Suntem în anotimpul sandalelor şi al picioarelor goale. O bucurie retezată pe jumătate, de nesuferitele şi dureroasele bătături ce răsar când ţi-e lumea mai dragă. Din câte metode de lichidare a lor există, pe cele mai sigure vi le oferim spre încercare.
Succes!
În lumea medicală contemporană nu există o unanimitate de păreri despre cauzele apariţiei bătăturilor. Se dă vina pe stilul de viaţă, anotimp, calitatea încălţămintei, înălţimea tocurilor. Din punct de vedere anatomic, bătătura este o formaţiune naturală de protecţie a pielii, în locurile care sunt supuse permanent apăsării şi frecării. Stratul cornos devine cu timpul tot mai gros. Încălţămintea strâmtă este prietenul cel mai bun al bătăturilor, deoarece îngreunează afluxul de sânge către straturile exterioare ale pielii şi celulele ei mor, se întăresc apoi şi încep să apese straturile adânci ale pielii.
Dacă bătăturile nu se înlătura la timp, ele încep să crească în adâncime provocând dureri serioase. Asemenea formaţiuni se numesc căluş. Bătăturile nu apar doar pe degete, ci şi pe talpa picioarelor. Cel mai adesea, ele ne avertizează în legătură cu prezenţa unor boli neştiute din organism. În majoritatea cazurilor, bătăturile semnalizează că picioarele au o mare nevoie de schimbare a încălţămintei. Dar bătăturile pot fi şi semnele de avertisment ale unor boli interne.
Astfel: durerile în zona inghinală sau puţin mai sus asociate cu o bătătură pe talpă stânga, unde bolta plantară se uneşte cu călcâiul, la 2 cm de la marginea exterioară, semnalizează un pericol mare de apendicită, iar în cazul când apendicele a fost extirpat, este vorba despre o afecţiune a intestinului subţire. Tot pe piciorul stâng se află locul care ne ajută să depistăm dereglările în vezica biliară. Bătătura se găseşte la 3-3,5 cm mai jos de la al patrulea deget şi are o culoare gălbuie. Majoritatea bătăturilor atipice de pe bolta plantară ne semnalizează dereglări intestinale, în special când sunt asociate cu schimbarea culorii tenului şi cu probleme de digestie. Bătăturile în formă de potcoavă din jurul călcâielor au legătură cu durerile de spate, lombare şi sciatice.
Şi pe talpa dreapta găsim bătături care ne povestesc multe despre sănătatea stăpânului. O linie dreapta trasă de la punctul situat între degetul mare şi al doilea deget, până la tuberculul calcaneului, indică zona unde apar bătăturile la oamenii cu probleme rectale: hemoroizi, fisuri şi altele. Controlaţi atent zona de sub al patrulea deget, care ne indică starea muşchiului cardiac.
Dacă găsiţi o bătătură pe pernuţă, pe mijlocul ei, la distanţă de 1,5-2 cm de la rădăcina degetului, apelaţi la medicul specialist. Pe ambele tălpi, sub degetul mic, se formează bătături care indică afectarea sistemului respirator şi a urechilor. Dacă locul este mai dureros pe talpă stângă, este un semn de inflamare a mucoasei nazale, provocate de alergie sau de sinuzită, iar pe talpa dreapta - inflamaţii ale trompei lui Eustachio sau în sinusul frontal.
Cele mai întinse bătături le au oamenii care abuzează de alimente grase, prăjite, nesănătoase. Tălpile lor se acoperă cu piele îngroşată, îngălbenită, deseori apar şi crăpături care sângerează şi provoacă dureri chinuitoare. Analizaţi-vă cu atenţie starea picioarelor. E posibil ca defectele considerate uneori doar neglijenţe cosmetice să fie adevărate semnale SOS ale organismului.
