În comuna Brâncoveni, criza se resimte la fel de acut ca şi în restul localităţilor oltene. Fără bani suficienţi, administraţia face eforturi să menţină ceea ce a fost creat deja. Există proiecte pentru investiţii şi multe speranţe privind finanţarea, însă nimic concret privind materializarea nu se arată deocamdată. Primarul Constantin Gavrilă nu se plânge, îşi doreşte doar să primească fondurile necesare pentru a moderniza un drum care să lege patru obiective istorice, să creeze un mini-traseu turistic.
66 miliarde lei vechi, pentru realizarea unui traseu turistic
Cea mai mare dorinţă a edilului Constantin Gavrilă este modernizarea unui drum care să lege patru monumente istorice, în acest fel realizându-se un traseu turistic.
„Nu sunt mulţumit de sumele primite. Aş fi însă, dacă aş primi bani pentru pentru reamenajarea unui drum de 19 km, care face legătura între monumentele istorice: Biserica Sfântul Gheorghe, Curtea Domnească, Mănăstirea Brâncoveni şi Măgura Văleni, o formă de relief care ţinea locul de turn de observaţie”, ne-a spus primarul.
Proiectul privind amenajarea drumului este în faza de studiu de fezabilitate şi solicită din bugetul Ministerului Dezvoltării peste 66 miliarde lei vechi.
Clădirea primăriei, veche de peste un secol
Cei 17 angajaţi ai Primăriei Brâncoveni îşi desfăşoară activitatea într-o clădire veche de 120 de ani, care n-a mai fost reabilitată în ultima perioadă.
„Am un proiect de reabilitare a clădirii din spatele primăriei, fosta baie comunală, pentru că acolo ar exista loc pentru mai multe birouri. Dar trebuie să avem şi bani pentru investiţie”, ne-a spus primarul.
În ultimul an, în Brâncoveni, din cauza lipsei banilor, s-au realizat doar mici reparaţii, la grădiniţa din Văleni şi la şcoala din Brâncoveni, însă priorităţile autorităţilor rămân reabilitarea drumurilor şi introducerea reţelelor de apă şi canalizare. La cele două instituţii, se află în faza de licitaţie un proiect privind montarea de panouri voltaice, finanţat cu fonduri de la Ministerul Mediului, în valoare de opt miliarde lei vechi.
„În felul acesta, cheltuielile cu încălzirea se vor reduce la jumătate”, a precizat edilul.
Zestrea culturală a comunei Brâncoveni
Pe lângă Mănăstirea Brâncoveni, care, în opinia primarului, aduce doar un plus de imagine localităţii, mândria comunei sunt cele două trupe de căluşari, copii şi adulţi, care au în palmares numeroase premii naţionale şi internaţionale. Cu toate acestea, autorităţile doresc să promoveze mai mult cultura din zonă.
„Vrem să organizăm o echipă de dansuri populare. Începând din acest an, am iniţiat o sărbătoare a Sfântului Toader, în care se desfăşoară întreceri sportive de cai”, a mai spus Gavrilă.
Echipa de fotbal din localitate este o povară financiară pentru bugetul local, dar se fac eforturi pentru că, în opinia primarului, este singurul mod de relaxare al localnicilor. În faţa cetăţenilor, edilul se vede obligat să explice de ce nu se pot face mai multe investiţii în infrastructura localităţii, însă sunt destui de mulţi aceia care nu înţeleg mecanismul administrativ.
Sătul de austeritatea bugetară, primarul Gavrilă este optimist: „Perioada aceasta foarte grea se va termina după alegerile din 2012”.
Nicio construcţie nouă anul trecut
Deşi se află la 20 de kilometri de municipiul reşedinţă de judeţ, locuitorii din Brâncoveni au rămas fideli muncii pământului. Peste 70% din terenuri agricole sunt lucrate de proprietari, restul fiind arentat unei societăţi agricole nou-înfiinţate. Primarul se plânge că oamenii sunt săraci, că anul trecut nu s-a construit niciun imobil nou, doar s-au efectuat mici reparaţii ale caselor. Cu toate acestea, localnicii şi-au achitat impozitele aferente anului trecut în proporţie de peste 70%.