Oltenii care au lucrat legal în statele Uniunii Europene şi se reîntorc în ţară trebuie să aibă grijă să obţină dovada stagiului de cotizare în ţara în care au lucrat, dacă vor ca perioada lucrată să fie luată în calcul la obţinerea indemnizaţiei de şomaj. Astfel, la perioada muncită în ţară se va adăuga şi cea lucrată în străinătate. Potrivit reprezentanţilor AJOFM, dacă această indemnizaţie este solicitată în România, persoanele în cauză trebuie să se adreseze ANOFM sau agenţiilor judeţene de care aparţin cu reşedinţa sau domiciliul. În situaţia în care indemnizaţia de şomaj este solicitată într-un alt stat membru, atunci solicitanţii se vor adresa instituţiei de asigurări de şomaj din regiunea în care şi-au desfăşurat activitatea sau, după caz, din regiunea în care îşi are sediul angajatorul lor.
„Avem cinci persoane care au lucrat în străinătate şi beneficiază de şomaj pe Legea 76. Doi beneficiari au lucrat în Marea Britanie, alţi doi în Germania şi unul a muncit în Grecia. Cuantumul şomajului depinde de vechimea lucrată în străinătate. Ştiţi că legea este să ai lucrat un an în ultimii doi ani. Calculează perioadele lucrate acolo şi intră cu 75 la sută din indicatorul minim de referinţă şi beneficiază şase luni. Dacă au vechime în muncă mai multă în străinătate se adaugă procentul în funcţie de vechime, calculat la cât este euro în ziua respectivă, când depune dosarul. Dacă are vechime în România se calculează procentul din salariul pe care care l-a avut în ţară. Noi lucrăm doar cu formularele E 301”, a precizat Elena Ţane, consilier Eures în cadrul AJOFM Olt.
Peste 170 de formulare eliberate în 2013
Conform datelor AJOFM, în cursul anului trecut, instituţia a emis 51 de formulare E 301 pentru certificarea perioadelor de asigurare pentru şomaj în Spania, Austria, Italia, Grecia şi Luxemburg şi nouă formulare U 009, care atestă menţinerea dreptului la indemnizaţia de şomaj, pe o perioadă de maximum trei luni (exportul prestaţiei de şomaj în Romania) pentru Danemarca, Spania şi Portugalia.
De asemenea, în perioada de referinţă au fost eliberate 112 formulare E 302, pentru certificarea informaţiilor referitoare la veniturile membrilor de familie, toate dosarele fiind pentru Spania. Formularul de tipul E 301 este solicitat de o persoană care lucrează într-o ţară UE şi achită contribuţia la fondul de şomaj. În condiţiile în care muncitorul lucrează o perioadă şi îi încetează contractul de muncă, dar fără a avea vechimea suficientă pentru a obţine şomaj, acesta poate solicita prin formularul E 301 să i se transmită vechimea din ţară. Astfel, AJOFM Olt transmite perioada de vechime lucrată în ţată, care, cumulată cu cea lucrată în străinătate, să îi dea dreptul muncitorului migrant la indemnizaţia de şomaj. Formularul E 302 este folosit pentru verificare de către AJOFM a unui cetăţean dacă primeşte ajutor de şomaj în ţară. Această certificare îi foloseşte muncitorului migrant pentru a solicita şomaj în ţara unde lucrează şi are domiciliul.
De la 1 ianuarie 2007, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, lucrătorilor migranţi români li se aplică prevederile regulamentului Comisiei Europene nr. 1408/71 cu privire la coordonarea sistemelor de securitate socială pentru persoanele angajate, lucrătorii independenţi şi membrii familiilor acestora, care se deplasează în interiorul Comunităţii Europene.