Marius Oprescu: Jumătate din localități pot scădea taxa de salubritate

Preţul pe care oltenii îl plătesc pentru colectarea deşeurilor urmează să fie ajustat, în perioada următoare, dar ajustarea nu este obligatoriu să fie pe plus. Preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, a declarat că taxa poate să scadă în localităţile unde cantitatea de deşeuri colectate este mai mică.


Tariful va fi ajustat, în primul rând, în conformitate cu indicele de inflaţie. Acest lucru va fi decis în următoarea adunare generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Olt-Eco.

Marius Oprescu a explicat condiţiile în care preţul plătit de o persoană pentru gunoi ar putea scădea în unele localităţi.

„Urmează adunarea generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Olt-Eco și astăzi am dat mandat special vicepreședintelui Consiliului Județean, d-l Virgil Delureanu, pentru a reprezenta Consiliu Județean în această adunare și pentru a vota în consecință cu ceea ce se stabilește în adunarea generală. 

Cu siguranță ajustarea prețurilor va fi una pe plus. Așa cum știți, legea ne obligă ca, cel puțin o dată pe an, atunci când se închide anul, în ianuarie, februarie, trebuie să ajustăm prețurile cu indicele de inflație. De asemenea, prețurile nu au fost ajustate niciodată, iar noi am avut, în România, de două sau trei ori creșterea salariului minim pe economie, ceea ce ne obligă să facem acest lucru. Este prima pe care o facem. Să știți că, prin ajustarea prețurilor, crește tariful per tonă pe care UAT-urile îl plătesc. Dar taxa poate să fie și mai mică decât înainte pentru că dacă la început taxa a fost uniformă în tot județul, pentru că nu aveam istoric și nu știam cum se colectează în fiecare localitate, în momentul de față, deja după un istoric de 2-3 ani de zile pe fiecare localitate, putem ști exact și există o formulă de calcul cum localitatea respectivă gestionează deșeurile”, a declarat Oprescu.

Mai mult, el spune că aproape jumătate dintre localitățile din judeţ pot scădea taxa de salubritate.

„Acolo unde cantitatea de deșeu e mai mare decât cea estimată inițial, rata poate crește, ceea ce nu e normal, înseamnă că în acel deșeu există și alte resturi, nu doar gunoi menajer care trebuie să ajungă pe groapa de la Bălteni, pentru că n-ar avea logică. Dar sunt și localități care gestionează foarte bine selectarea deșeurilor și, chiar dacă noi avem o creștere de tarif pe tonă, sunt localități care în baza formulei de calcul urmează să-și ajusteze tariful către populație, adică taxa către populație în minus. 

Sunt localități care colectează bine, sunt foarte multe localități și dacă dau exemplu doar una, n-ar fi corect față de colegii mei, dar să știți că sunt localități care reușesc să gestioneze foarte bine acest proces de management al deșeurilor în care cu siguranță, din ce am văzut eu în tabel estimativ urmează în baza deciziei pe care adunarea generală Adi Olt-Eco o ia, să avem un calcul oficial de care localitățile pot să țină cont sau nu.

Noi suntem obligați, în baza ajustării tarifului, să le punem la dispoziție acest mod de calcul pentru fiecare localitate. Ei, având și ei personal pregătit în domeniu, pot să țină cont de acest lucru sau nu. Dar să știți că m-am uitat pe tabelul estimativ calculat de consultantul pe care noi l-am angajat ca să facă această evaluare și jumătate din localități pot scădea taxa de salubritate. Deci pot să o scadă pe baza istoricului de cantității, strânse din localitate și număr de persoane în localitatea respectivă plătitoare de această taxă”, a afirmat Marius Oprescu.

Proiectul „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Olt” a fost implementat de Consiliul Judeţean (CJ) Olt cu finanţare prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu, având o valoare de 31.812.843 euro (130.544.001 lei), fără TVA, din care finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională este de 23.060.887 euro (94.630.350 lei).