Deşi patronul a achiziţionat un teren pentru extinderea cimitirului, acesta va avea un alt statut, pentru că aparţine unei firme private.
Administrarea cimitirului rămâne „în familie”
Cu ceva timp în urmă, Primăria Slatina, în administrarea căreia se afla Cimitirul Strehareţ, a concesionat acest serviciu, printr-o licitaţie. Singurul ofertant a fost firma S.C. Ecumenic Funerar S.A, care a şi câştigat concesionarea cimitirului pentru 25 de ani, plătind anual o redevenţă către primărie de 25.000 lei. Firma este patronată de Marian Iliuţă, cu 90% din acţiuni, iar restul, de 10%, este deţinut de nora acestuia. Patronul este de fapt directorul din ultimii opt ani al Cimitirului Strehareţ, aşa că administrarea serviciului externalizat a rămas “în familie”.
„Mi-ar conveni să o am pe doamna viceprimar Anghel în spate, dar nu o am”
Pentru că între administratorul firmei care a obţinut concesionarea cimitirului şi viceprimarul Slatinei, Ana Anghel, există nişte legături de rudenie, s-a vehiculat faptul că acolo s-ar petrece nişte afaceri necurate, că firma ar fi a viceprimarului, iar directorul Iliuţă ar figura doar în acte.
„Mi-ar conveni să o am de doamna viceprimar Anghel în spate, că mi s-ar deschide multe uşi, dar nu o am, pentru că dânsa nu vrea să se bage. Eu deţin 90% din acţiunile firmei, iar nora mea, 10%”, ne-a declarat directorul Iliuţă, referitor la zvonurile apărute.
Taxele nu s-au mărit, dar locuri de veci în cimitir nu prea mai există
Directorul ne-a declarat că nivelul taxelor a rămas acelaşi ca pe vremea când cimitirul era în administrarea primăriei. Adică, pentru întreţinerea unui loc de veci, se plătesc 2,7 lei/mp anual, pentru concesionarea pe 7 ani, pentru un loc de 3 mp, se plăteşte 100 lei, pentru concesionarea pe 15 ani, 160 lei, iar pentru 25 de ani, 200 lei. Serviciul funerar oferit de firma concesionară costa în jur de 250 lei, incluzând servicii pentru săpatul gropii şi, opţional, tămâiatul.
Cimitirul are acum aproximativ 4.500 locuri de veci, însă teren pentru extindere nu mai există, aşa că administratorul a cumpărat un teren, însă ne-a declarat că acesta va avea alt statut: „Am luat un teren lipit de cimitir, cu alt statut, pentru că este terenul firmei”.
Directorul are în plan modernizarea cimitirului, începând cu serviciile de construcţie care se vor face conform unor devize, continuând cu montarea unui sistem de supraveghere, şi terminând cu un proiect prin care toate cavourile să arate la fel. Sintetizat: „Într-un timp cât mai scurt, o să-l fac să-i stea!”
„Cel puţin doi ani de zile nu voi avea profit”
Deşi ştia la ce să se aştepte înainte de a concesiona cimitirul, ştia cât de profitabilă sau de păguboasă este afacerea, directorul cimitirului ne-a declarat că nu şi-a luat salariul până acum, că deocamdată afacerea este una care merge prost, că: „Cel puţin doi ani de zile nu voi avea profit.”
Asta fiindcă este mult de investit, dar are răbdare, aşteaptă vremurile când lucrurile vor merge mai bine.