Reziduuri de pesticide detectate în legumele și fructele din Olt, în urma controalelor DSVSA

Mai multe pesticide au fost descoperite de inspectorii sanitari-veterinari din Olt, la legume şi fructe din judeţ, cele mai multe fiind la lămâi şi grapefruit.


Potrivit unui comunicat, Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt (LSVSA Olt) – Compartimentul de control reziduuri și contaminanți a efectuat determinarea reziduurilor de pesticide în cursul lunii august, fiind analizate 44 de probe de legume si fructe provenind din import (Turcia, Egipt, Polonia, Africa de Sud, Serbia, Grecia, Albania, Peru, Ecuador, Macedonia) și din  Romania, din care 19 probe au fost recoltate în cadrul programelor de autocontrol . 

Din cele 44 de probe analizate, la un număr de 10 probe au fost detectate reziduuri de pesticide (sub limita maximă admisă), cele mai multe la lamâi și grapefruit.

„Reziduurile de pesticide întâlnite în legume si fructe sunt, în special: azoxitrobin, tiabendazol, acetamiprid etc. Reziduurile de pesticide detectate în legume si fructe provin, în special, de la tratamentele cu fungicide, urmate de cele cu ierbicide.

În urma analizării acestora, nu au fost rezultate neconforme, respectiv depășiri ale limitelor maxime admise ale reziduurilor de pesticide, toate valorile obtinute au fost sub limitele maxime admise prevazute de Reg. (CE) 396/2005.

Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt (LSVSA Olt) – Compartimentul de control reziduuri și contaminanți analizează un număr de 319 subsanțe active simultan prin tehnica lichid cromatografica si 116 substante active simultan prin tehnica gaz-cromatografica. Metodele de analiza au fost acreditate de catre RENAR in cursul anului 2023”, se arată într-un comunicat remis de DSVSA Olt.