Tratamente
Bătăturile au nevoie de grijă permanentă. După fiecare baie cu săpun, se face dus alternativ, cu schimbarea temperaturilor de 3-4 ori, după care pielea înmuiată se înlătura cu piatră ponce sau cu o pilă specială. Tălpile se masează şi se ung cu ulei de masaj sau cu cremă. În cremă se adaugă uleiuri de plante care ajută la diminuarea durerilor. În caz de micoză, se adaugă câteva picături de ulei de brad alb sau arbore de ceai; pentru vene dilatate - ulei de migdale; pentru edeme - ulei de ienupăr. Pielea se hrăneşte cu ulei de măceş sau cătină. Pentru micoză, în apa pentru baia de picioare se adaugă şi usturoi pisat.
Intern, se bea ceai din plante. Se amestecă în părţi egale sunătoare, gălbenele şi frunze de tuia. O lingură de amestec se pune la fiert cu 500 ml de apă. Se lasă să clocotească un minut, apoi se infuzează până la răcire. Se beau câte două pahare pe zi, între mese, timp de o lună. După o pauză de o lună se repetă.
Remedii populare
Nu se recomandă tăierea bătăturilor cu lama, deoarece ele încep să crească şi mai repede. Toate tipurile de bătături se freacă intens, înainte de culcare, cu ulei de ricin, apoi se încalţă şosete. Înainte de orice procedură, se face o baie caldă cu sare, bicarbonat de sodiu şi câteva picături de iod.
Ulei cu ceapă. Se dă pe răzătoare sau se mixează o ceapă, apoi se amestecă cu ulei, de preferinţă nerafinat. Amestecul se întinde pe un prosopel şi se aplică pe bătătură. Piciorul se pune în pungă de celofan. Pentru degete se decupează orificii ca să nu transpire şi se pansează cu o faşă de tifon. După 3-4 ore, compresa se înlătură, pielea se spală, se curăţă cu piatră ponce şi se aplică un amestec din părţi egale de ulei de floarea-soarelui cu glicerină.
Ceai verde şi arnică. Dacă durerile sunt mari, pe bătături se aplică o compresă din 200 ml de ceai verde amestecat cu o linguriţă de tinctură de arnică. O pereche de şosete de bumbac se îmbibă în soluţie, se încălţa pe picioare, deasupra se pun o pungă de plastic şi o pereche de şosete de lână. Compresa se lasă 2-3 ore, după care bătăturile se ung cu una din alifiile propuse mai sus.
O frunză de stânjenel se mixează, se amestecă cu o lingură de apă clocotită. Masa fierbinte se pune pe un tampon de vată, se aplică pe bătătură înainte de culcare, se acoperă cu o folie de celofan şi se pansează. Dimineaţă se înlătură pielea moartă. Se fac băi în moare de castraveţi caldă, timp de 15-20 de minute. Se clătesc picioarele şi se usucă natural, fără ştergere, apoi se aplică propolis solid, înmuiat la căldură. Se lasă compresă timp de 5 zile, în care tălpile se feresc de contactul cu apă. Când se înlătura compresa, picioarele se spală şi se repetă procedura. O cură durează 4-5 proceduri.
Bătătură (căluş) cu rădăcină
De cinci ori pe zi, se freacă bătăturile, alternativ, cu usturoi pisat şi cu măr verde acru. (Reţeta se foloseşte şi pentru negi). O altă reţeta cu usturoi. O căpăţână de mărime medie de usturoi se curată, se pisează, se amestecă cu 300 ml de oţet şi se macerează timp de două săptămâni. Un pătrăţel de tifon împăturit se îmbibă cu oţet, se aplică pe bătătură, se acoperă cu celofan şi se pansează. Se schimbă de două ori pe zi.
Se mixează iarbă proaspătă de rostopască. Masa verde se întinde pe o bucată de celofan, se aplică pe bătătură, se leagă cu tifon şi se încălţa o şosetă deasupra. Se repetă procedura de două ori pe zi. După o baie caldă făcută la picioare, se aplică pe bătătură o bucăţică de propolis turtită între degete, se înfăşoară cu leucoplast şi se lasă neatinsă trei zile, apoi se înlătura. Uneori, bătătură se desprinde după prima procedură.
Sursa: www.formula-as.ro