Mii de kilograme de produse din carne, sute de ouă şi alte alimente au fost scoase de pe piaţă în urma unor controale dispuse la nivel naţional de către ANSVSA. De asemenea, activitatea mai multor operatori economici a fost suspendată, în urma neregulilor grave depistate.
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a desfășurat, în perioada 27 martie – 7 aprilie, la nivel național, o amplă serie de controale oficiale în contextul pregătirilor pentru Sărbătorile Pascale. Scopul acestor verificări a fost asigurarea respectării condițiilor sanitare veterinare în unitățile care comercializează sau procesează produse alimentare.
Verificările au vizat o gamă variată de locații, de la abatoare, carmangerii și restaurante, până la cantine, brutării, piețe agroalimentare, centre de prelucrare a laptelui, supermarketuri și unități mobile de vânzare. De asemenea, au fost efectuate controale și în trafic, pentru prevenirea transportului de produse alimentare în condiții neconforme.
Peste 5.000 de controale și sancțiuni de milioane de lei
Tone de carne și sute de mii de ouă reținute
Ca urmare a neconformităților constatate, a fost reținută oficial o cantitate totală de 13.720,63 kg de carne (de pasăre, porc, vită), pește, produse din carne și lactate, alături de 693.822 de ouă, considerate improprii pentru consum.
ANSVSA a anunțat că aceste controale tematice sunt în plină desfășurare, iar rezultatele finale vor fi comunicate în perioada următoare.
Recomandarea ANSVSA pentru consumatori este să achiziționeze produse alimentare doar din unități sau spații autorizate, aflate sub control sanitar veterinar, pentru a evita riscurile legate de siguranța alimentară.