Replici ale brăţării dacice de la Optaşi, comercializate la Muzeul Judeţean Olt. Începând de când?

Mai este doar un pas până când replici ale brăţării dacice descoperite la Optaşi-Măgura, în judeţul Olt, vor putea fi cumpărate de oricine de la Muzeul Judeţean Olt.


Directorul MJ Olt George Smarandache a declarat, în cea mai recentă emisiune „Reporter 24”, că a reuşit replicarea brăţării dacice şi urmează paşii pentru aprobarea comercializării de suveniruri cu acest simbol al judeţului.

„A fost foarte greu să facem o matriţă după această brăţară, în contextul în care am contactat trei firme care au ca obiect de activitate imprimarea 3D, dar nu am reuşit, doarece anumite aspecte din corpul brăţării nu au putut fi redate cu fidelitate mare. Ca atare am recurs la ajutorul specialiştilor de la Muzeul Brukenthal şi atât conservatorii, cât şi specialiştii în domeniul restaurării m-au ajutat şi am reuşit reproducerea acestei brăţări. Dar, mai este un pas foarte important, obținerea aprobării pentru reproducere de la Comisia Națională pentru muzee şi colecţii. Am vorbit de principiu, cu câţiva dintre membrii acestei comisii şi sper ca luna aceasta să obţin aprobarea”, a declarat Smarandache. 

Pe lângă brăţări, printre replicile ce vor fi comercializate se numără şi pandantive, cercei sau broşe.

„Urmează ca apoi, împreună cu o firmă care lucrează cu muzeele în ceea ce priveşte livrarea de suveniruri în vederea comercializării să o putem reproduce la o scară mai mare şi să o putem cumpăra, să poată fi pusă la dispoziţia vizitatorului care doreşte să achiziţioneze un suvenir de la Muzeul Judeţean Olt”, a conchis directorul MJ Olt.

Descoperită accidental, în 2017

Brăţara dacică descoperită în anul 2017, la Optaşi-Măgura, poate fi văzută începând din anul 2021 la Muzeul Judeţean Olt, unde este expusă.

De la descoperire, brăţara a fost în custodia Muzeului Național de Istorie a României – București pentru expertizare și evaluare, iar prin eforturile CJ Olt şi Muzeului Judeţean, a revenit acasă.

Brăţara dacică de la Optaşi-Măgura este cel mai mare obiect de aur geto-dacic cunoscut până în prezent la sud de Carpați (cu o greutate totală de 107.98 grame) şi poartă reprezentarea dragonului înaripat, un simbol al clanului regal dacic din vremea lui Burebista şi deceniile imediat următoare.

În noiembrie 2017, poliţiştii din Optaşi au ridicat brăţara de la un tânăr din localitate, în vârstă de 27 de ani, care nu a anunţat autorităţile despre descoperirea făcută. Mai mult, acesta a distrus-o, încercând să amaneteze o parte din ea.