Obligaţiile angajatorilor la revenirea salariaţilor din concediul de creştere copil

Angajatorii au obligaţia să-i reintegreze la locul de muncă pe acei salariaţi care revin din concediul de creştere copil. În caz contrar, amenzile se ridică până la suma de 10.000 de lei.

Conform prevederilor art. 10, alin. 8 și 9 din Legea nr. 202/2002, republicată, privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați, angajatorii sunt obligați să asigure o reintegrare adecvată a salariaților care revin la locul de muncă după următoarele tipuri de concedii:

 

-          Concediu de maternitate;

-          Concediu pentru creșterea copilului (până la 2 ani sau 3 ani în cazul copilului cu dizabilități);

-          Concediu paternal;

-          Concediu de îngrijitor.

Drepturile salariaților la revenirea în activitate

La finalizarea acestor perioade de concediu, salariatul/salariata are dreptul:

 

-          Să revină la ultimul loc de muncă ocupat sau, în cazul în care acest lucru nu este posibil, să ocupe un loc de muncă echivalent, având condiții similare.

-          Să beneficieze de îmbunătățirile condițiilor de muncă la care ar fi avut dreptul pe perioada absenței.

-          Să participe la un program de reintegrare profesională, organizat de angajator, cu o durată minimă de 5 zile lucrătoare. Această măsură are rolul de a facilita reintrarea salariatului în ritmul și cerințele locului de muncă.

Obligațiile angajatorilor

Angajatorii trebuie să includă prevederile privind reintegrarea profesională în regulamentul intern de organizare și funcționare al companiei. Totodată, aceștia sunt responsabili să informeze salariații cu privire la drepturile lor și să se asigure că măsurile necesare sunt implementate corect.

Sancțiuni pentru nerespectarea legislației

În cazul încălcării prevederilor legale menționate, angajatorii pot fi sancționați conform art. 37, alin. 1 din Legea nr. 202/2002. Contravențiile sunt amendate cu sume cuprinse între 3.000 lei și 10.000 lei.