Social

2017-02-13, 15:50:44

Zeci de şomeri olteni au solicitat prime de activare la AJOFM

Zeci de şomeri olteni au solicitat Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Olt, în ultimele două luni, prime de activare întrucât s-au angajat cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de trei luni.

Începând cu 3 decembrie 2016, şomerii înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă (care nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj) care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de trei luni, beneficiază de o primă de activare în valoare de 500 de lei, neimpozabilă, potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 60/2016.

Prima de activare nu va fi acordată persoanelor care se încadrează la angajatori cu care au fost în raporturi de muncă sau de serviciu în ultimele 12 luni.

„Până în prezent, la AJOFM Olt au fost înregistrate 21 de solicitări”,
a precizat Elena Iordache, purtătorul de cuvânt al instituţiei.

Persoanele care beneficiază de prima de activare au dreptul la menţinerea acesteia şi în situaţia în care, în perioada de trei luni de la angajare, le încetează raportul de muncă sau de serviciu la primul angajator şi se încadrează, în termen de 30 de zile, la un alt angajator, în aceleaşi condiţii. Angajaţii sunt obligaţi să restituie integral sumele primite cu titlu de primă de activare, dacă raporturile de muncă sau de serviciu încetează într-o perioadă mai mică de trei luni de la data încadrării în muncă.

De asemenea, începând cu luna decembrie 2016, au crescut şi cuantumurile primelor de mobilitate (şi s-a modificat modalitatea de acordare a acestora) şi subvenţiilor acordate agenţilor economici pentru angajarea şomerilor.


În categoria primelor de mobilitate se încadrează prima de instalare şi prima de încadrare. Astfel, prima de instalare se acordă persoanelor înregistrate ca şomeri care se încadrează într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km faţă de cea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa şi ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul sau îşi stabilesc reşedinţa în localitatea respectivă sau în localităţile învecinate acesteia. Prima de instalare se va acorda în două tranşe (50% la data instalării şi 50% după expirarea perioadei de 12 luni de la angajare), iar cuantumul acesteia este diferenţiat. Cuantumul este de 12.500 lei pentru şomerii care se încadrează în muncă, într-o altă localitate şi îşi schimbă domiciliul sau reşedinţa şi 15.500 lei pentru şomerii care sunt însoţiţi de membrii familiei care îşi schimbă domiciliul. În cazul în care ambii soţi îndeplinesc condiţiile de acordare a primei de instalare, unul va primi 12.500 lei, iar celălalt va primi 3.500 lei. Prima de încadrare se va acorda, lunar, pentru o perioadă de 12 luni, şomerilor înregistraţi care se angajează într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 15 km de localitatea în care îşi au domiciliul stabil sau reşedinţa. Cuantumul primei de încadrare se calculează în funcţie de numărul de kilometri (0,5 lei/km, dar nu mai mult de 55 lei/zi) proporţional cu numărul de zile în care îşi desfăşoară efectiv activitatea la angajator.

De asemenea, Guvernul îi ajută pe cei care îşi găsesc un loc de muncă în altă localitate, prin plata de la stat a 75% din cheltuielile aferente chiriei şi plăţii utilităţilor, dar nu mai mult de 900 lei/lună. De această măsură vor beneficia salariaţii care îşi găsesc un loc de muncă la o distanţă mai mare de 50 de kilometri faţă de domiciliul lor.

În acelaşi timp, primele de mobilitate (prima de încadrare şi prima de instalare) se acordă persoanelor şomere care au domiciliul/reşedinţa sau îşi stabilesc noul domiciliu/reşedinţa în zonele prevăzute în Planul Naţional de Mobilitate. Planul de mobilitate va include comunităţile marginalizate cu grad 3 şi 4 de sărăcie . Totodată, începând cu 3 decembrie 2016, angajatorii care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ (indiferent de nivel) primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare absolvent încadrat, suma de 900 lei. În cazul persoanelor cu dizabilităţi subvenţia se acordă timp de 18 luni.

De asemenea, angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, şomeri în vârstă de peste 45 de ani, persoane cu dizabilităţi, şomeri de lungă durată, tineri sau şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă în cuantum de 900 lei, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni. Angajatorii care încadrează în muncă, şomeri care, în termen de cinci ani de la data angajării, îndeplinesc, conform legii, condiţiile pentru a solicita pensia anticipată parţială sau de acordare a pensiei pentru limită de vârstă, dacă nu îndeplinesc condiţiile de a solicita pensia anticipată parţială, beneficiază lunar, pe perioada angajării, până la data îndeplinirii condiţiilor respective, de o sumă în cuantum de 900 lei.

Potrivit purtătorului de cuvânt al AJOFM Olt, Elena Iordache, până în prezent la nivelul instituţiei nu au fost înregistrate solicitări privind acordarea unor astfel de prime.

Comentarii

Redacţia

2017-02-13 15:50:44

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro