Revista „Bilete de papagal” a lui Tudor Arghezi apare la Slatina în serie nouă, prin implicarea scriitorului și jurnalistului Dumitru Sârghie. După ce a fost lansată la Craiova și Caracal, apariția publicației a fost sărbătorită, miercuri după-amiază, și la Slatina, din inițiativa organizației județene a PSD.
Evenimentul a avut loc, miercuri, la Biblioteca Județeană „Ion Minulescu”, în prezența scriitorului și traducătorului Constantin Lupeanu (fost ambasador al României în China, președinte fondator al Asociației de prietenie, pentru schimburi economice România-China și al Asociației de prietenie România-Vietnam, director ICR Beijing, membru al Uniunii Scriitorilor din România), a vicepreședintelui Consiliului Județean Olt Ionuț Ivan, a Gabrielei Constantinescu, director al Școlii Gimnaziale „Eugen Ionescu” din Slatina, a deputaților PSD Emil Albotă și Marius Iancu, a subprefectului Cosmin Floreanu și viceprimarului de Slatina Alexandru Berechet, precum și a directorului Muzeului Județean Olt, George Smarandache.
De la eveniment nu au lipsit nici consilierii județeni Adrian Bărbulete (șeful Inspectoratului Școlar Județean Olt), Lucian Bondrescu, George Șofaru și Nicolae Vitan, iar rolul de moderator i-a revenit directorului instituției gazdă, Florian Dumitrescu.
Despre celebra revistă, azi în serie nouă, ca și despre cel care a înființat-o și patronat-o, au vorbit scriitorul Constantin Lupeanu, Gabriela Constantinescu și deputatul Emil Albotă, iar despre cum s-a născut ideea reluării publicației a vorbit chiar directorul acesteia, Dumitru Sârghie.
„Am organizat această lansare, istorică, zic eu, pe care am făcut-o și la Craiova, și la Teatrul Național din Caracal și urmează să o fac și la Motru, unde mă ajută oakenii de cultură de acolo. Așadar, a apărut revista «Bilete de papagal», serie nouă, sub patronatul Editurii «Arena Artelor» din Slatina. Mă simt privilegiat că am avut de partea mea atâtea personalități ale culturii regionale și naționale care au semnat în seria nouă a «Biletelor de papagal» și care apreciază reluarea acestei publicații istorice, născocite în răstimp de Tudor Arghezi, unu dintre patriarhii literaturii românești. Mă consider, de asemenea, norocos, deși în religie norocul e considerat un păcat. Păcatul ăsta să-l am eu, alături de dumneavoastră, și la următoarele 100 de numere și atunci poate ne vom mântui împreună.
În tot acest timp, revista lui Tudor Arghezi poate redeveni ceea ce a fost în perioada ei de glorie, o publicație de anvergură națională, demnă de patronul ei spiritual, cel care l-a avut urmaș pe Nichita Stănescu, așa cum se recunoaște de altfel chiar și în literatura română actuală, lipsită cumva de criteriile axiologice de altădată.
Acțiunea mea temerară în aceste vremuri globaliste, care nu au duhul metafizic al cuvintelor potrivite pe care le promova Arghezi și colaboratorii săi din acele vremuri, vizează continuitatea acestei publicații prin apariția cât mai îndelungată a seriei a cincea a «Biletelor…», la care au ucenicit în răstimp frații romanațeni Pantelimon și Smarand Vizirescu, mari condeieri români de altădată, George Topârceanu, Otilia Cazimir, Felic Aderca, Ionel Teodoreanu, Urmuz, Mihail Sadoveanu, Gala Galaction, Geo Bogza, rafinatul scriitor Emil Bota, Eugen Ionescu, Aurel Baranga, Constantin Nisipeanu, Virgil Gheorghiu, Mircea Damian, Cicerone Teodorescu, Simion Stolnicu, Sanda Mivilă, Cella Delavrancea, Laurențiu Fulga și alții”, a reliefat Dumitru Sârghie.
El a dezvăluit și de ce a ales să scoată revista, în serie nouă, la Slatina: a vrut să scoată în evidență legătura spirituală a lui Pan M. Vizirescu cu Tudor Arghezi, via „Bilete de papagal”, unde Vizirescu a colaborat. Mai mult, Arghezi a fost singura persoană care a știut că Pan M. Vizirescu se ascundea de Securitate în podul casei părintești din Slatina.
La finalul evenimentului, rapsodul popular Ion Crețeanu a susținut un mic recital muzical.