O nouă fabrică în Balş. Primarul Cătălin Rotea, discuţii cu un investitor interesat

Primarul din Balş Cătălin Rotea spune că un investitor este interesat să cumpere 100 de hectare de teren în parcul industrial al oraşului pentru a construi o fabrică.


Noua fabrică ar fi doar cea mai recentă dintr-o serie de investiţii aduse în oraşul Balş, care beneficiază de conexiune la drumul expres Craiova-Piteşti. Anul trecut, firma nemţească de filtre Hengst a inaugurat o facilitate de producţie în localitatea olteană, iar în urmă cu câteva luni, Delta Aluminiu a anunţa construirea unei fabrici tot aici.

„Eu nu am renunțat la ideea cu parcul industrial. Eu mi-am atins obiectivul de locuri de muncă, mai ales cu venirea celor de la Delta Aluminiu. Oamenii de la Delta Aluminiu deja au dat drumul la proiectare şi, din ce am vorbit cu ei, ar vrea ca în decembrie să înceapă producția, să fie funcționață cu 400 de locuri de muncă. Hengst-ul are 100 și ceva de locuri de muncă. Vorbim de Hengst, acea investiție de care toată lumea spunea la un moment dat pe Facebook că e o minciună. Au ajuns la 100 de oameni și se dezvoltă până la 200 de oameni”, a declarat primarul Cătălin Rotea,la emisiunea "Imperativ" de la Olt Tv.

Oraşul Balş are un parc industrial pe o suprafaţă de 5,5 hectare. Primarul localităţii spune că ar accepta şi vânzarea parcelelor de teren, dacă asta ar însemna crearea de locuri de muncă.

Asta nu înseamnă că m-am oprit. Dar, am două variante și voi analiza fezabilitatea pentru că există posibilitatea, fiind investitori interesați, să vând efectiv terenul din parcul industrial unor oameni care vor să-l cumpere și să dezvolte toat capacitatea de producție sau să-l închiriez pe parc industrial. Nu contează neapărat cum ar fi mai bine, contează cum vrea investitorul”, a afirmat Rotea.

Primarul a dezvăluit că un investitor este interesat să achiziționeze un hectar de teren pentru a dezvolta o fabrică inovativă de materiale de construcții.

„Acum am o solicitare din partea unui investitor cu care am întâlnire săptămâna viitoare de a achiziționa un hectar din cele șase și care ar vrea să-l cumpere. Dacă omul vrea să-l cumpere pentru a dezvolta o fabrică, dar nu dau mai multe detalii, dacă omul vrea să-l cumpere, o să facem evaluarea terenului. E o chestiune destul de inovativă, vorbim de niște materiale de construcții, de producerea unor materiale de construcții mai inedite, inovative”, a precizat primarul.

  • Fabrica Hengst, inaugurată în urmă cu un an

Noua fabrică Hengst Filtration a fost inaugurată, în luna mai 2024. Până acum pentru reabilitarea fabricii au fost investiţi 8 milioane euro. În prima fază vor fi relocate 30% din echipamente din Polonia și Germania, şi deja are peste 200 de angajaţi.

Hegst Filtration este lider mondial în domeniul fitrelor. Compania înfiinţată în Vestfalia, în anii ’50, a cumpărat fabrica IAC, abandonată de producătorul suedez de subansamble auto, în 2019.

De asemenea, Delta Aluminiu va deschide o capacitate de producţie la Balş, pe platforma industrială a SMR. Este vorba despre o  investiție de minimum 20 milioane de euro în următorul an și care va crea în următorii doi ani 400 de noi locuri de muncă.

Cei doi investitori beneficiază de schema  de ajutor pe care Primăria Balș o acordă tuturor celor care vin să investească în orașul de pe Olteţ, schemă ce se traduce în scutiri de taxe pentru crearea de locuri de muncă.