Iată câteva sfaturi şi trucuri care te pot ajută să îţi renovezi blatul din marmură, astfel încât să pară că nou.
Cum repari fisurile din marmură
Umezeşte o cârpă moale în acetonă şi curată bine suprafaţa de marmură pe care urmează să o repari. Amestecă puţin adeziv semiflexibil cu colorant pentru a obţine culoarea potrivită pentru a repara cât mai discret fisură. Amestecă soluţia încet, până când se omogenizează culoarea. Cu o pensula mică, de calitate, umple fisură cu amestecul de adeziv şi colorant cu mare atenţie, deoarece dacă adezivul ajunge pe marmură, cu greu îl mai poţi îndepărta.
Odată ce adezivul s-a întărit, cu ajutorul unei lame elimina uşor urmele. Realizează acest proces însă cu mare grijă, deoarece marmură se zgârie foarte uşor. După ce ai curăţat urmele, lasă adezivul să se usuce bine, cel puţin 24 de ore.
Alege nuanţele potrivite
Înainte de a te apuca de treabă, asigură-te că ai găsit deja nuanţă de care ai nevoie pentru a astupa micile fisuri. În cazul în care există diferenţe de culoare, blatul din bucătăria ta va căpăta un aspect inestetic, de aceea ai nevoie de o culoare cât mai apropiată de cea originală.
Finisajele fisurilor din marmură
Imediat ce s-a uscat perfect adezivul finisează suprafaţa reparată cu un şmirghel fin până când această se netezeşte şi devine netedă. Repetă acest proces până când fisura nu mai este deloc vizibilă.
Cum întreţii marmura
Pentru a evita fisurile şi zgârieturile marmurei trebuie să fii foarte atent/ă la modul de îngrijire. Nu folosi substanţe abrazive, foarte dure, pentru curăţarea să. Marmura se curăţă cu apă caldă distilată şi cu o cârpă moale. Alege produse de curăţare cu pH neutru pentru a nu deteriora culoarea şi aspectul natural al marmurei. De asemenea, pentru a preveni zgârieturile şi fisurile marmurei, cel mai indicat ar fi să aplici peste ea câteva straturi de protecţie, imediat ce a fost pusă.
Sursa: www.acasa.ro