Schimbatul scutecelor - o joacă de părinte dacă urmezi aceste sfaturi strategice

Fie că îţi place sau nu, bucuria imensă de a deveni părinte vine la pachet şi cu o serie de mici detalii mai puţin plăcute, dar care îţi intră repede în obişnuinţă, aşa încât de la o vreme ajungi să le ignori şi să le consideri că făcând parte din viaţă ta dintotdeauna.

Schimbatul scutecelor este una dintre aceste obişnuinţe cu care, vrei nu vrei, trebuie să te acomodezi. Vestea bună e că deşi nimănui nu îi place să schimbe scutece, procesul în sine nu e chiar atât de dificil şi, în plus, nu durează o veşnicie, ci doar doi - trei ani, până când copilul se dezobişnuieşte de ele. De unde vine totuşi, dificultatea unui lucru până la urmă atât de simplu? 

 

Ce poate fi atât de greu, se vor întreba, probabil, retoric, cei care nu au făcut-o niciodată. Ei bine, nu procesul în sine este greu, ci faptul că, de cele mai multe ori, bebeluşilor nu le place procedeul şi ripostează în fel şi chip, fie pentru că sunt întrerupţi din activitatea pe care o fac în momentul în care trebuie să fie schimbaţi, fie pentru că pur şi simplu nu le place procesul în sine. Indiferent care este motivul, rezultatul e acelaşi - plâns, agitaţie şi stresul părinţilor care nu înţeleg de ce bebeluşul reacţionează astfel. Te regăseşti în ipostază de mai sus? Atunci iată câteva soluţii care ţi-ar putea fi de folos atunci când bebeluşul tău face mofturi la schimbatul scutecului şi care te-ar putea ajută să transformi acest moment într-o joacă de copil.
 
Calmează-te - Specialiştii susţin că agitaţia copilului este direct proporţională cu cea a părintelui care îi schimbă scutecul, aşa că încearcă să îţi păstrezi calmul chiar şi atunci când bebeluşul plânge şi mai are loc câte un accident neplăcut în timpul procesului de schimbare a scutecului.
Lasă-l să aleagă - Întreabă-ţi întotdeauna copilul dacă este gata pentru schimbatul scutecului, mai ales dacă înţelege deja mai bine ceea ce îi comunici. Dacă bebeluşul îţi spune că nu vrea, atunci explică-i de ce trebuie să îl schimbi şi, eventual, mai acordă-i câteva minute ca să îşi termine activitatea pe care o face.
 
Schimbă-l cu cântec - La propriu! Inventează fraze rimate sau cântecele care să anunţe că e timpul pentru schimbarea scutecului. De asemenea, asociază schimbatul cu stări pozitive pe care să i le insufli copilului, spunându-i mereu că un funduleţ curat înseamnă sănătate şi bucurie.
Cere-i ajutorul - Copiii adoră să facă lucruri noi şi mai ales să li se ceară ajutorul în treburi de adulţi. Roagă-ţi bebeluşul să te ajute să îi scoţi scutecul, apoi să îţi dea şerveţelele şi scutecul curat. Explică-i toate mişcările pe care le faci. Nu uita să îi mulţumeşti de fiecare dată.
 
Încetineşte ritmul - În loc să tratezi schimbatul scutecului că pe ceva neplăcut, care trebuie făcut cât mai repede şi să îi insufli copilului acelaşi sentiment, transformă acest proces banal într-o ocazie de a comunica şi de a face schimb de emoţii pozitive.

Fă-l să râdă - Râsul reduce hormonii de stres şi intensifica starea de bine. A-ţi face copilul să radă pentru 10 minute este întotdeauna o strategie excelentă atunci când ai nevoie de cooperare. Înainte de a-i schimba scutecul, joacă-te puţin cu el şi fă-l să radă, apoi încearcă să integrezi partea cu schimbatul scutecului în joacă voastră.
 
Desigur, acestea sunt doar câteva dintre zecile, sutele de trucuri prin care schimbatul scutecului poate deveni o joacă pentru părinţi. Este posibil să nu fie nevoie să le foloseşti, la fel cum este posibil că niciunul dintre ele să nu funcţioneze pentru copilul tău. Important este să tratezi totul cu un strop de umor, să nu te enervezi şi să fii conştient că în curând scutecele vor deveni istorie, cu sau fără prea mult stres. Aşa că bucură-te de fiecare moment petrecut cu bebeluşul tău drag!
Sursa: www.desprecopii.com