Mădălin Teodosescu, plăţi ilegale către firma unui infractor din Piteşti

Printre investiţiile derulate cu fonduri publice în ultimii şapte ani în Balş care ridică mari semne de întrebare asupra corectitudinii afişate de administraţia publică locală în privinţa realizării lor se numără şi proiectul celor 60 de locuinţe sociale care, la circa opt ani de la începere, nu a fost finalizat încă. În schimb, primăria s-a grăbit, cu ceva vreme în urmă, să vireze în conturile firmei care se ocupă cu execuţia contractului sume importante de bani pentru lucrări neexecutate. Plăţi similare au fost efectuate către aceeaşi firmă de alte trei primării din Argeş, primarii localităţilor respective fiind, ulterior, condamnaţi la câte trei ani de închisoare cu suspendare. În acelaşi dosar, patronul firmei cu care Primăria Balş face afaceri a primit patru ani de închisoare cu executare. O poveste incredibilă pentru care primarul oraşului de pe malurile Olteţului, Mădălin Teodosescu, ar trebui luat la întrebări, pentru că situaţiile de plată au fost semnate de el, în calitate de ordonator principal de credite.

Firma către care Primăria Balş a făcut plăţi ilegale se numeşte SC Zeus SA, cu sediul social în Piteşti. Şi nu este vorba de o scăpare de câteva mii de lei acolo privind nişte lucrări mărunte care ar fi putut trece neobservate sau la care s-ar fi putut închide puţin ochii la recepţia finală (deşi o plată în afara legii este ilegală indiferent de valoarea ei), ci de plata a peste 3,6 miliarde de lei vechi pentru lucrări care nu au existat decât pe hârtie. După ce banii nemunciţi au intrat în conturile firmei din Piteşti, acesteia i s-a atribuit un contract de lucrări suplimentare la acelaşi obiectiv în valoare de alte câteva miliarde de lei vechi. „Inadvertenţa” între banii plătiţi şi realitatea din teren a fost descoperită de auditorii Curţii de Conturi a României.

Scurt istoric al afacerii

Proiectul privind construirea a două blocuri de locuinţe sociale a fost demarat de Primăria Balş în 2008, după ce autorităţile de la Bucureşti au fost de acord să finanţeze lucrările din fonduri guvernamentale. Licitaţia pentru atribuirea contractului de lucrări a avut loc în toamna aceluiaşi an, în competiţie intrând nu mai puţin de 13 firme, câştigătoare fiind declarată SC Zeus SA Piteşti, controlată de omul de afaceri Grigore Dobre, care mai târziu avea să fie condamnat la închisoare cu executare într-un dosar de corupţie. Contractul a fost semnat, sub numărul 4762, abia la mijlocul anului 2009, după soluţionarea contestaţiilor prin care alţi constructori participanţi la licitaţie au pus la îndoială modul în care a fost declarată câştigătoare societatea din Piteşti. Şi au avut dreptate să conteste rezultatul licitaţiei: potrivit anunţului de atribuire nr. 69475 / 27.11.2008 publicat în SEAP, societatea argeşeană a câştigat licitaţia cu oferta de fix 4.811.160 de lei, adică exact la valoarea estimată iniţial de autoritatea contractantă; niciun leu în plus, niciun leu în minus, lucru extrem de suspect, ca să nu spunem mai mult. Lucrările s-au întins pe durata câtorva ani din cauza lipsei fondurilor, proiectul nefiind încă finalizat. În ciuda alocării de fonduri cu picătura, în 2013 primăria condusă de Mădălin Teodosescu şi-a permis să efectueze, dincolo de unele plăţi corecte, şi plăţi de peste 3,6 miliarde de lei vechi pentru lucrări inexistente.

 

Ilegalitatea a fost descoperită un an mai târziu de Curtea de Conturi, în cadrul unui control de rutină. Mai exact, auditorii Curţii de Conturi au descoperit un prejudiciu de 368.000 de lei, sumă reprezentând „angajarea de cheltuieli şi efectuarea de plăţi nelegale pentru lucrări neexecutate în cantitatea facturată şi plătită la obiectivul de investiţii «Locuinţe sociale Bloc T7, oraşul Balş»”. Prejudiciul descoperit i-a făcut pe auditorii externi să dispună măsuri extinse, respectiv „verificarea stadiului fizic la toate obiectivele de investiţii aflate în curs de execuţie, corelarea acestuia cu datele înscrise în situaţiile de lucrări, stabilirea întinderii eventualelor prejudicii şi luarea măsurilor pentru recuperarea acestora”. Nu ştim dacă măsurile dispuse au fost respectate. Ştim însă că, în data de 11 martie 2014, Primăria Balş angajează, în cadrul aceluiaşi proiect, lucrări suplimentare de aproape 6,9 miliarde de lei vechi prin atribuirea unui alt contract, prin negociere fără anunţ de participare, aceleiaşi firme.

Patron penal

Patronul SC Zeus SA, Grigore Dobre, a fost condamnat definitiv, în februarie 2015, la patru ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de „complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obţinerea pe nedrept, de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene”. Dobre a fost condamnat în celebrul dosar în care preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, a luat şapte ani de puşcărie pentru fals şi mită şi în care au mai fost condamnaţi, la câte trei ani de închisoare cu suspendare primarii (la data faptelor) din Câmpulung, Curtea de Argeş şi comuna Budeasa, cu toţii trimişi în judecată de procurorii DNA în mai 2011. Infracţiunile au fost comise în cadrul unui proiect finanţat din fonduri Phare, în valoare de 900.000 de euro, având ca obiectiv efectuarea de lucrări de reabilitare sau reconstrucţie a patru unităţi şcolare de pe raza judeţului Argeş, respectiv din municipiile Câmpulung, Curtea de Argeş şi comuna Budeasa, motivul invocat fiind acela că imobilele şcolilor ar fi fost afectate de inundaţiile din perioada aprilie - august 2005, lucru neadevărat, după cum aveau să dovedească procurorii.


Contractele au fost derulate în perioada 2006-2008, toate lucrările de reabilitare fiind realizate de o singură firmă, SC Zeus SA, care, potrivit procurorilor DNA, ca şi în cazul proiectului derulat la Balş, a încasat sumele aferente atât pentru lucrări executate, „cât şi pentru lucrări neexecutate”.

 

„Procesele verbale de recepţie au fost puse la dispoziţie de inculpatul Grigore Dobre, asociat şi administrator al SC Zeus SA Piteşti (firma care realizase lucrările) şi au fost întocmite de inculpaţii Nicolae Ion, reprezentant cu execuţia al firmei SC Zeus SA Piteşti şi Dumitrache Gheorghe şi Mircea Tudor, ambii fiind membri în Comisia de recepţie şi diriginţi de şantier. De altfel, pentru cel mai important obiectiv, lucrările nu au fost finalizate nici în prezent, deşi întreaga finanţare a fost încasată”, se mai arată în rechizitoriul DNA.

•••

Iată, aşadar, cum şi cu cine face afaceri cu bani publici primarul din Balş, care ar trebui să dea nişte explicaţii serioase atât organelor în drept, cât, mai ales, electoratului, pentru că, în ciuda unor asemenea mizerii ţinute ascunse, omul mai vrea un mandat în fruntea oraşului.