Joc dublu în Consiliul Local Slatina: Patru aleși sunt atât consilieri locali, cât şi directori de societăţi din subordinea CL

Patru consilieri locali din Slatina, apropiați ai primarului Mario De Mezzo, ocupă simultan funcții de directori în instituții subordonate Consiliului Local, ceea ce ridică suspiciuni privind conflicte de interese.


Situaţie bizară în Consiliul Local Slatina, unde trei dintre aleşii apropiaţi ai primarului Mario De Mezzo sunt directori ai unor instituţii din subordinea legislativului şi primăriei, iar unul este angajat al unei secţii a Clubului Sportiv.

Este vorba despre Andrei Bălan, director Dezvoltare Urbană Slatina şi consilier local PNL, Ionuţ Comănescu, consilier local şi director adjunct al Clubului Sportiv Municipal (CSM) Slatina, Emil Popa, director al Parcului Industrial şi consilier local exclus din PSD, parte a majorităţii PNL-AUR, şi Gigi Vîlceleanu, manager al echipei de handbal a municipiului şi consilier local exclus din PSD tocmai după ce Mario De Mezzo dezvăluia că s-a angajat la CSM cu 4.000 euro.

Practic aceştia fac parte din forul care ar trebui să controleze firmele conduse tot de ei. Situaţia bizară apare ori de câte ori pe masa Consiliului Local apare vreo hotărâre care vizează aceste societăţi. Astfel, dacă este vorba despre ceva ce priveşte Dezvoltare Urbană, Andrei Bălan nu participă la dezbateri, chipurile pentru a evita vreun posibil conflict de interese. Votează însă ceilalţi colegi ai săi directori de societăţi ale Primăriei. Dacă este vorba despre CSM, gestul lui Bălan este copiat de Comănescu şi Vâlceleanu. Situaţia fiind aceeaşi în cazul lui Emil Popa, care n-ar participa la votul unei hotărâri ce vizează Parcul Industrial.

  • Ce salarii încasează?

Dacă în cazul lui Gigi Vîlceleanu, chiar primarul Mario De Mezzo a dezvăluit că încasează 4.000 de euro lunar ca manager al echipei de handbal, salariile celorlalţi  trei directori nu sunt chiar atât de publice.

Din acest motiv, la cea mai recentă şedinţă a Consiliului Local, Valeriu Matei, consilier ales pe lista PNL, a solicitat un raport detaliat de cheltuieli de la societăţile din subordinea CL, fiid persiflat de primarul De Mezzo. Acesta i-a spus cu subiect şi predicat că, spre exemplu, nu poate să afle ce salariu încasează Emil Popa ca director al Parcului Industrial.

Salariile sunt publice pe funcții, nu pe nume de persoană. Deci ce salariu are domnul Popa, nu veți putea afla. E o altă poveste. Dumneavoastră aţi zis: „eu nu știu ce salariu aveți dumneavoastră!”. Domnul Popa, nu puteți să știți ce salariu are. Directorul de la CAO, puteți să știți. E o altă poveste. Dar am înțeles, de acord, am înțeles, sigur!”, a răspuns primarul.

  • Ce spune legea?

Cei patru nu încalcă însă prevederile legale, fiind atât directori ai unor firme din subordinea Consiliului Local, cât şi consilieri locali. Legea spune că în stare de incompatibilitate intră doar directorii unor companii judeţene, nu locale.

„În Legea 16/2003 a incompatibilității aleșilor locali, există acolo un articol 88, care citit cu atenție, mă includea și pe mine, prin prisma funcțiilor pe care le dețineam, pe cea de director adjunct la nivelul companiei și pe cea de consilier local, într-o posibilă stare de incompatibilitate. Motiv pentru care am fost nevoit să renunț la una dintre funcții, aceea fiind cea de consilier local. 

Este cumva o inepție, că se face practic o încrucișare între județean și local. Dacă ești consilier local, nu poți să faci parte din conducerea unei companii de nivel județean, Compania de Apă, în speța mea, fiind operator regional, deci mai mult decât județean. Dar, pe partea cealaltă, poți să fii consilier local și să te abții la a vota proiecte și tu să fii director la una dintre societățile cu acționariat sau înființate în subordinea Consiliului Local. Nici mie nu mi se pare normal din punctul ăsta de vedere, însă asta este legislația ne supunem ei”, a explicat fostul city-manager al Slatinei, Cristian Cismaru, în cadrul emisiunii „Reporter 24”.

  • Directorul DUS, demisie de weekend

Chiar şi acoperiţi de Legea incompatibilităţii aleşilor locali, liberalii au reuşit să o încalce sau cel puţin să o ocolească, atunci când a fost nevoie.  Astfel, la şedinţa din luna noiembrie a CL Slatina, a fost aprobat un proiect ce viza creşterea tarifului pentru serviciile DUS de întreținere a spațiilor verzi din Slatina cu 131%. Proiectul a trecut la limită, cu 11 voturi din 21 de consilier, iar printre votanți s-a aflat și Andrei Bălan, despre care se ştia că este chiar directorul Dezvoltare Urbană Slatina.

Ulterior, s-a aflat că înainte de începerea ședinței, l-a anunțat pe secretarul general al primăriei că a demisionat din funcția de director al DUS, astfel că nu s-a pus problema incompatibilității.

Cu toate acestea, la câteva zile de la trecerea proiectului, el a fost numit din nou director al Companiei Municipale.

„În ceea ce privește speța pe care ați menționat-o mai devreme, eu cred că auditorii Curții de Conturi și cei abilitați sunt în măsură a vedea dacă aceste artificii sunt legale - pentru că încercăm cumva să păcălim legea, adică ne dăm demisia două zile... Cei care sunt în măsură vor vedea și extrasele Revisal și absolut tot, dacă, într-adevăr, contractele respective au încetat, din punct de vedere al relațiilor de muncă, dacă exista o pârghie legală să voteze în aceste zile de repaus, ca să spun așa, și ulterior să fie angajat peste încă două zile să își reia atribuțiile de director. Nu aș vrea să mă pronunț pe aceste lucruri, sunt sigur că cei care sunt în măsură vor face verificările necesare și se vor pronunța din acest punct de vedere. Sunt, din punctul meu de vedere, niște artificii sau cumva niște încercări de a trece așa pe lângă legislație”, a mai declarat Cristian Cismaru.