Zece cazuri noi cu gripă, în judeţ. Deşi tot mai mulţi olteni sunt afectaţi, DSP Olt nu confirmă epidemia

Potrivit reprezentanţilor Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, 56 de adulţi şi 15 copii pentru care a fost confirmat virusul gripal primesc tratament de specialitate în unitatea medicală. Deşi tot mai mulţi olteni sunt afectaţi, DSP Olt nu confirmă epidemia de gripă la nivelul judeţului.

Oltul se află printre judeţele cu număr mare de pacienţi, pentru care s-a confirmat virusul gripal. Astfel, potrivit reprezentanţilor Spitalului Slatina 56 de adulţi şi 15 copii pentru care a fost confirmat virusul gripal primesc tratament de specialitate în unitatea medicală. Toţi au în comun un singur lucru, nu au fost vaccinaţi antigripal în acest sezon. Printre cei afectaţi, cei mai mulţi sunt slătineni, însă sunt şi trei pacienţi din Caracal, câte doi din Drăgăneşti şi Piatra Olt şi unul din Balş. Alţi şapte pacienţi de la spitalul din Slatina sunt suspectaţi de medici că au gripă, însă se aşteaptă confirmarea din Capitală.  

Epidemiologul din cadrul SJU Slatina, medicul Cătălin Pătru, spune că doar într-o săptămână la nivelul unităţii medicale s-au făcut trei sute de teste rapide pentru depistarea virusului gripal. Vigilenţa medicilor slătineni, dar şi respectarea metodologiei ar explica cumva raportările ridicate de la nivelul judeţului.

„Testarea la noi s-a făcut conform metodologiei Ministerului Sănătăţii. Există recomandări precise în care sunt incluse criteriile de suspiciune pentru gripă. Se face testul rapid, iar dacă este pozitiv, atunci trimitem proba la Bucureşti. Pacienţii sunt testaţi la UPU, pe Secţia de Boli Infecţioase şi în Pediatrie. Astfel, doar săptămâna trecută s-au făcut trei sute de teste rapide. Faţă de anul trecut, acum avem mai multe cazuri confirmate”, a spus Pătru.

Medicul şef din cadrul DSP Olt, Marinela Madan, spune că monitorizarea la nivelul judeţului este foarte exactă, iar statistica unui judeţ învecinat, cu niciun caz de gripă, nu este credibilă.

„Un judeţ apropiat a raportat o situaţie spre zero cazuri, pare aproape imposibil. Noi avem o monitorizare foarte exactă. Patru sute de îmbolnăviri de gripă la o sută de mii de locuitori este o rată de aşteptare normală. Nu trebuie să ne sperie. Însă, spre deosebire de viroză, gripa poate ucide”,
a spus Madan.

Medicul spune că virusul gripal din acest an afectează populaţia tânără, activă.

„Calea de transmitere este prin aer şi, de regulă, se întâmplă acolo unde există densitate mare de populaţie. Zona Slatina este zona cu populaţia cea mai densă şi cea mai numeroasă a judeţului. Aici avem populaţia activă, care automat circulă. Cea mai simplă şi eficientă măsură, după spălarea cu apă şi săpun, este evitarea contactului cu cei infectaţi. Adică să mai stăm pe acasă în măsura în care stilul de viaţă ne permite. Ne reîntâlnim cu acelaşi tip de virus din 2009, adică gripa porcină. Nu copiii şi bătrânii sunt afectaţi în primul rând, acest risc pandemic 2009 atinge populaţia activă, populaţia tânără şi matură. O spun datele statistice. Indiferent de vârstă, acolo unde infecţia intervine pe un teren cu boli asociate, prognoza este severă”
, a adăugat Madan.

Deşi cazurile cresc de la o zi la alta, reprezentanţii DSP Olt spun că nu ne confruntăm cu o epidemie, recomandările la nivel central fiind făcute în acest sens. Ministrul Sănătăţii centralizează situaţia din teritoriu, urmând ca marţi să decidă dacă va declara epidemia de gripă la nivel naţional. 

„Din datele furnizate de către medicii de familie, spitale şi policlinicile private, nu putem confirma, în acest moment, o situaţie de epidemie la nivelul judeţului. Se înregistrează o evoluţie zonală cu caracter epidemic pe zona Slatina, adică zona de monitorizare a Spitalului Slatina. În acest moment, în cadrul supravegherii epidemiologice nu am înregistrat focare nici în colectivităţi şi nici focare familiale”, a spus directorul DSP Olt, Marius Bodescu.

O eventuală declarare de epidemie la nivel naţional înseamnă şi restricţii la nivelul instituţiilor publice.