Nicolae Paul Mihail, creatorul personajului „Mărgelatu”

S-a remarcat ca prozator, epigramist, dar, mai presus de toate, caracaleanul Nicolae Paul Mihail va rămâne în amintirea românilor ca scenaristul care, împreună cu Eugen Barbu, a dat viaţă celebrului personaj „Mărgelatu”, interpretat de Florin Piersic.

Aventura lui Nicolae Paul Mihail avea să înceapă într-o zi toridă de vară, 3 iulie 1923, în Caracal. S-a născut în familia lui Mihail M. Mihail, funcţionar, şi a Anei, născută Kakassy. Urmează cursurile primare în localitatea natală, după care între 1934 şi 1938 este bursier al Colegiului „Sfântul Sava” din Bucureşti. Continuă liceul la Caracal şi susţine examenul de bacalaureat la Râmnicu Vâlcea. Cu toate că încercări scriitoriceşti au existat încă din copilărie, Nicolae Paul Mihail avea să-şi descopere talentul pentru scris abia în ultimii ani de liceu, când a scris câteva povestiri. Din 1942 devine elev al Şcolii Militare de Ofiţeri şi student la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, absolvită în 1946. Este încadrat ofiţer la garnizoanele din Corabia, Piatra Olt şi Craiova, activând până în 1953, când se pensionează pe caz de invaliditate.


„Când eram copil, am făcut nişte reviste împreună cu sora mea, dar mi-am dat seama de talentul pe care-l deţin abia în ultimii ani de liceu, când am scris nişte poveşti. Urma să facem chiar şi o revistă, dar până să o finalizăm a venit războiul, am plecat în armată şi s-a dus povestea. În armată am stat mai mult de 11 ani, am fost ofiţer de jandarmi, dar nu am avut timp să scriu nimic. Nu se putea. În schimb, am citit şi m-am pregătit mult”, îşi aminteşte scenaristul, conform jurnalul.ro

Primul roman, lansat la 46 de ani

După ce lucrează timp de mai mulţi ani în domeniul turismului, la Sinaia, caracaleanul se dedică scrisului şi începe să scoată cărţi şi să producă scenarii apreciate la nivel naţional.

 

„Publicistic a debutat în 1945 cu schiţa umoristică «Diferendul», în revista «Humorul». Între anii 1964-1967 au apărut câteva nuvele ale prozatorului: «Când veni Oltul mare», «Dispariţia profesorului», creaţie a cărei acţiune se petrece în Caracalul antebelic, evocând oameni, locuri, întâmplări. Editorial a debutat în 1969 cu «Femeia cibernetică» şi a continuat cu: «Demascarea lui Turnesol» (1971), «Potirul Sfântului Pancraţiu» (1971), «Damen-Vals» (1975), «Sub aripa vântului de noapte» (1979)”, după cum aflăm din „Monografia municipiului Caracal”, lucrare scrisă de Dana Roxana Dincă, Vera Grigorescu şi Sabin Popovici, apărută în 2007.

A creat aproape 30 de scenarii de film


În plus, Nicolae Paul Mihail s-a aplecat şi asupra lumii filmului, dând viaţă împreună cu prietenul său Eugen Barbu unui număr de 29 de scenarii de film, primele dintre acestea fiind „Haiducii” şi serialul „Urmărirea”, compus din şapte episoade. A urmat în 1973 serialul „Un august în flăcări”, format din 13 episoade, în regia lui Radu Gabrea şi mai multe filme de lungmetraj cu personajul principal Mărgelatu.


„Un scenariu de film are, de obicei, 60 de pagini şi nu este uşor de scris. O perioadă de ciuguleli, de informaţii, de documentare. Pe urmă, o perioadă de discuţii cu înjurături, cu băutură, cu «nu-i aşa?», «da’ cutare?», un fel de «hârdăul lui Satan», până când se pritoceşte toată zgura şi rămâne un eşafodaj de idei pe care, după aceea, trebuie să-l îmbogăţeşti, să-l faci literatură, artă”, după cum dezvăluie Nicolae Paul Mihail modul în care ia naştere un serial de film.

Mărgelatu, un personaj legendar

Unul dintre cei mai îndrăgiţi justiţiari, Mărgelatu, ce a încântat timp de peste trei decenii numeroase generaţii, a fost creat de Nicolae Paul Mihail şi de Eugen Barbu. Misterios şi atrăgător, cu o privire adâncă şi melancolică, care se arată mereu de sub borul pălăriei, într-un con de umbră, el se luptă cu oricine, dar loveşte doar atunci când este nevoie. Este nedespărţit de pistolul cu şapte ţevi şi aruncă lasoul la fel de firesc precum mănâncă seminţe. Nebărbierit, cu hainele prăfuite, vorbeşte puţin, ordonă, ia decizii şi găseşte rezolvări. Acesta este pe scurt Mărgelatu, persoanjul interpretat de Florin Piersic, ce a apărut pentru prima dată în filmul „Drumul oaselor”, vizionat în doar doi ani şi jumătate de 4.670.000 de spectatori. Acesta avea însă să fie doar primul dintr-o serie de şase episoade pline de acţiune, cascadorii şi intrigă. Personajul creat de olteanul Nicolae Paul Mihail a revenit apoi în filmele: „Trandafirul galben” (1982), „Misterele Bucureştilor” (1984), „Masca de Argint” (1984), „Colierul de Turcuoaze” (1985) şi „Totul se plăteşte” (1986), toate având peste un milion de spectatori în primele şase luni.

Cetăţean de onoare al Caracalului

Nicolae Paul Mihail, care va împlini în data de 3 iulie vârsta de 90 de ani, este personalitatea cea mai importantă a literaturii caracalene actuale. Din 1956 este membru al cenaclului literar „H.G. Lecca” şi membru fondator al Asociaţiei Culturale „Marius Bunescu” din Caracal. Este de asemenea membru al Uniunii Scriitorilor Români, al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, al Asociaţiei Scriitorilor din Galaţi şi al Societăţii Scriitorilor Olteni, precum şi al Uniunii Epigramiştilor din România. Din 1998 este cetăţean de onoare al municipiului Caracal, dar locuieşte de mai bine de cinci decenii în Sinaia, „locul renaşterii sale”, după cum denumeşte Nicolae Paul Mihail oraşul în care a compus cele mai multe dintre scrierile sale.