Povestea Adrianei Verdeş, tânăra din Scorniceşti care aduce în Piaţa Producătorilor Olteni de la Slatina cele mai delicioase produse lactate

Adriana Verdeş este o tânără din localitatea Constantineşti, parte a oraşului Scorniceşti. În ciuda vârstei fragede, ea a ales să rămână alături de familie şi să ducă mai departe ocupaţia de creştere a oilor şi vacilor şi de prelucare a produselor lactate. Ea vine în fiecare duminică la Piaţa Producătorilor Olteni din Slatina, cu cele mai proaspete produse.


 Adriana povesteşte că creşterea animalelor este o ocupaţie de generaţii, în familia ei şi că îşi aminteşte că bunicul său a moştenit-o de la părinţii lui, iar urmaşii au continuat tradiţia.

 La nivelul anului 2023, pe lângă problemele privind desfacerea produselor, crescătorii de animale întâmpină dificultăţi şi în găsirea de forţă de muncă.

 „Această afacere este încă de când trăia bunicul meu şi el a moştenit-o de la părinţii lui, deci este ceva foarte vechi în familie. Este destul de greu pentru că nu avem oameni, nu avem forţă de muncă. Suntem nevoiţi să ne descurcăm noi, familia. Dacă noi nu suntem acolo, nimic nu merge”, spune Adriana Verdeş.

 „Este o afacere bună, pentru viitor, cu toate că este foarte greu”

 Chiar dacă de cele mai multe ori nu reuşeşte să-şi ia nici măcar o zi liberă, Adriana spune că nu ar schimba nimic.

 „Nu avem niciodată nicio zi liberă, niciun concediu, nicio sărbătoare nimic.

 Este o afacere bună, pentru viitor, cu toate că este foarte greu. Trebuie să ai o responsabilitate foarte mare şi să ştii de la început ce vrei să faci. Eu zic că, până acum, asta aş vrea să urmez”, transmite tânăra.

 Întrebată dacă mai sunt şi alţi tineri care vor să intre în domeniu, Adriana Verdeş a răspuns: Nu cunosc pe nimeni!

 Produsele de la Constantineşti pot fi găsite în Piaţa Volantă

 Produsele Adrianei Verdeş pot fi găsite în Piaţa Producătorilor Olteni, care se desfăşoară în fiecare duminică la Slatina, în proximitatea sediului CJ Olt.

 Piaţa Volantă este organizată de Asociaţia Tinerilor Fermieri din Olt, cu sprijinul CJ Olt, şi reprezintă un proiect pentru sprijinirea micilor producători agricoli, promovarea produselor agricole locale  și pentru a răspunde politicii de promovare a alimentației sănătoase și producției agricole sustenabile.

 Modelul a fost preluat de Ministerul Agriculturii şi în mai multe judeţe din ţară.

 „Aici, la Piaţa Volantă, vin cu telemea de oaie proaspătă şi veche, cu telemea de vacă, cu caşcaval afumat din lapte de vacă, lapte, lapte bătut de vacă. Vânzarea merge destul de bine”, spune Adriana.

 Ea a adăugat că Piaţa Volantă este o bună oportunitate pentru producătorii agricoli să se întâlnească direct cu cumpărătorii şi să le ofere produsele autohtone.

 „Am venit încă de la început. Este o iniţiativă foarte bună, este un lucru mult mai bun decât să te duci şi să vinzi la en-gross.

 La începutul anului, vindem en-gross, pentru că aşa se întâmplă de fiecare dată, după Paşte. Apoi mergem în pieţe”, concluzionează tânăra.