Localitatea Milcov, aflată la câţiva kilometri de municipiul Slatina, are 1.700 de locuitori, care-şi duc viaţa la fel ca acum o sută de ani, pentru că deşi vremurile s-au schimbat, modernitatea încă n-a pătruns şi în comunitatea lor. Infrastructură nu prea există, doar câteva drumuri peticite. Nu reţea de apă, de canalizare, nu reţea de gaze. Condiţiile de viaţă grele i-au izgonit pe tineri la oraş sau în străinătate, rămânând în sat doar bătrânii, care, fiindcă nu au nici putere fizică nici financiară, şi-au arentat peste 80% din terenurile arabile.
Proiectul Drumului Expres Piteşti-Craiova strică planurile administraţiei milcovene
Compania Naţională de Drumuri a înştiinţat administraţia de la Milcov că o parte a Drumului Expres Piteşti-Craiova va trece prin comună, iar pe suprafaţa cu pricina nu trebuie să se construiască imobile. De atunci, au trecut câţiva ani, iar Drumul Expres a rămas doar la stadiul de studiu de fezabilitate. Pentru că la Primăria Milcov, între timp, au existat numeroase solicitări pentru eliberări de autorizaţii de construcţii în zona respectivă, edilii au făcut presiuni asupra Companiei de Drumuri.
„De câţiva ani încoace, solicităm să ni se spună dacă se mai construieşte respectivul drum, dar răspunsul este acelaşi, că nu sunt bani în buget. Terenul traversat de Drumul Expres are o suprafaţă de 6.000 metri pătraţi, iar în zona aceea există o suprafaţă de 27.000 metri pătraţi, pe care s-ar putea construi imobile. Dar fiindcă nu avem răspunsuri exacte, stagnăm demersurile de eliberare de autorizaţii pentru construcţii, care ar mai aduce nişte fonduri la bugetul local”, ne-a declarat primarul localităţii, Gigi Sburliş.
Speranţe pentru reabilitarea drumului ce leagă Milcov Deal de Ipoteşti
Cele două localităţi sunt legate de un drum comunal care e parţial asfaltat. Cei trei kilometri de drum sunt impracticabili pe timp de iarnă, pentru că pe porţiunile unde este pietruit s-au format gropi adânci, care îngreunează circulaţia. Edilul Sburliş ne-a declarat că există speranţe ca o porţiune de 1,8 kilometri din acest drum, care este pietruită, să fie betonată în acest an.
„Am primit 280.000 lei pentru a începe procedurile pentru betonarea acestui drum. Banii nu ne ajung pentru a betona toată porţiunea, dar sperăm că vom mai primi”, a precizat edilul. Suma totală pentru betonarea drumului pietruit este de 65.000 euro.
Peste 80% din terenurile agricole sunt arendate
Ca-n majoritatea localităţilor rurale din judeţ, şi la Milcov populaţia este în proporţie de 80% îmbătrânită.
„Tinerii au plecat, fie la oraş, fie în străinătate, pentru că aici nu au unde munci. Nu vine niciun investitor la noi, pentru că nu avem infrastructură. S-ar putea realiza aici o staţie de sortare, de beton, prefabricate, un atelier, o hală, orice, dar trebuie să avem măcar un drum bun, ca să nu mai vorbesc de apă şi gaze”, a mai spus edilul.
La solicitarea cetăţenilor, administraţia a sprijinit înfiinţarea a trei societăţi agricole, care au primit în arendă peste 80% din terenul arabil al comunei.
„Mulţi cetăţeni nu mai au bani să muncească pământul, alţii nu mai au putere fizică. Aşa, ştiu că cineva-l munceşte şi primesc şi ei o parte din produse”, ne-a mai spus primarul.
Doar nouă dosare pentru ajutorul de încălzire, faţă de 400 depuse anul trecut
Problemele financiare cu care s-a confruntat administraţia locală anul trecut s-au rezolvat treptat, ultima restanţă la salarii va fi achitată la mijlocul acestei luni. Noile norme pentru acordarea ajutorului de încălzire au redus drastic numărul beneficiarilor.
„Dacă anul trecut au beneficiat 400 de cetăţeni, până acum au fost aprobate doar nouă dosare. Sunt aberante noile condiţii puse de guvernanţi. Oamenii sunt săraci, şi la cât cheltuie pentru a-şi procura toate adeverinţele necesare, mai bine se lipsesc”, a precizat primarul.