Ministrul Mediului Mircea Fechet împreună cu experți de la Apele Române și reprezentanți ai Departamentului pentru Situații de Urgență, au survolat, în această dimineață, cu un elicopter, zone din țară în care riscul de inundații este mai mare. Oficialii au fost şi în zona Rast - Bistreț din Dolj, acolo unde inundaţiile au fost devastatoare, în urmă cu 18 ani.
Acțiunea are loc în contextul în care debitul Dunării crește și se așteaptă o viitură zilele următoare.
„Este vorba de 1.200 de km de diguri, pe care le vom verifica, și acolo unde sunt puncte vulnerabile, aterizăm și se vor face verificările în teren, la fața locului. Prima oprire a fost la Portile de Fier. Am discutat cu specialiștii de aici care este situația digului din zona hidrocentralei, ce debit ar putea să susțină. Monitorizăm în permanență tot cursul Dunării, de pe teritoriul României, specialiștii de la fiecare SGA sunt pregătiți să intervină în orice moment și, de asemenea, urmărim și ce se întâmplă cu evoluția debitului Dunării și în țările vecine”, a precizat Mircea Fechet.
Autoritățile sunt în alertă, iar echipele ANAR au pregătit mii de saci de nisip pentru a răspunde rapid situației. Se estimează că viitura va afecta #România la sfârșitul săptămânii, iar măsurile proactive sunt esențiale.
Aceste inundații sunt cele mai severe din ultimele două decenii în Europa Centrală. Ele au cauzat daune considerabile, inclusiv distrugerea de poduri și acoperirea orașelor cu noroi. România se pregătește să facă față acestei crize cu o coordonare eficientă între instituții.
Minister: Digul din zona Rast - Bistreț nu mai este punct critic
Un alt punct inspectat astăzi de ministrul Mircea Fechet, specialiștii de la Apele Române și reprezentanții ai DSU Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, a fost digul din zona Rast - Bistreț, județul Dolj, grav afectat în timpul inundațiilor din 2006, când aproximativ 22.000 de hectare de pământ și mai multe localități au fost inundate.
„Digul a fost consolidat, însă am venit aici pentru a vedea de la înălțime, pentru o privire de ansamblu, care este starea lui acum, să ne asigurăm că nu este posibil să se repete scenariul din 2006. Din câte m-au informat colegii mei de la #ABA Apele Române Jiu, în ultima perioadă, Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj, formațiile de lucru Dunăre-Bistreț și Dunăre – Nedeia au continuat lucrările de prevenție și întreținere a acestor zone și în altele din aria lor de activitate.
Am primit asigurări de la specialiștii ANAR că digul va rezista sută la sută pe această secțiune. Putem spune că nu mai este punct critic”, a declarat Mircea Fechet.