Zeci de subvenţii acordate patronilor din Olt care au angajat absolvenţi, anul trecut

Anual, mii de tineri olteni ies de pe băncile şcolilor sau facultăţilor, însă puţini reuşesc să îşi găsească un loc de muncă. Şi asta întrucât angajatorii nu prea agreează varianta încadrării în muncă a tinerilor fără experienţă profesională, cu toate că primesc subvenţii de la stat.

Anul trecut, în judeţul Olt, au fost încadraţi aproximativ 90 de tineri absolvenţi, cu subvenţionarea locului de muncă.

„În perioada 1ianuarie - 31 decembrie 2016, au fost încadraţi 89 de absolvenţi cu subvenţionarea locului de muncă”, a precizat Elena Iordache, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Olt.

Cei care angajează tineri ieşiţi de pe băncile şcolii sunt scutiţi, pe o perioadă de 12 luni, de la plata contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor de şomaj aferentă absolvenţilor încadraţi. În această perioadă, ei primesc lunar pentru fiecare absolvent o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii (500 de lei); o sumă egală cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă (600 de lei) pentru absolvenţii de învăţământ secundar superior sau învăţământ postliceal; o sumă egală cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă (750 de lei) pentru absolvenţii de învăţământ superior.

În ultimii patru ani, numărul absolvenţilor care şi-au găsit un job, prin subvenţionarea locului de muncă a fost de 381 de persoane. Astfel, în 2013, 85 de absolvenţi au fost încadraţi cu subvenţionarea locului de muncă, în 2014, 121 de tineri, în 2015, 86 de absolvenţi au avut şansa de a se angaja cu subvenţionarea locului de muncă, iar în 2016, 89 de absolvenţi.