Vulpile din judeţ, vaccinate antirabic cu momeli lansate din avion. Mai multe vulpi vor fi apoi împuşcate şi testate pentru a se vedea dacă vaccinarea a fost eficientă

DSVSA Olt a demarat astăzi campania de vaccinare antirabică a vulpilor. Momelile sunt împânzite în judeţ cu ajutorul avioanelor, zborurile urmând a fi lansate din aerodromul de la Caransebeş.

După campania de vaccinare, vulpile vor fi testate.

„Vaccinarea orală a vulpilor se va desfăşura în două campanii, de primăvară şi de toamnă, cu o distribuire predominant aeriană, cu avionul, distribuindu-se 25 momeli vaccinale per campanie pe kilometrul pătrat, la o distanţă între liniile de zbor de 500 metri, evitându-se teritoriul localităţilor, al luciului de apă, autostrăzilor. După minimum 45 de zile de la efectuarea vaccinării cu momeli antirabice la vulpi, începe acţiunea de vânătoare în scopul prelevării de probe pentru testarea eficienţei vaccinării. Pentru aceasta vor fi împuşcate patru vulpi la o sută de kilometri pătraţi în zonele în care s-a efectuat vaccinarea antirabică”,
se arată într-un comunicat al DSVSA Olt.

Personalul care manipulează vulpile împuşcate va purta obligatoriu mănuşi de protecţie, evitând alte manopere decât cele de recoltare a vulpilor după împuşcare.

Distribuţia manuală a momelilor vaccinale antirabice va avea loc tot în această perioadă. Începând cu data de 20 iunie, momelile vor fi distribuite Asociaţiei Judeţene a Vănătorilor şi Pescarilor, Direcţiei Silvice şi Fondurilor de Vânătoare, urmând ca reprezentanţii fondurilor împreună cu medicii veterinari zonali să le distribuie în vizuinile din jurul localităţilor, lacurilor, drumurilor publice şi în zonele greu accesibile unde nu s-a putut efectua distribuţia aeriană.

Programul de vaccinare antirabică a vulpilor a fost demarat în anul 2012, la momentul actual desfășurându-se a noua campanie. Eficiența acestui program rezultă din numărul de focare de rabie, înregistrate după demararea acestuia, respectiv: 2012 - patru focare, 2013 - nouă focare, 2014 - patru focare, iar în anii 2015, 2016, 2017 și 2018 - niciun focar.

Rabia este produsă de un virus care atacă sistemul nervos. Când au apărut simptomele bolii, efectul este fatal. Se transmite la om prin mușcătura sau zgârietura unui animal infectat.

Dacă oltenii găsesc o momeală intactă, într-o zonă unde nu sunt copii sau animale de companie, trebuie să o lase în acel loc. Dacă momeala este găsită într-o zonă unde sunt copii sau animale de companie, cu ajutorul unor mănuşi, momeala trebuie să fie mutată într-o zonă împădurită.

Programul de vaccinare antirabică orală a vulpilor este un program inovator, prin care se folosesc vaccinuri antirabice orale, pentru combaterea rabiei la vulpi și la alte animale sălbatice. Vaccinarea va elimina sau va reduce în mare măsură difuzarea bolii, atât între animale sălbatice, cât și de la animale sălbatice la animale domestice, la animale de companie sau la om.