Furtuna Ashley se apropie de România și aduce temperaturi scăzute și vreme extremă. Potrivit meteorologilor, furtuna va lovi țara noastră la sfârșitul acestei săptămâni. Posibil ca ploile abundente să aibă loc în aceeași perioadă în care este așteptată și viitura de pe Dunăre.
După ce ciclonul Boris a făcut prăpăd, ţara noastră trebuie să se pregătească să facă faţă furtunii Ashley. O masă imensă de aer polar urmează să ajungă deasupra României. Ea se formează deasupra Europei de Vest începând de joi și sunt deja coduri portocalii în Italia și Elveția, iar duminică va ajunge deasupra țării noastre. Potrivit ANM, nu sunt exlcuse coduri roșii de furtuni și ploi abundente.
Potrivit simulărilor meteorologice, furtuna Ashley va ajunge în România sâmbătă seara. Cu câteva ore înainte, furtuna va străbate zonele deja afectate de inundații din Ungaria.
În jurul orei 18, furtuna va lovi partea de vest a țării, în zona Timișoara-Arad. Pe parcursul nopții furtuna se mută către centrul țării, potrivit simulărilor meteo. Ploi abundente ar putea avea loc și în zona Clujului.
Duminică, începând cu ora prânzului, furtuna se va deplasa către sud, cu ploi abundente și vijelii în centru și în sud, în special în județele Olt, Dolj, Argeș și Prahova, dar și în zona Dunării, acolo unde este așteptată și o viitură.
Vârful furtunii va fi duminică seara, în special de la ora 20 până după miezul nopții. În acest interval, furtuna Ashley va ajunge și în București, unde, potrivit simulărilor, vor fi ploi abundente.
Șefa ANM, Elena Mateescu, a anunțat la ce trebuie să ne așteptăm în perioada următoare.
„Cel puțin începând de sâmbătă până luni, valorile cantităților de precipitații pot fi mai mari. Monitorizăm zilnic, o facem în fluxul operațional și, cu siguranță, pe parcursul zilei de vineri vom interveni, dacă va fi nevoie, cu o alertă generală. Cantitățile, așa cum arată informațiile la acest moment estimate pentru intervalul de sâmbătă până luni, punctiform 60-80l/m² ne încadrăm la aceste valori în codul portocaliu și cele mai mari valori sunt de așteptat punctiform, în special în partea de vest, sud și centru a țării. Dacă vom constata, în funcție de dinamica fenomenelor, că vom depăși pragul de 80-100l/m², sigur că vom interveni cu avertizările meteorologice de tip nowcasting de cod roșu, așa cum am făcut-o de fiecare dată”, a spus șefa ANM, Elena Mateescu, în direct la Antena 3 CNN.