Vlad Voiculescu vrea să dea lovitura: Managerii de spitale să fie controlaţi prin trei noi structuri birocratice/ DOCUMENT

Soluția Ministerului Sănătăţii la politizarea managerială a spitalelor și la birocrația administrativă este propria politizare.

 Într-un document aflat în faza de elaborare şi consultare cu specialiştii, ministrul Vlad Voiculescu propune înfiinţarea de noi structuri administrativ-birocratice, care să mulțumească propria clientelă, care să fie mult mai greu de dislocat din pozițîi și care să nu trebuiască să fie imparțite pe algoritm cu partenerii de coaliție, fiind prezentate ca structuri tehnice, potrivit stiripesurse.ro.

Astfel, se propune crearea a încă trei instituțîi, evident cu noi funcții de conducere: Agenția Națională pentru Forța de Muncă din Sănătate (ANFMS), Colegiul Experților în Managementul Serviciilor de Sănătate (CEMSS), Comisia de Acreditare a Programelor de Educație în Managementul Serviciilor de Sănătate (CEAPEMSS). Toate aceste noi structuri ar trebui să dubleze activități deja existente, realizate de instituții ale statului român.

Documentul elaborat de MS poate fi consultat AICI! (.pdf)

Astfel, România va avea "un corp de elită al managerilor de servicii de sănătate la toate nivelurile sistemului" foarte simplu și rapid, doar prin creearea a trei noi structuri, cu noi șefi și cu crearea unui monopol al celor care decid cine poate avea o funcție de management în sistemul sanitar. În locul politizării actuale, care se poate schimbă la 4 ani cel mult, Ministerul Sănătăţii propune structuri care să nu mai poată fi schimbate și care practic să nu mai aibe nicio responsabilitate publică.

Toate activitățile și structurile propuse există deja. În plus, actualmente nu există monopoluri nici în ceea ce privește formarea și nici accesul la funcțiile de management. Toate cursurile de management la nivel postuniversitar sunt recunoscute/echivalate la nivelul Ministerului Sănătăţii în comisia de specialitate, numită de ministrul Sănătățîi. Toate atestatele/studiile postuniversitare în management sanitar pot fi efectuate astăzi în orice instituție acreditată în acest sens, neexistând monopoluri. Mai mult, masteratele de management sanitar sunt acreditate de ARACIS (instituție specializată). De asemenea, MS poate decide prin structurile de specialitate care este curricula de pregătire pentru studiile de atestat pe care le dorește dezvoltate, în concordanță cu propria politică sanitară.

Printre susţinătorii demersului este menţionat şi Colegiul Medicilor din România, deşi mai multe persoane din conducerea CMR sunt nemulţumite pentru că nu au fost consultate. Preşedintele CMR, Daniel Coriu, a declarat pentru STIRIPESURSE.RO că a avut o discuţie telefonică de 20 de minute cu ministrul Vlad Voiculescu, însă nu a văzut documentul care conţine propunerile de profesionalizare a managementului spitalelor.

Ca exemple de organisme similare este un amestec de organisme publice și private, din sisteme total diferite din SUA și Franța, care au puține similitudini cu sistemul de sănătate din România.

În loc de a analiză serioasă cu privire la problemele sistemului sanitar din România, dar să genereze ulterior soluții, MS propune rapid niște țapi ispășitori - managerii din sănătate și crearea unor monopoluri pe care să le poată controla doar ei. În opinia MS, rezolvarea constă în înlocuirea managerilor actuali cu cei agreați, dar prin intermediul unor noi structuri pe care să le poată controla doar ei (și să poată spune apoi că sunt decizii tehnocrate, nu politice). Rezultatul va fi de fapt o și mai mare politizare, ascunsă sub decizia unor instituțîi care nu au nicio responsabilitate în fața celor ce plătesc taxele și impozitele din care vor fi plătiți șefii instituțiilor nou create.