Municipalitatea slătineană lansează un program prin care finanţează înlocuirea coloanei de apă de la toate blocurile din oraş. Prin acest proiect se urmăreşte creşterea calităţii apei.
Primarul Slatinei Emil Moţ a declarat, în cadrul emisiunii „Reporter 24”, că municipalitatea va finanţa lucrările pentru înlocuirea conductei de la racordul blocului şi până la apartamentele cetăţenilor.
„Noi, la Primăria Slatina, căutăm o variantă legală prin care să putem să ajutăm oamenii să schimbăm coloanele principale din interiorul scărilor de bloc. Căutăm o variantă legală şi probabil că o vom găsi, prin care vom schimba coloana de apă la fiecare bloc de locuinţe, tot ce înseamnă de jos şi până la ultimul etaj. Va trebui ca slătinenii să-şi înlocuiască doar conductele din interiorul locuinţelor lor”, a declarat Emil Moţ.
„În mod sigur, va creşte calitatea apei. Gândiţi-vă că sunt foarte vechi şi acele coloane de apă, de când s-au făcut blocurile”, a adăugat primarul.
Edilul a adăugat că programul va fi implementat după ce Compania de Apă Olt finalizează lucrările de modernizare a infrastructurii de apă şi canal din municipiu.
Compania de Apă Olt desfăşoară mai multe investiţii pentru dezvoltarea infrastructurii de apă şi canal din Slatina şi judeţ, în cadrul unui mare proiect cu fonduri europene.
La Slatina, Contractul de Lucrări „Extinderea şi reabilitarea reţelelor de alimentare cu apă şi apă uzată, inclusiv surse de apă existente, în aglomerarea Slatina” are o valoare de 94.706.663,03 lei, fără TVA, din care, conform schemei de finanţare, 85% reprezintă finanţare nerambursabilă de la Uniunea Europeană iar 13% constituie co-finanțare naţională și 2% constituie co-finanțare din Bugetul Local. Durata de execuţie a Contractului este de 39 luni.
Prin intermediul contractului se vor realiza în aglomerarea Slatina, următoarele investiții, după cum urmează:
Reabilitare conducte de aducțiune – fronturi de captare: lungime conducte de aducțiune fronturi de captare reabilitate: 17.805 m; conducte de aducțiune stații de pompare: lungime totală de 12.471 m.
Rețele apă – reabilitare/deviere rețele de distribuție apă: pe o lungime totală de 26.036 m; extindere rețea de distribuție apă potabilă: pe o lungime totală de 10.101 m.
Rețele de canalizare menajeră – extindere rețele canalizare menajeră pe o lungime de 23.706 m; deviere rețea canalizare menajeră pe o lungime de 583 m; reabilitare stații de pompare apă uzată – 4 buc; construire stații de pompare noi – 22 buc; conducte de refulare: lungime totală de 7.132 m.
Perioada de garanție a lucrărilor (perioada de notificare a defectelor – PND) este de 36 luni.
Compania de Apă Olt beneficiază de asistenţă financiară, acordată prin POIM pentru perioada 2014 – 2020, pentru implementarea Proiectului cod SMIS – 133612 „Dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată din județul Olt în perioada 2014 – 2020”, în baza Contractului de finanţare nr. 279/ 19.11.2019. Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 1.147.116.622,49 lei fără TVA.
25 de localităţi din judeţul Olt vor beneficia de investiţii în cadrul acestui proiect.