Mii de kilograme de produse din carne au fost scoase de pe piaţă în urma unor controale ale ANSVSA

Mii de kilograme de produse din carne, sute de ouă şi alte alimente au fost scoase de pe piaţă în urma unor controale dispuse la nivel naţional de către ANSVSA. De asemenea, activitatea mai multor operatori economici a fost suspendată, în urma neregulilor grave depistate.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a desfășurat, în perioada 27 martie – 7 aprilie, la nivel național, o amplă serie de controale oficiale în contextul pregătirilor pentru Sărbătorile Pascale. Scopul acestor verificări a fost asigurarea respectării condițiilor sanitare veterinare în unitățile care comercializează sau procesează produse alimentare.

Verificările au vizat o gamă variată de locații, de la abatoare, carmangerii și restaurante, până la cantine, brutării, piețe agroalimentare, centre de prelucrare a laptelui, supermarketuri și unități mobile de vânzare. De asemenea, au fost efectuate controale și în trafic, pentru prevenirea transportului de produse alimentare în condiții neconforme.

Peste 5.000 de controale și sancțiuni de milioane de lei

 În total, au fost efectuate 5.025 de controale oficiale, în urma cărora inspectorii ANSVSA au aplicat:

 -          621 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 4.402.422 de lei;

 -          303 avertismente;

 -          29 de Ordonanțe de Suspendare a Activității (OSA);

 -          21 de Ordonanțe de Interzicere a Activității (OIA).

Tone de carne și sute de mii de ouă reținute

Ca urmare a neconformităților constatate, a fost reținută oficial o cantitate totală de 13.720,63 kg de carne (de pasăre, porc, vită), pește, produse din carne și lactate, alături de 693.822 de ouă, considerate improprii pentru consum.

 Principalele nereguli identificate:

 -          Etichetarea incorectă a produselor alimentare;

 -          Lipsa actualizării programului de autocontrol;

 -          Întreținerea necorespunzătoare a spațiilor de depozitare și procesare;

 -          Folosirea ambalajelor, ustensilelor și recipientelor în stare insalubră;

 -          Lipsa documentelor de trasabilitate;

 -          Nerealizarea acțiunilor de Dezinsecție, Deratizare și Dezinfectare (DDD);

 -          Comercializarea produselor cu termen de valabilitate expirat.

 

ANSVSA a anunțat că aceste controale tematice sunt în plină desfășurare, iar rezultatele finale vor fi comunicate în perioada următoare.

Recomandarea ANSVSA pentru consumatori este să achiziționeze produse alimentare doar din unități sau spații autorizate, aflate sub control sanitar veterinar, pentru a evita riscurile legate de siguranța alimentară.