S-a stabilit data tragerii la sorţi a judecătorilor BEJ pentru prezidenţialele din mai

Pe 25 februarie 2025, la Tribunalul Olt, va avea loc tragerea la sorți pentru desemnarea judecătorilor Biroului Electoral Județean nr. 30 Olt, pentru alegerile prezidenţiale din luna mai.


Potrivit unui comunicat remis de Tribunalul Olt, este vorba de trei judecători care vor face parte din BEJ.

„În temeiul art.18 alin.2 din Legea nr.370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, rap.la H.G nr.17/28.01.2025, pct.14 pentru aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2025, aduce la cunoştinţă publică următoarele:

În data de 25 februarie 2025, ora 12,00  la sediul Tribunalului Olt, str.Mânăstirii nr.2, sala de şedinţe nr.3, în şedinţă publică, se va efectua tragerea la sorţi pentru desemnarea celor 3 judecători care vor face parte din Biroul Electoral Judeţean nr.30 Olt.

Tragerea la sorţi se va efectua dintre judecătorii în exerciţiu ai Tribunalului Olt”, se arată în comunicatul citat.

  • Calendarul electoral

Alegerile prezidenţiale se desfăşoară pe 4 mai (primul tur) şi pe 18 mai (al doilea tur). Alegătorii care doresc să voteze în străinătate se pot înregistra în Registrul electoral prin intermediul formularului on-line aflat pe site-ul Autorității Electorale Permanente până la data de 4 martie 2025.

Principalele repere din calendarul electoral:

15 martie: termen limită pentru depunerea candidaturilor

16 martie: stabilirea orarului pentru campania electorală şi repartizarea timpilor de antenă pentru accesul candidaţilor la serviciile publice de radio şi televiziune

17 martie: înregistrarea sau respingerea înregistrării candidaturilor sau a semnelor electorale, după caz

18 martie: termen limită pentru formularea de contestaţii privind înregistrarea sau respingerea înregistrării candidaturilor sau a semnelor electorale, după caz

19 martie: termen limită pentru soluționarea contestațiilor privind înregistrarea sau respingerea înregistrării candidaturilor sau a semnelor electorale, după caz

20 martie: alegătorii cu domiciliul sau reședința în străinătate se pot înscrie în formularul online de pe site-ul AEP pentru votul prin corespondență

4 aprilie: începerea campaniei electorale

2 mai: prima zi a votării în străinătate începe la ora 7:00 (ora locală) și se va încheia la ora 21:00 (ora locală).

3 mai: a doua zi a votării în străinătate începe la ora 7:00 (ora locală) și se va încheia la ora 21:00 (ora locală).

În ambele zile, alegătorii care la ora 21:00 (ora locală) se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de vot, până cel mai târziu la ora 23:59 (ora locală).

4 mai: A treia zi de vot în străinătate și începerea votării în țară. În Diaspora, votarea va începe la ora 7:00 (ora locală) și se va termina la ora 21:00 (ora locală sau ora locală a României, după caz).

În ziua de duminică, votarea se încheie la ora locală 21:00, dar nu mai târziu de ora locală a României 21:00. Alegătorii care la ora de încheiere a votării se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de vot, până cel mai târziu la ora locală 23:59, dau nu mai târziu de ora locală a României 23:59, se menționează în document.

5 mai: numărarea voturilor și transmiterea proceselor verbale.

6 mai: formularea de cereri pentru anularea alegerilor pe motiv de fraudă electorală

8 mai: validarea alegerilor și publicarea rezultatului în mass-media și în Monitorul Oficial, după primirea dosarului de la Biroul Electoral Central și soluționarea cererilor de anulare a alegerilor pentru fraudă electorală.

În situația organizării unui al doilea tur de scrutin:

9 mai: aducerea la cunoștința publică a celor doi candidați care vor participa la al doilea tur de scrutin, precum și a datei alegerilor. În aceeași zi va începe și campania electorală pentru al doilea tur de scrutin.

10 mai: stabilirea orarului pentru campania electorală şi repartizarea timpilor de antenă pentru accesul candidaţilor la serviciile publice de radio şi televiziune

16 mai: prima zi a votării în străinătate începe la ora 7:00 (ora locală) și se va încheia la ora 21:00 (ora locală).

17 mai: a doua zi a votării în străinătate începe la ora 7:00 (ora locală) și se va încheia la ora 21:00 (ora locală).

În ambele zile, alegătorii care la ora 21:00 (ora locală) se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de vot, până cel mai târziu la ora 23:59 (ora locală).

18 mai: A treia zi de vot în străinătate și începerea votării în țară. În Diaspora, votarea va începe la ora 7:00 (ora locală) și se va termina la ora 21:00 (ora locală sau ora locală a României, după caz).

În ziua de duminică, votarea se încheie la ora locală 21:00, dar nu mai târziu de ora locală a României 21:00. Alegătorii care la ora de încheiere a votării se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de vot, până cel mai târziu la ora locală 23:59, dau nu mai târziu de ora locală a României 23:59.

19 mai: numărarea voturilor și încheierea proceselor verbale

20 mai: termen limită pentru formularea de cereri pentru anularea alegerilor pe motiv de fraudă electorală

22 mai: validarea alegerilor și publicarea rezultatului în mass-media și în Monitorul Oficial, după primirea dosarului de la Biroul Electoral Central și soluționarea cererilor de anulare a alegerilor pentru fraudă electorală.