Deşi în noua organigramă a Primăriei Slatina a înfiinţat un centru medical şi un serviciu de ambulanţă care să acorde îngrijiri medicale la domiciliu, primarul De Mezzo a aflat abia acum că nu are temei legal să funcţioneze. Acum, el îi cere ministrului Sănătăţii să modifice legea.
El anunţă prin intermediul unui clip video postat pe pagina sa de Facebook că a cerut prefectului Cosmin Floreanu să-i solicite ministrului Sănătăţii Alexandru Rafila modificarea prevederilor legislative care există. Primarul recunoaşte că a aflat de ce spune legea abia la o şedinţă desfăşurată joi, la Prefectură.
„Astăzi, la Prefectură a avut loc Comitetul consultativ pentru persoanele vârstnice și s-a ridicat o problemă extrem de importantă, asistența medicală pentru vârstnici la domiciliu. Doamna doctor Mateică Magdalena de la Direcția de Sănătate Publică a spus în această ședință că nu există reglementare legislativă pentru ca unitățile ambulatorii să poată oferi servicii medicale pacienților vârstnici la domiciliu. I-am solicitat prefectului PSD Cosmin Floreanu să facă astăzi o notificare către colegul lui de partid, ministrul sănătății Rafila, prin care să-i semnaleze această problemă gravă, nu doar pentru județul, pentru toată țara, și să-i solicite ministrului lui, ca în calitate de parlamentar și ministru, să inițieze o modificare legislativă prin care unitățile ambulatorii să poată oferi asistență medicală acasă vârstnicilor și copiilor. Voi vedea dacă Floreanu transmite acest mesaj către ministrul Rafila și vom vedea dacă ministrul Rafila va transpune această nevoie națională în inițiativă legislativă. Voi merge la următoarea ședință, îl voi întreba și vă voi ține la curent. Mă îndoiesc că Floreanu știe să facă asta, dar hai să-i dăm omului creditul începutului de mandat de prefect”, a transmis Mario De Mezzo
Potrivit noii organigrame a Primăriei Slatina, care a fost aprobată de Consiliul Local, municipalitatea îşi înfiinţează propriul serviciu de ambulanţă. Serviciul nou-creat va avea 10 medici, 10 asistente şi patru dispeceri, potrivit proiectului citat.
„Serviciul de ambulantă este o structură nou creată, care asigură acordarea primului ajutor, intervențiile medicale de urgență si transportul pacienților către unitățile spitaliceşti, in special persoanelor din grupurile vulnerabile, in cazul in care aceştia necesita îngrijiri suplimentare. Acesta include personal medical calificat, precum medici, asistente medicale si dispeceri, care lucrează împreună pentru a răspunde rapid si eficient apelurilor de urgenta. În acest caz se propune un număr de 10 medici, 10 asistente medicale si 4 dispeceri, astfel încât serviciul sa se asigure ca persoanele aflate in dificultate primesc ajutorul necesar cat mai repede posibil, iar datele solicitanților sunt gestionate corespunzător pentru a asigura o intervenție medicala corecta si rapida- se propune un număr de 24 posturi”, se arată în document.
Tot în conform noii organigrame, Primăria înfiinţează Serviciul Medical Centrul „Sf. Arsenie” Slatina – structură nou creată pentru o coordonare unitară a tuturor cadrelor medicale.
Această structură va avea un număr de 18 posturi, după cum urmează:
Cabinet Pediatrie 1 medic si 1 asistent medical
Cabinet Stomatologie 1 medic si 1 asistent medical
Cabinet Kinetoterapie 1 medic si 1 asistent medical
Cabinet Imagistica – RMN, CT, Radiologie – 1 medic si 1 asistent medical
Cabinet Oftalmologie 1 medic si 1 asistent medical
Cabinet Diabet, nutriție, boli metabolice 1 medic si 1 asistent medical
Cabinet ORL-1 medic si 1 asistent medical
Cabinet Cardiologie – 1 medic si 1 asistent medical
Cabinet Oncologie 1 medic si 1 asistent medical
„În ceea ce priveşte numărul de personal şi ponderea funcțiilor publice, situația se prezintă astfel:
Număr total personal angajat: 320
Funcții publice de conducere: 3
Funcții publice de execuție: 16
Funcții contractuale de conducere: 3
Funcții contractuale de execuție: 298”, se mai reţine în hotărârea de consiliu local citată.