La Potcoava, se investeşte pe timp de criză. Banii nu vin de la Guvern, evident, ci de la Uniunea Europeană. În 2012 se va încheia lucrarea de introducere a reţelelor de apă şi canalizare, care a scos din visteria comunităţii europene şase milioane de euro.
Deşi investiţia este una de anvergură, costisitoare, sunt cetăţeni care ar prefera o fântână arteziană, „la care să caşte gura”, decât să aibă condiţii decente de trai.
„Oamenii se bucură pentru o fântână arteziană, la care să caşte gura, iar de canalizare zic că nu le trebuie”
La Potcoava, în vara anului trecut, a demarat o investiţie cu finanţare europeană, de introducere a reţelei de apă pe o distanţă de nouă kilometri şi a reţelei de canalizare, pe şase kilometri. Investiţia se ridică la valoarea de 6,8 milioane euro, din care 10% reprezintă cofinanţarea Consiliului Local Potcoava.
„Investiţia cu apa şi canalizarea ne consumă tot efortul şi cofinanţarea pe care o putem face. Majoritatea oamenilor înţeleg că această investiţie crează unele probleme, se mai strică un drum pe care l-am făcut cu mari eforturi. Există însă şi oameni care se bucură pentru o fântână arteziană, la care să caşte gura, iar de canalizare zic că nu le trebuie”, ne-a declarat primarul Florin Mateiana.
Edilul ne-a mai spus că întâmpină o problemă în implementarea proiectului, deoarece „studiul de fezabilitate a fost făcut pompieristic, la comandă politică”. Acesta argumenteză prin faptul că proiectul a fost făcut din birou, fără să fie consultate autorităţile său cetăţenii, fapt ce a atras deficienţe ale investiţiei, care nu se ştie cum vor fi rezolvate.
Multe fântâni publice şi o bază sportivă, într-o localitate cu reţea de apă şi fără echipă de fotbal
La Potcoava se construiesc de zor fântâni. Compania de Apă Olt implementează un proiect european, care prevede construcţia a 13 puţuri de foraj, un număr prea mare, în opinia edilului.
„Compania de Apă bagă bani, de dragul de a băga, în execuţia a 13 puţuri. Construiesc câte unul pe lună. Cu toate calculele ipotetice, nu vom avea nevoie de mai mult de patru fântâni publice. Restul, fiind nefolosite, se vor colmata”, şi-a exprimat nemulţumirea Mateiana.
Puţurile vor fi cu atât mai inutile cu cât majoritatea cetăţenilor va avea apă curentă la robinet.
O altă investiţie paradoxală e pe cale să se întâmple la Potcoava, dar care e binevenită.
„Există o dezbatere privind construcţia unei baze sportive, dar noi n-avem echipă de fotbal. Oricum e bine dacă se face, dar pentru asta trebuie să stăm cu mâna-ntinsă la Guvern”, a mai spus primarul.
Potcoava, raiul hoţilor
Necazurile pricinuite locuitorilor de numeroasele furturi care se produc din gospodării şi tăieri ilegale de arbori datează de ani de zile. Cetăţenii păgubiţi au epuizat toate căile de a-i face pe poliţiştii din localitate să dea dovadă de profesionalism.
Încercările au fost zadarnice, furturile continuă, deşi liniştea şi ordinea publică intr-o comunitate cu 6.400 de locuitori este asigurată de... 26 de poliţişti.
„Ne-am săturat să mai facem memorii şi reclamaţii. Nimeni nu reacţionează. Am senzaţia că cineva îi ţine în braţe, pentru că, în particular, mi se spune că şi şefii sunt nemulţumiţi de managementul Postului de Poliţie Potcoava”. Cele mai multe spargeri se dau în cartierul Sineşti, unde „una din trei case este prădată de hoţi. Acolo n-au curaj să se ducă poliţiştii, iar dacă trebuie, pornesc sirenele, că altfel, le e frică”, după cum ne-a spus primarul.
„De trei ani, de când a venit şef Cătălin Comănceanu, a crescut numărul numărul furturilor, debandada, dezordinea”, a conchis Mateiana.
„Mi-au luat păsări, mi-au luat multe, nu ştiu ce să mai fac.Am făcut sesizări peste tot, nu s-a rezolvat nimic. Am ajuns la vârsta asta să mă feresc din toate părţile de hoţi”, s-a plâns Ion Buiculescu, localnic călcat de hoţi în repetate rânduri.
„Am făcut o grămadă de sesizări, nu s-a luat nicio măsură. Dintr-un hectar jumătate de pădure, cât am avut, nu am mai rămas cu nimic, mi-au furat tot”, ne-a mai spus şi Octavian Voicu, alt păgubit.