Mai ştim să oferim mărţişoare?

Chiar dacă iarna nu dă semne că ar vrea să plece prea curând, peste câteva zile primăvara îşi intră oficial în drepturi… măcar în calendar. Dacă vorbim despre primăvară, vorbim despre luna Martie şi-n acelaşi timp despre mărţişoare.

Comercianţii şi-au scos deja tarabele pline de mărţişoare şi ajutaţi de plăcerea oamenilor de a dărui un mic simbol al primăverii, celor dragi, îşi vând cu succes micile comori.

 

De la copii până la bătrâni, fiecare vrea să dăruiască sau să primească un  mic mărţişor. Această tradiţie veche este dusă mai departe de fiecare dintre noi, dar oare adolescenţii o respectă sau o consideră deja învechită? Privind la cozile interminabile din faţa fiecărei tarabe, putem trage repede concluzia că şi adolescenţii contribuie la ducerea tradiţiei mai departe. Comparând cu anii din urmă, poate că numărul tinerilor care dăruiesc mărţişoare colegilor, prietenilor, celor din familie, a scăzut, dar mereu vor fi şi tineri care în fiecare an, de 1Martie, vor dărui mici simboluri ale primăverii.
 
Cum să alegi un mărţişor potrivit?
 
Mici sau mari, în punguţe, cutiuţe, de plastic, textile sau metalice, fabricate manual sau nu, clasice sau ingenioase, mii de mărţişoare aşteaptă să anunţe venirea primăverii. Conceptul clasicului mărţişor de pus în piept a evoluat în timp, iar acum acesta îşi poate transmite mesajul şi sub forma unei bijuterii, gen broşă, cercei, brăţări sau sub forma unui coşuleţ cu flori sau unei jucării de pluş. Dacă te-ai decis ca şi în acest an să dăruieşti mărţişoare celor dragi, ai nevoie de nişte mici ponturi pentru a face cele mai bune alegeri. Înainte de a cumpăra toate mărţişoarele de la tarabe sau de prin magazine, gândeşte-te pentru cine anume vrei să le achiziţionezi şi ce anume vrei să transmiţi în momentul în care le vei dărui. Dragoste, respect, devotament, simpatie, apreciere?
 
Alege mărţişorul în funcţie de relaţia în care te afli cu persoana în cauză. În grabă, ai grijă să nu-i oferi iubitului tău, un mărţişor sub formă de broşă, care i-ar veni foarte bine mamei tale. Dacă vrei să alegi un mărţişor amuzant, haios, gândeşte-te de două ori înainte. Dacă persoana la care trebuie să ajungă, nu prea ştie de glumă, mai bine nu te risca. Rămâne pe varianta clasică cu care nu vei da niciodată greş. Dacă alegi să oferi un mărţişor bijuterie, este indicat să-l achiziţionezi dintr-un magazin de bijuterii.
 
Numai aşa vei fi sigur de autenticitatea lui. Dacă, dimpotrivă, vrei să cumperi un mărţişor tradiţional, zecile de tarabe din oraş sau târgurile special amenajate pentru acest lucru îţi vin în ajutor. Indiferent de ce fel de  mărţişor alegi să cumperi, ai grijă să nu fie deteriorat. Chiar dacă nu ai răbdarea necesară, este important ca tot ce dăruieşti să fie de calitate. Nu cumpăra mărţişoare cu ambalajul rupt sau pătat. Nu uita că prima impresie contează foarte mult, mai ales pentru o fată.
 
Fiecare mărţişor dăruit trebuie să fie din suflet şi pentru că simţi cu adevărat această tradiţie. Nu cumpără zeci de mărţişoare doar ca să primeşti înapoi sau să spui pe urmă  „Vai, câţi bani am cheltuit”. 
 
Cum se dăruiesc mărţişoarele?
 
Mărţişoarele sunt un dar ce se primeşte sau se oferă cu plăcere în luna Martie şi reprezintă un simbol al primăverii. Ele sunt dăruite începând cu zorii primei zile din Martie celor dragi. În general, acest simbol este oferit copiilor, tinerelor fete şi femeilor. Mărţişoarele se oferă de către bărbaţi tinerelor fete sau doamnelor, dar pot fi oferite şi de către fete prietenelor, mamelor, bunicilor. Să primim bucuroşi primăvara cu mărţişoare, flori şi voie bună!
Sursa: www.addox.ro