Noua majoritate din CL Slatina a dat undă verde: Tarifele pentru întreținerea spațiilor verzi, crescute cu 131%

Creșterea tarifului pentru serviciile de întreținere a spațiilor verzi din Slatina cu 131%, aprobată de o alianță formată din PNL, AUR și consilieri excluși din PSD, a generat controverse legate de justificarea majorării și de dublarea unor servicii deja acoperite.


Alianţa PNL-AUR şi cei doi consilieri locali excluşi din PSD au aprobat, în şedinţa legislativului de vineri, creşterea tarifului facturat de firma care administrează spaţiile verzi din Slatina cu 131%.

Este vorba despre delegarea gestiunii Serviciului Public de administrare a domeniului public și privat, având ca obiect întreținerea, dezvoltarea și amenajarea parcurilor, a spațiilor verzi, a locurilor de joacă, a fântânilor arteziene, a toaletelor publice și a celorlalte locuri publice din municipiul Slatina.

Proiectul are numai puțin de 171 de pagini și cuprinde toate detaliile privind aceste servicii.

Modificările care au generat controverse se referă la majorarea tarifelor pentru anumite servicii, pe care dezvoltarea urbană Slatina urmează să le preia de la Salubris. 

În cadrul şedinţei de vineri, primarul a justificat  creșterea sumelor din noul contract pentru Dezvoltarea Urbană prin extinderea semnificativă a ariei de competență și de creșterea salariului minim în ultimii doi ani.

„Înțeleg că la comisii au fost dezbateri că sumele sunt mai mari decât în contractul anterior. Aș vrea să răspund anticipând această întrebare. Sunt două motive pentru care sumele sunt mai mari decât în contractul care tocmai s-a încheiat luna aceasta. Primul motiv. Aria de responsabilitate și competență a serviciului delegat este mult mai largă decât ce s-a întâmplat în trecut, adică Dezvoltarea Urbană va intra cu mult mai multe competențe, după cum și vedeți în descrierea proiectului. Și doi, aș vrea să vă rog să țineți cont că în ultimii doi ani de zile doar salariul minim a crescut de două ori”, a declarat Mario De Mezzo.

Consilierul PSD Cristian Cismaru, a replicat că nu există argumente privind unele majorări care depășesc cu mai bine de 100% nivelul din contractul cu Salubris. 

„Domnule primar, ați luat foarte mult de latura emoțională și de salariile oamenilor. Sunt sigur că se găsesc soluții, şi dacă aveți cumva o cifră exactă, să ne spuneți câte din persoanele angajate de când ați preluat conducerea primăriei, sub formă din primar și până în prezent, câte persoane sunt persoane care lucrează la birou și câte persoane sunt persoane care lucrează într-adevăr în teren. Din această pondere, să am și o cifră exactă cu numărul de persoane cu care ați preluat dezvoltarea urbană și cifra la care ați ajuns în momentul de față. Și să facem o diferență de pondere strict pe salariile acelora și să vedem dacă într-adevăr se impune o creștere de 131% la nivelul tarifului. Adică de la 23,71 la tariful orar de 55 de lei, pe aceste subactivități, înmulțit să zicem cu o medie de 170 de ore lunar, este o diferență a mediei salariale de la 4.030 de lei per angajat la 9.350 de lei.

Deci eu cred că nu este vorba de a da oamenii afară care lucrează pe minimum pe economie și pe care-i compătimiți și toată lumea trebuie să aibă recunoștință față de aceste persoane. Și mai degrabă, eu cred că aceste sume de bani se regăsesc altundeva. Ori se regăsesc în personalul TESA sau în funcțiile de conducere, ori se regăsesc în altceva, nu știu, în dotări. Putea să faceți un aport de capital, dar nu să măriți un tarif. 

Nu există în acest studiu de fundamentare pe care dumneavoastră îl aveți anexat la acest proiect de hotărâre,  absolut nici o fundamentare referitoare la creșterea acestui tarif în această pondere”, a explicat alesul local.

Servicii dublate

Mai mult, Cristian Cismaru spune că pentru aceste modificări era nevoie, conform unei hotărâri de Consiliu Existente, întrunirea unei comisii din care să facă parte directorul direcției economice a primăriei și un jurist, ceea ce nu s-a întâmplat. În plus, contractul cu Salubris este valabil până în anul 2035, ceea ce ar însemna că prestarea unor servicii precum măturatul aleilor și golirea coșurilor de gunoi dintre blocuri s-ar dubla.

 Proiectul a fost aprobat la limită, cu 11 voturi din 20 de consilieri prezenți, adică majoritatea de conjunctură strânsă de primar: opt consilieri PNL, unul de la AUR (viceprimarul Mădălina Văle) şi doi consilieri excluşi din PSD – Emil Popa şi Gigi Vîlceleanu. Printre votanți s-a aflat și Andrei Bălan, care, cu câteva minute înainte de începerea ședinței, le-a anunțat pe secretarul general al primăriei că a demisionat din funcția de director al DUS, astfel că nu s-a pus problema incompatibilității.