Vrei să amenajezi o bucătărie mică? Iată 5 idei pentru a organiza o bucătărie de bloc, precum un profesionist!

Iti doresti de mult timp sa creezi o bucatarie utila, cu un aspect modern, ca in reviste, dar ai un spatiu mic la dispozitie? O suprafata generoasa nu te va motiva insa sa petreci mai mult timp in aceasta zona pentru a incerca retete delicioase. Singurul lucru de care ai nevoie pentru a face ca bucataria ta de la bloc sa fie un loc confortabil este sa o amenajezi eficient. Cauta armonia culorilor, designului si lasa obiectele in ordine. Poti foarte usor sa te ocupi de toate acestea singur, dupa preferintele si nevoile proprii. Tine cont de forma incaperii si de cati metri patrati are camera. Vei avea nevoie de calcule sigure pentru a configura mobilierul dorit, unul care sa se potriveasca perfect spatiului.

Tips & Tricks pe care sa le incerci pentru a crea un spatiu aerisit

Organizare - cuvantul de ordine pentru bucatariile mici

Nu crea haos! Este o conditie esentiala atunci cand ai la dispozitie un spatiu limitat, precum o bucatarie de bloc. De regula, ea masoara intre 5-8 mp, dar cu putina indemanare te poti folosi de artificii care sa lase impresia unui spatiu amplu. Nu supraaglomera cu ustensile inutile, organizeaza camera in asa fel incat sa te poti misca in voie atunci cand gatesti si ai musafiri, de exemplu.

Incearca sa pui in fiecare sertar cate un organizator, e neplacut sa nu gasesti ceva atunci cand ai nevoie urgent. Plus ca, atunci cand vei deschide sertarele si dulapurile va fi ordine.

Creeaza spatii pentru depozitare

Ai adunat de-a lungul anilor diverse vase primite cadou, ustensile minune, cutii fara sa iti dai seama? Scapa de ele sau alege ce folosesti adesea si pastreaza-le doar pe acestea. Asa vei realiza ca ai nevoie de mai putin spatiu pentru depozitare, iar bucataria ta va fi mult mai spatioasa si mai organizata. Daca iti doresti ca locul de luat masa sa incapa intr-o astfel de bucatarie, solutia, spun designerii, este sa optezi pentru o masa si scaune extensibile. Le poti folosi doar la nevoie, iar in restul timpului le lasi la dimensiunea lor redusa si te bucuri de spatiul liber. Bancheta cu lada de depozitare e o alta solutie pe care sa o iei in calcul daca amenajezi o bucatarie mica. Sub ea pot fi depozitate scaune care se pliaza, tigai sau cratite pe care nu le folosesti mereu.

Alege culori deschise

Poti pacali vizual ca bucataria ta este mult mai generoasa daca alegi culori deschise pentru pereti, piesele de mobilier, parchet si tamplaria geamurilor. Inspira-te din amenajarile scandinave, aici vei gasi foarte mult alb, lemn natural, texturi diferite si iluminat in zonele centrale ale incaperii. Daca totusi iti doresti putina culoare, lasa ca accentul sa fie pus pe blatul de lucru, intr-un gri antracit sau coloreaza un perete care sa ofere profunzime bucatariei. Desigur, poti crea un colt verde cu plante aromatice, ca singura culoare in bucataria mica.

Valorifica fiecare colt al camerei

Pe langa folosirea nuantelor deschise in amenajarea unei bucatarii mici, mixarea texturilor (sticla, oglinda, lemn, lucios) monteaza si cateva corpuri de iluminat. De asemenea, pentru a valorifica fiecare spatiu disponibil ia in calcul electrocasnicele Franke incorporabile. Asa totul va fi ordonat. O alta idee ar fi sa folosesti si tavanul de care sa agati rafturi unde sa iti pui tigaile, la fel ca in bucatariile profesionale.

Acoperirea fiecarui colt al bucatariei va aduce armonie, echilibru si te vei bucura de un spatiu relaxant.  

Opteaza pentru mobilier dispus pe verticala

Ceea ce vezi pe internet sau in reviste nu corespunde intotdeauna cu realitatea, chiar daca sunt recomandari pentru un anume tip de bucatarie. Lumina, artificiile create de arhitecti vor lasa impresia unor spatii ample. Un artificiu real pe care il poti pune in practica pentru un perimetru redus ar fi sa dispui mobila pe verticala. O idee ar fi sa urci cu dulapurile pana in tavan, cu o singura conditie: culoarea de baza sa fie una deschisa. Acestea se incadreaza perfect in spatiile inguste.

Mobilierul vertical are avantajul de a fi folosit la capacitate maxima, asta daca utilizezi chiar si interiorul usilor cu ajutorul suporturilor speciale. 

Cu mici investitii si sfaturile de mai sus, amenajarea bucatariei de mici dimensiuni nu va mai fi o problema. Tine cont de gusturile tale si adu o nota de originalitate, doar este spatiul in care vei petrece mult timp.

Sursa foto: shutterstock.com