Marconf Piatra-Olt, ilegalităţi cu terenuri arendate

An de an, tot mai mulţi agricultori se văd puşi în imposibilitatea de a-şi mai cultiva terenurile. Costurile foarte mari de întreţinere şi nu numai îi fac pe aceştia să aleagă varianta arendării.

Astfel, foarte mulţi agricultori olteni, îndeosebi cei vârstnici, încheie contracte de arendă cu societăţi agricole, în speranţa că la sfârşitul anului se vor alege cu o brumă de produse. Neşansa unora este să găsească un arendator cum este SC Marconf SRL, din Piatra-Olt, care le promite lapte şi miere, iar la sfârşit de an nu le dă un kilogram de grâu sau porumb. Nu puţini au fost cei care au ales această societate şi de câţiva ani nu au avut ce pune în hambare.

Subvenţii primite doar în 2007

Din 2007, de când se dau subvenţiile aferente schemei unice de plată pe suprafaţă, Marconf a primit bani într-un singur an, în ceilalţi patru, societatea nu a primit niciun leu, asta în urma depistării unor nereguli pe bandă rulantă. Cei care au de suferit sunt arendatorii, ţăranii care nu au parte de niciun beneficiu de pe urma terenului lor. Potrivit informaţiilor furnizate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Olt, în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţii publice, în campania 2007 - anul agricol 2006-2007 - SC Marconf SRL a solicitat sprijin pentru o suprafaţă de teren de 242, 57 hectare. După aplicarea sancţiunilor prevăzute de lege pentru retragerea de suprafaţă, fermierul a primit 16.387 euro. Acesta a şi fost singurul an în care societatea a îndeplinit condiţiile pentru a primi subvenţie.


În 2008, Marconf a arendat din nou, dar de data aceasta nici măcar nu s-a sinchisit să-şi depună dosarul de subvenţie în timpul prevăzut de legislaţie, astfel că a rămas fără ajutorul de la Uniunea Europeană şi de la statul român.


Din 2009, deja situaţia s-a agravat.

 

„Pentru anul agricol 2008 – 2009, fermierul a solicitat sprijin pentru o suprafaţă totală de 478,29 hectare, din care cultivată suprafaţa de 452,19 hectare. După realizarea controalelor administrative, fermierul a fost implicat în numeroase supradeclarări de blocuri fizice în urma cărora a făcut retrageri totale de 112,44 hectare, dintre care 95,42 hectare cultivate. Datorită retragerilor efectuate, fermierul a fost respins de la plata subvenţiilor aferente schemelor de plăţi unice pe suprafaţă, atât pentru SAPS - plata unică pe unitatea de suprafaţă, cât şi pentru CNDP - plăţi naţionale directe complementare”, spun reprezentanţii APIA Olt.

Marconf nu lucrează terenurile arendate

Din 2010, neregulile descoperite de APIA Olt au fost tot mai grave. Pe lângă suprafeţele tot mai mari declarate şi neregăsite în realitate, SC Marconf SRL nu a cultivat sau întreţinut mari suprafeţe de teren agricol. Societatea a depus cerere de subvenţie SAPS pentru o suprafaţă de 895, 69 hectare, declarată în întregime ca fiind cultivată. În urma teledetecţiei, s-a descoperit că o mare parte din teren a fost necultivat sau neîngrijit. Surprizele nu s-au terminat aici, teledetecţia a mai descoperit diferenţe mari între suprafaţa declarată şi cea măsurată.

 

„Suprafaţa măsurată şi determinată în urma controlului prin teledetecţie a fost de 605, 14 hectare, din care cultivată şi întreţinută 581,52 hectare. Ca urmare a diferenţelor constatate, conform legislaţiei în vigoare, fermierul a fost respins de la plata subvenţiilor pentru campania 2010”.


Anul acesta, foarte mulţi agricultori care şi-au dat terenurile în arendă au depus plângeri la APIA Olt pentru că Marconf nu le-a lucrat terenurile ani la rând. Motiv pentru care, reprezentanţii APIA au întreprins un nou control. Rezultatele controlului nu au fost deloc plăcute. În 2011, Marconf SRL a cerut sprijin pentru aproape 1.000 hectare de teren, din care o treime cultivat.

 

„La controlul efectuat a participat şi un reprezentant al societăţii în cauză. S-au constatat mari suprafeţe de teren ca fiind neîntreţinute de câţiva ani. Fermierul nu a menţinut bunele condiţii agricole şi de mediu şi din acest motiv va fi respins de la plata pentru anul în curs”, spun reprezentanţii APIA Olt.

Agricultorii, lăsaţi şi fără teren şi fără cereale

Există o singură şi plauzibilă explicaţie pentru ce face această societate cu terenurile arendate. În speranţa că nu va fi controlată şi că în cele din urmă va primi subvenţiile pe suprafaţă, an de an Marconf a mers la derută, dacă iese bine, dacă nu, nu. Mai grav este că le promite arendatorilor, absolut legal printr-un contract de arendă, o anumită cantitate de produse agricole la sfârşit de an.


„De trei ani am terenul la el în arendă şi nu mi-a dat niciodată nimic, nu ştiu ce să mai fac. În fiecare an vine şi îmi spune că îmi dă grâu, porumb, dar când mă duc să mă uit la pământ nu e nimic semănat pe el. Dacă am întrebat, a zis să stau liniştită că are el grijă. Tot terenul l-am dat în arendă că nu mai are cine-l munci. Mi-am oprit un pogon pe care am pus porumbi că a zis că îmi dă el grâu. Trebuia să îmi dea 600 de kilograme la hectar. Nu mi-a dat nimic”, ne-a declarat o femeie din Piatra-Olt. Un vecin al femeii spune că situaţia lui este şi mai dificilă. „Eu aveam pământul dat la altcineva în arendă. A venit cineva de la Marconf şi mi-a zis că îmi dă cu 100 de kilograme mai multe produse dacă îi dau lui terenul. M-am bucurat când am auzit, am renunţat la primul arendaş şi am încheiat contract cu el. Mare prostie am făcut. Acum nu am ce da la animale, am hambarul gol. Noroc că nu i-am dat tot terenul că altfel nu ştiu cum ieşeam din iarna asta”,
spune bărbatul.

 

Şi nemulţumiţi sunt foarte mulţi. Aceştia s-au văzut nevoiţi să depună plângeri la APIA, singura autoritate îndreptăţită să verifice dacă cele reclamate sunt reale sau nu.

200 hectare arendate şi necultivate

Dacă marea majoritate a agricultorilor arendează suprafeţe mici, de la 0,5 hectare până la trei - patru, există şi situaţii în care sunt arendate suprafeţe mari. În această situaţie se află o persoană care a încheiat un contract de arendă cu SC Marconf SRL pentru o suprafaţă de teren de 200 de hectare, situată pe raza comunei Pârşcoveni. Societatea s-a angajat să cultive terenul, iar arendatorul să primească produse agricole sau bani, conform contractului. Omul a văzut că terenul său a rămas nelucrat, aşa că a depus o plângere la APIA Olt, în urma căreia s-a întreprins un control la faţa locului. Nu numai că suprafaţa respectivă nu era cultivată, dar nici măcar nu era întreţinută, motiv pentru care Marconf nu primeşte subvenţia pe suprafaţă pentru anul 2011. Singura soluţie pentru ca arendatorul să-şi recupereze pagubele este să acţioneze în judecată societatea. Va urma!