La întâlnirea de săptămâna trecută cu jurnaliştii, liderii ALDE Olt l-au scos pe noul lor coleg în faţă, garnisindu-i imaginea cu susţinerea deplină a organizaţiei şi cu proiecţia succesului pe care cu toţii îl vor avea la alegerile locale din vară, când edilul ar trebui să mai câştige un mandat de primar în localitatea în care a făcut mai nimic pentru cetăţeni şi mai mult pentru sine şi pentru clica cu care s-a înconjurat.
„Începând de astăzi, domnul Cosmin Ungureanu va face parte din echipa ALDE şi va fi candidatul nostru la Primăria Curtişoara. Suntem bucuroşi că avem un asemenea om alături de noi, om cu care considerăm că vom avea succes şi cu care vom face lucruri bune în comuna Curtişoara. Îi vom da tot sprijinul pentru realizarea proiectelor pe care le are pentru viitor. Vom fi, deci, alături de dumnealui şi îl vom integra în echipa noastră”, declara, săptămâna trecută, preşedintele ALDE Olt, senatorul Mihai Niţă.
O declaraţie frumoasă, cu lungă bătaie electorală, dar nu atât de lungă încât să acopere toate mânăriile pe care „domnul Cosmin Ungureanu” le-a făcut în primărie. Printre acestea se numără şi afacerea legată de alimentarea cu apă, cu care edilul se lăuda, săptămâna trecută, în faţa presei locale.
Plăţi pentru lucrări închipuite
Întrebat de jurnalişti ce lucruri măreţe a făcut pentru localitatea care în 2012 l-a investit cu încredere, desemnându-l, prin vot, să-i conducă vreme de patru ani destinele, Cosmin Ungureanu a amintit, într-o scurtă enumerare, şi de alimentarea cu apă a comunei. Un proiect care nu îi aparţine, pentru că a fost realizat de fosta administraţie, dar pe care s-a încumetat să-l extindă şi să-l îmbunătăţească prin câteva reparaţii, unele reale, altele închipuite, dar pentru care primăria a plătit bani frumoşi. Plăţile pentru lucrările neexecutate au fost observate şi de auditorii Curţii de Conturi, care au descoperit, la controlul din 2014, doar la acest capitol (pentru că prejudiciul total este cu mult mai mare), o gaură de aproape 270 de milioane de lei vechi.
„S-a constatat că obiectivul de investiţii «Extinderea reţea alimentare cu apă» s-a executat fără respectarea prevederilor legale, în sensul că nu a fost prins în programul de investiţii anual, anexă la buget, nu a fost întocmită documentaţia tehnico-economică, nu au fost întocmite note de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării acestor cheltuieli şi nu a fost aprobat prin hotărâre de consiliu local. Actul normativ încălcat este Legea nr. 273/2006 privind finanţele pblice locale...”, se arată într-unul dintre procesele-verbale încheiate de auditorii externi pe timpul controlului.
În această dezordine pe lângă lege primăria a plătit, pe lângă lucrările reale, şi lucrări neexecutate în sumă totală de 26.871,71 lei, potrivit documentelor de control.
„În răspunsurile la întrebările din notele de relaţii, anexele nr. 49 - 51, membrii comisiei de recepţie nu combat deficienţa, precizând că lucrările înscrise în situaţiile de plată reprezentând «Sprijin de maluri cu dulapi de fag aşezate orizontal» nu au fost executate, iar referitor la lucrările înscrise în situaţiile de plată pentru obiectivul «Extindere reţea alimentare cu apă» precizează că au întocmit procesul verbal de recepţie pentru lucrările executate efectiv la obiectivul «Întreţinere şi reparaţii reţea alimentare cu apă» fără a cunoaşte faptul că aceste lucrări au fost decontate de la obiectivul «Extindere reţea alimentare cu apă»”, se arată în procesul-verbal de constatare.
Abaterea a fost posibilă din cauza faptului că ordonatorul de credite (primarul localităţii - n.r.) „nu a dispus verificarea pe toată perioada executării lucrărilor”, potrivit actelor de control întocmite de reprezentanţii Curţii de Conturi.
Prejudiciul total, peste 1,5 miliarde lei vechi
De altfel, în lipsa unui sistem de control managerial, descoperită tot de Curtea de Conturi, primarul Cosmin Ungureanu se face responsabil de mai multe găuri în bugetul local al comunei, unele mai mari, altele mai mici. O gaură uriaşă, de peste 1,1 miliarde lei vechi, a fost creată prin efectuarea cheltuielilor „pentru servicii neexecutate în cantitatea facturată şi plătită, reprezentând lucrări de curăţire, defrişare şi întreţinere prin tăiere şi îndepărtare a vegetaţiei uscate, mărăcinişuri, tufişuri şi arbuşti, executate pe suprafaţa de păşune care aparţine domeniului privat al UATC Curtişoara”.
O altă gaură a apărut urmare a efectuării cheltuielilor „pentru lucrări neexecutate în cantitatea facturată şi plătită, reprezentând cheltuieli de capital la obiectivele «Clădire vestiare şi împrejmuire bază sportivă Stadionul Tineretului - sat Dobrotinet» şi «Lucrări de reparaţii capitale ale celor 14 staţii de autobuz»”. În total, Curtea de Conturi a descoperit la Primăria Curtişoara prejudicii în valoare totală de peste 1,5 miliarde de lei vechi, dispunând, la finalul controlului, printre altele, „verificarea realităţii lucrărilor executate la toate obiectivele de investiţii pentru care au fost înregistrate cheltuieli de capital, stabilirea întinderii prejudiciului, inclusiv a majorărilor calculate în conformitate cu prevederile legale, înregistrarea acestora în evidenţa contabilă şi recuperarea integrală a prejudiciului”. Lucruri care, evident, nu s-au întâmplat. Dimpotrivă.
Cu toate că, iniţial, nu a combătut în niciun fel realitatea descoperită de reprezentanţii instituţiei de control, ulterior edilul a atacat decizia Curţii de Conturi în instanţă, unde speră să-şi „albească” trecutul recent în perspectiva apropiatei campanii electorale. Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Craiova, unde primăria, pentru că primarul s-a declarat nemulţumit de soluţia primei instanţe, a făcut, în rând cu instituţia de control, recurs. Chiar dacă în Justiţie ar apărea, în final, vreun miracol, Cosmin Ungureanu nu va putea scăpa de judecata, la urne, a populaţiei care, potrivit unor sondaje, este hotărâtă să-l sancţioneze drastic pe actualul primar.