Testul examenului trichineloscopic în cadrul circumscripțiile sanitare veterinare este de 31 de lei. În Slatina, testul cărnii de porc poate fi efectuat în Piaţa Zahana şi Piaţa Fraţii Buzeşti, inlusiv în zilele de sâmbătă şi duminică.
DSVSA Olt atrage atenţia că lipsa controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, prin efectuarea examenului trichineloscopic, poate avea consecinţe grave asupra sanatatii umane .
Examenele trichineloscopice se efectuează la nivelul celor
cinci circumscripții sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor
oficiale de pe raza județului Olt, respectiv cele din Slatina (în cadrul Pieței
Agroalimentare Zahana și Pieței Agroalimentare Frații Buzești), din Caracal,
Corabia, Balș și Drăgănești Olt, unde se asigură program de permanență,
inclusiv sâmbăta și duminica .
„Probele se recoltează din musculatura intercostală,
pilierii diafragmatici, mușchii abdominali, partea musculară a diafragmei
situate în apropierea coastelor sau a sternului .
Tariful pentru efectuarea examenului trichineloscopic la
circumscripțiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale
este 26 lei + TVA (31 lei).
Până la această dată nu au fost probe pozitive”, transmite
DSVSA Olt.
De asemenea, ca în fiecare an, pentru efectuarea examenelor
trichineloscopice, cetățenii se pot adresa și medicilor veterinari de liberă
practică împuterniciți, care își desfășoară activitatea în zona rurală .
Carnea rezultată în urma sacrificărilor tradiționale în
gospodăriile populației cu ocazia sărbătorilor de iarnă este destinată
consumului familial, fiind interzisă comercializarea cărnii și a produselor din
carne rezultate din acestea .
De asemenea, este interzisă comercializarea porcilor, cărnii
și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a
evoluției virusului Pestei Porcine Africane (PPA).
„Recomandăm, încă o dată, celor care sacrifică porci în mod
tradiţional să se adreseze medicilor veterinari pentru efectuarea examenului
trichineloscopic .
Există un risc major de îmbolnăvire la care se expun
persoanele care cumpără şi consumă carne de porc a cărei origine nu este
cunoscută, provenită din tăieri clandestine sau care nu a fost supusă
controlului sanitar veterinar (inclusiv examenul pentru identificarea
Trichinella spp.).
Este interzisă comercializarea produselor alimentare în
spații improvizate, nesupuse controlului sanitar veterinar sau în sistem de
vânzare stradal și nu recomandăm consumatorilor să achiziționeze produsele
specifice acestei perioade din astfel de locuri”, transmite DSVSA Olt.
În cazul în care constată nereguli care ar putea pune în
pericol sănătatea publică, consumatorii sunt rugaţi să sune la telefonul
0372735838; fax 0249416726 – DSVSA Olt.