Învaţă-ţi copilul să citească: sfaturi şi trucuri

Copiii mici nu numai că sunt foarte bucuroşi să petreacă timpul împreună cu părinţii lor, dar îşi doresc şi să fie la fel că aceştia. Aşa că, se vor bucura imens de orice activitate făcută împreună cu părinţii şi aceasta va rămâne pentru totdeauna în adâncul sufletelor lor.

Între doi şi trei ani, copilul munceşte din greu să-şi îmbunătăţească vocabularul iar după vârsta de trei ani, mulţi copii deja învaţă să citească dacă sunt învăţaţi cum să facă acest lucru, dar nu uitaţi că nu trebuie forţaţi în acest sens. 

 

Aşadar, este bine să vă stimulaţi copilul în perioada în care acesta este mic, iar după vârstă de trei ani, să încercaţi să-l învăţaţi să citească. Dacă va refuza oferta dvs., încercaţi din nou câteva luni mai târziu, dar dacă este încântat de oferta dvs., începeţi imediat. 
 
Activităţi pre-citit
 
Oferă-i cărţi colorate numai pentru a le studia şi a se familiariza cu ele. Uitaţi-vă împreună pe cărţi şi pune-i întrebări simple legate de poze. Antrenează-i auzul punându-i casete cu poveşti, indiferent dacă este atent la ele sau nu. Citeşte-i poveşti într-o camera în care este linişte. În timp ce citeşti, urmăreşte cuvintele cu degetul, astfel încât să înveţe să citească de la stânga la dreapta şi de sus în jos. Memoraţi rimele împreună.
 
Cum începe bebeluşul descifrarea literelor
 
Scrieţi pe cartonaşe colorate diferite litere şi apoi citiţi-le şi integraţi-le într-un cuvânt. Iniţial, utilizaţi cuvinte scurte şi simple. După ce copilul va citi litera de câteva ori, rugaţi-l să încerce să o deseneze, astfel încât să poată face legătura între modul în care aceasta se pronunţă şi reprezentarea ei grafică. 
 
Utilizaţi aceste litere pentru a formă cuvinte simple că de exemplu: mama, tata, dor… şamd. Scrieţi-le şi rostiţi-le apoi încet, pe litere, apoi pe silabe. După aceea, rostiţi-le împreună. Acest mod, într-adevăr îi va arata copilului cum să citească, cum să unească sunetele pentru a forma un cuvânt.
 
Exersaţi în acest mod folosind câteva cuvinte şi apoi, combinaţi-le în fraze scurte că de exemplu „Un om bun, un măr bun”. Schimbaţi apoi unul din cuvinte. De exemplu: „Un om rău". Lăsaţi-l pe copil să combine el cuvintele şi să construiască propoziţii. Arătaţi-i poze care să descrie cuvintele şi propoziţiile respective. Cumpăraţi-i cărţi cu multe poze şi puţine cuvinte. Folosiţi aceeaşi procedură. Prezentaţi-i cuvintele noi pe cartonaşe şi exersaţi împreună cu el sunetele, literele şi cuvintele noi înainte de a citi cartea. După aceea, citiţi împreună cartea şi puneţi-i întrebări în legătură cu povestea şi cu pozele.
 
Agăţaţi prin casă cartonaşe de genul: „Baie” sau „Dormitorul părinţilor” şi citiţi-le împreună cu regularitate. Agăţaţi postere cu obiecte necesare pentru a juca baschet de exemplu şi rugaţi-l pe copil să asocieze imaginea cu cuvântul.
 
Trucuri pentru succes
 
Dacă aveţi mai mulţi copii, lucraţi numai cu câte unul. Copiii au nevoie de exclusivitate şi le place să „lucreze” în colţişorul lor cu mama sau tata alături. După ce aţi terminat „lecţia”, pot intra şi ceilalţi copii în jocul vostru. Dacă sunteţi hotărât să treceţi prin această experienţă, învăţaţi-vă copilul zilnic, dacă este posibil cam pe la aceeaşi ora. Continuitatea şi repetiţia sunt importante în atingerea ţelurilor. Lecţiile pot fi scurte, în jur de 15 - 20 minute, deoarece copiii pot fi atenţi şi se pot concentra la ceva pe intervale scurte de timp şi sunt plini de energie.
 
Sursa: www.desprecopii.com