Tânăra a completat cu succes un post lăsat liber din anul 1993, după 16 ani de lipsă a unui medic cu aceeaşi specializare. Anual, Mihaela Marcu efectuează peste şapte mii de consultaţii. Zilnic, medicul face naveta între Craiova şi Balş pentru a consulta, diagnostica şi trata bolnavii cu probleme de ordin neurologic.
„Am ales Balşul datorită poziţiei geografice”
Mihaela Marcu a absolvit Facultatea de Medicină în Craiova, oraş în care şi-a definitivat şi rezidenţiatul. Chiar dacă şi-a dorit foarte mult să profeseze în localitatea sa natală, aceasta nu a găsit niciun post liber în spitalele din Craiova.
„În 2009, am fost pusă în situaţia de a alege între spitalul din Segarcea şi cel din Balş, ambele având posturi libere pentru calificarea mea. Chiar dacă Spitalul din Segarcea fusese reamenajat şi avea noi dotări, am ales Balşul pentru că se află la jumătatea distanţei dintre Slatina şi Craiova. Ştiam că în Dolj sunt foarte mulţi medici neurologi şi că aveam de-a face cu o concurenţă mult mai mare. Aici am găsit un colectiv care m-a primit cu braţele deschise, iar dotările pe care le deţinea spitalul erau suficiente încât să-mi pot desfăşura activitatea în condiţii optime”, ne-a declarat medicul.
„Satisfacţia meseriei de medic este foarte mare”
Dacă pentru absolvenţii a numeroase facultăţi există mai multe opţiuni de angajare, medicii sunt nevoiţi să urmeze o singură carieră, aceea pentru care s-au pregătit în decursul a unsprezece ani de la terminarea liceului. Din punctul de vedere al Mihaelei Marcu, efortul depus este pe deplin meritat.
„Dat fiind faptul că m-am căsătorit de curând, am ajuns să mă gândesc dacă va trebui sau nu să-mi îndrum copilul spre medicină. În primă fază mi-am spus că este nevoie de foarte multă muncă şi timp pentru a ajunge medic şi că nu merită, dar analizând mai profund aspectul acestei meserii, cred că tot efortul este meritat. Satisfacţia meseriei este foarte mare. Când vezi un om pe care l-ai tratat şi care şi-a revenit datorită ţie, după care îţi aduce o floare în semn de mulţumire, ai o senzaţie foarte plăcută. Atunci conştientizezi că, de fapt, toate lucrurile învăţate în anii de studii îşi găsesc un scop”, a mai spus Mihaela Marcu.
„Munca în ambulatoriu este mai dificilă”
Dacă până acum, Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Balş îi asigura aparatura necesară pentru a face radiografii şi ecografii, dotarea de care va dispune cabinetul de neurologie după încheierea lucrărilor de modernizare îi va permite medicului Marcu să trateze şi epilepsia şi patologia musculară.
Aducerea unui Electroencefalograf (EEG) şi a unui electromiograf (EMG) vor lărgi aria de depistare şi tratare a problemelor de sănătate ce ţin de neurologie.
„Dacă alte boli au nevoie de câteva minute pentru diagnosticare, pentru bolile de ordin neurologic este nevoie poate de câteva săptămâni pentru a pune un diagnostic corect. De cele mai multe ori, atât eu cât şi asistenta mea, Alina Preoteasa, care îmi acordă un sprijin foarte mare în cabinet, suntem nevoite să rămânem peste program şi câteva ore. Niciodată nu plecăm înainte de a consulta şi ultimul pacient care se află la uşă. Sănătatea acestor oameni poate depinde de acele ore şi, prin natura meseriei noastre, nu putem să ne facem că nu-i vedem”, a mai declarat doctorul.
Chiar dacă este nevoită să vină în Balş şi în zilele friguroase de iarnă în care asfaltul este acoperit de zăpadă, Mihaela Marcu nu ar renunţa la Spitalul din Balş pentru o slujbă oferită în străinătate. Se simte mult prea aproape de familie, de prieteni şi de cadrele medicale cu care şi-a petrecut ultimii doi ani.