Marconf a apelat la serviciile unei persoane fizice autorizate pentru a realiza documentaţia cadastrală de alipire a două terenuri. Nimic neobişnuit. PFA Marius Căpitănescu a actualizat documentaţiile pentru numerele cadastrale 50156 şi 50161, dar de drumul de exploataţie De 2131 nu a pomenit. Pe 26 mai 2010, Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Olt şi-a pus viza pe documentaţia de alipire, întreaga suprafaţă de teren primind un singur număr cadastral.
ADS Olt, proprietara drumului
De 2131, pe care Marconf îl are cuprins în suprafaţa cadastrală, este de fapt şi de drept proprietatea ADS Olt. Potrivit reprezentanţilor Agenţiei Domeniilor Statului, suprafaţa de 0,29 hectare este situată pe teritoriul oraşului Piatra-Olt, Tarlaua 122, Parcela 2131, în domeniul privat al statului. Pentru ca Marconf să fi putut deveni proprietară în mod legal, ADS Olt ar fi trebuit să facă o documentaţie de schimbare a categoriei de folosinţă. Acest lucru nu s-a întâmplat.
Drumul nu mai există fizic, dar suprafaţa da
Conform unei adrese a OCPI Olt, „în arhiva instituţiei există lucrarea de Introducere Cadastru General, din anul 1984, în care De 2131 apare ca fiind drum clasat, în suprafaţă de 0,29 hectare, în proprietatea IAS Piatra Olt - Trup Oltişor. În anul 1999, acest drum a fost inventariat în administrarea ADS Olt, în a cărei administrare este şi acum. Până la această dată, parcela 2131 nu şi-a schimbat categoria de folosinţă, neexistând posibilitatea radierii”.
Deşi precizează aceste lucruri într-un răspuns oficial, reprezentanţii OCPI Olt mai spun că, în conformitate cu aerograma întocmită de ANCPI în 2009, drumul respectiv nu apare.
„Dacă drumul ar fi existat fizic în teren, cel care a întocmit documentaţia cadastrală de alipire ar putea fi tras la răspundere. Suprafaţa de 0,29 hectare nu se regăseşte în suprafaţa de teren aflată în proprietatea Marconf, pentru care s-a solicitat număr cadastral. Din acte reies 804.300 metri pătraţi, măsurată iese aceeaşi suprafaţă”, ne-a declarat directorul OCPI Olt, Gigel Chiriţă.
Specialiştii spun că „şmecheria” era foarte simplu de realizat. Terenul lui Marconf este singurul din zona respectivă care a fost cadastrat. Aşa că, punctele cadastrale se puteau mişca după cum cerea Gheorghe Bădiţă, proprietarul societăţii. Ideea nu era să devină proprietar pe terenul statului, ci să obţină un singur număr cadastral pe suprafeţele vecine, astfel încât să poată da drumul proiectului de înfiinţare a unei ferme piscicole. Şi afacerea abia acum se întrezăreşte: pentru ca iazul să prindă contur, Marconf ar fi trebuit să scoată balastul de pe cele 80 de hectare.
Nici Primăria Piatra-Olt nu a considerat drumul o problemă
SC Marconf SRL a solicitat primăriei Piatra-Olt, cea pe teritoriul căreia se află terenul ce urma să fie alipit, un certificat de urbanism. Document pe care l-a primit fără nicio problemă. E drept că nici în acest act oficial nu se vorbeşte despre drumul de exploataţie.
Reprezentanţii primăriei spun că drumul nu este în administrarea lor şi, astfel, nu aveau de unde şti care-i treaba cu el.
„Dacă am fi ştiut că sunt probleme, le-am fi adus la cunoştinţă. Drumul nu se află în administrarea Primăriei Piatra-Olt. În certificatul de urbanism nu se menţionează acest drum”, ne-a declarat chiar cel ce a eliberat certificatul, Alexandru Lazăr Nenu.
Responsabilitatea le revine proprietarului şi persoanei fizice autorizate
Singurii care ar putea fi traşi la răspundere pentru ocuparea abuzivă a acestui drum, potrivit legii, sunt proprietarul terenului, în acest caz SC Marconf SRL, şi persona fizică autorizată care a întocmit documentaţia cadastrală, Marius Căpitănescu.
Potrivit articolului 24, (1) din ODG 634/2006, „răspunderea privind cunoaşterea limitelor imobilului, indicarea şi conservarea acestora revine proprietarului”, iar potrivit aceluiaşi articol, indice 2, „răspunderea pentru corectitudinea întocmirii documentaţiei şi corespondenţa acesteia cu realitatea din teren, precum şi pentru identificarea şi materializarea limitelor imobilului în concordanţă cu actele doveditoare a dreptului de proprietate puse la dispoziţie de proprietar, revine persoanei autorizate”.
Doar o instanţă mai poate face ceva
Ideea este că până una alta, SC Marconf SRL este stăpână de domeniul statului şi nimeni nu poate face nimic. În prezent, terenurile sunt alipite şi au un singur număr cadastral. Singura care se poate sesiza şi da societatea în judecată este Agenţia Domeniilor Statului, proprietara de drept a terenului de 0,29 hectare, pentru că numai o instanţă de judecată poate dispune anularea unei cărţi funciare şi a unui număr cadastral.
O altă posibilitate ar fi ca proprietarul, Marconf SRL, de bună credinţă, să ceară refacerea documentaţiei. Dar în acest fel, societatea nu ar mai putea alipi cele două suprafeţe de teren.