Omul de afaceri oltean Iulius Spak a fost condamnat, recent, de Tribunalul Argeş la şapte ani de închisoare cu executare, pentru evaziune fiscală. Aceeaşi pedeapsă a primit-o şi unul dintre directorii firmelor controlate de afacerist, Adrian Iordache.
Cei doi au fost găsiţi vinovaţi că, în perioada august - noiembrie 2017, în calitate de administratori ai unei societăți comerciale, cu profil de activitate comerț cu produse din carne, ar fi omis în tot sau în parte să evidențieze în registrele contabile operațiunile comerciale efectuate.
Totul a fost posibil cu ajutorul unui soft special prin care agenții de vânzări puteau emite facturi, care după aceea erau înregistrate într-un sistem de contabilitate paralelă.
„În cazul în care clientul opta să achiziționeze marfa fără ca aceasta să fie însoțită de factură, deci în mod ilegal, agentul de vânzări făcea mențiunea prin intermediul aceluiași dispozitiv și transmitea la sediul firmei comanda clientului respectiv, cu mențiunea „CASH”.
Folosindu-se de acest cod, personalul din cadrul compartimentului contabilitate (facturare) procesa comanda pentru acel client și lista o factură fiscală care nu era niciodată înregistrată în contabilitatea societății, dar care avea scopul de a însoți marfa pe timpul transportului, în cazul unui control.
După livrarea mărfii către client, șoferul încasa pe loc contravaloarea mărfii, iar factura respectivă era distrusă sau adusă la sediul societății, tot aici depunându-se și sumele de bani, într-o cutie metalică destinată exclusiv pentru acest lucru”, se arată în dosar.
Metoda a putut fi pusă în aplicare atât timp pentru că nici clientul și nici furnizorul nu declarau tranzacția. Însă, frauda a fost descoperită după ce mașinile companiei care se ocupau de transport au fost oprite în trafic de mai multe ori, în perioada decembrie 2017 – ianuarie 2018, iar polițiștii au considerat documentele de însoțire a mărfii ca fiind suspecte.
De asemenea, documentele erau de mai multe feluri, în funcție de serie. Cele care începeau cu cifra 2 erau trecute în contabilitate, iar cele cu serii cu 3 sau 4 nu erau trecute.
Prejudiciul creat depășește 450.000 de lei, reprezentând impozit pe profit și TVA.
Iulius Spak este cel care a preluat afacerea familiei de la tatăl său, Constantin Spak. Acesta din urmă s-a sinucis, în primăvara anului 2011.
Percheziţii la Valea Mare, în 2018
În acest dosar, în anul 2018, au fost desfăşurate mai multe percheziţii de către procurori şi polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Argeș.
Anchetatorii au descins la Piteşti, acasă la un director al firmei Spak, una la Bogaţi, Argeş, unde locuia un muncitor al respectivei societăţi, o alta în comuna Valea Mare, Olt, la sediul firmei, două la Slatina şi una la Craiova.
În urma perchezițiilor domiciliare efectuate în această dimineață, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Argeș au identificat și ridicat în vederea continuării cercetărilor sisteme informatice, imprimante, telefoane mobile și tablete, susceptibile a fi fost folosite la săvârșirea de infracțiuni, potrivit unui comunicat remis de IPJ Argeş.
Totodată, polițiștii au identificat și ridicat mai multe documente fiscale.
Cinci persoane au fost conduse, la acea dată, la sediul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Argeș pentru audieri.
Condamnarea nu este definitivă
Iulius Spak şi Adrian Iordache au primit fiecare câte şapte ani de închisoare cu executare, pentru evaziune fiscală.
Decizia Tribunalului Argeş nu este definitivă şi ambii inculpaţi au contestat-o, decizia finală urmând să vină de la Curtea de Apel Piteşti.