Programul Tomata va continua şi anul acesta. Ministrul Agriculturii anunţă modificări importante în beneficiul legumicultorilor

Tomata 2025 va fi lansat până la finalul lunii martie, dar complet regândit anul acesta, a anunţat Florin Barbu, ministrul Agriculturii. 


O primă modificare va viza suprafaţa pentru care se solicită sprijinul. Dacă până acum se plăteau doar primii 1.000 de metri pătrați din exploatație, începând de anul acesta va fi finanțată întreaga suprafață de spații protejate deținută de fermieri.

„Din punct de vedere al programelor pe care le vom lansa anul acesta și sunt prinse în bugetul MADR, programul tomata și programul usturoiul vor continua, dar vor continua într-o altă formă. Săptămâna viitoare sau cealaltă, voi merge în bazinele legumicole din România și voi avea o discuție, pentru că vreau cumva să schimb forma de finanțare a legumelor în spații protejate.

Mi-aș dori foarte mult ca toate spațiile protejate din România să fie finanțate cu o sumă, să vedem cum ne încadrăm în bugetul MADR, între 1.000-1.500 de euro/1.000 de metri pătrați. Astfel, fermierii din România să aibă acces și la finanțările pe care MADR le oferă prin Creditul Agricol, garantat 100% de stat și cu o dobândă de 1,95% marjă fixă. Nu îmi mai doresc ca fermierii din România să divizeze exploatațiile din bazinele legumicole. Peste 80% din fermieri au peste 2.000-3.000 de metri pătrați. Asta înseamnă că, dacă într-o exploatație ai 5.000 de metri pătrați de spații protejate, înmulțit cu 1.500 de euro, poți primi un sprijin pe spații protejate de 7.500 de euro”, a explicat Florin Barbu, pentru AGRO TV.

În acelaşi timp, programul nu va mai fi dedicat exclusiv culturii de tomate, ci vor fi finanțate mai multe legume, pe tot parcursul anului.

„Mai mult decât atât, nu mai ai obligativitatea ca în aceste spații protejate să ai doar tomate. Va fi un procent și vor fi finanțate și alte legume, cum ar fi castraveții, ardei Kapia, ardei Bianca, legumele care sunt consumate în procente mai mari de către români. Vreau să nu ne mai trezim în iunie cu exces de tomate în România.

Acest program se va derula pe toată perioada anului, sprijinul îl vor primi fermierii în funcție de facturile de comercializare depuse. Practic, vom găsi pe rafturile din piețele din România, din magazinele de cartier, din magazinele de retail, toate aceste legume pe tot parcursul anului. Vom încerca să echilibrăm pe consum. (…) Dacă vom cădea de acord pe acest mecanism de finanțare, acesta va fi lansat rapid, până la sfârșitul lunii martie”, a mai spus ministrul Agriculturii.