Sfântul Ilie și tradițiile cojocarilor din Slatina de altădată: O sărbătoare de neuitat

În Slatina de altădată, era mare sărbătoare a cojocarilor, Sfântul Ilie fiind patronul spiritual al breslei cojocarilor, notează pe pagina sa de Facebook istoricul Aurelia Grosu.


Ce făceau cojocarii slătineni în ziua de prăznuire a Sf. Ilie?

„Dis de dimineață îmbrăcați în straiele cele bune mergeau la biserica Sf. Treime de pe Lipscani, aflată în grija meșteșugarilor și a negustorilor.

La sfârșitul slujbei făceau o donație bisericii și împărțeau haine și mâncare celor săraci.

Apoi mergeau in casa unui cojocar, mândru de cinstea care i s-a făcut, pentru a discuta starea breslei și modul în care să folosească veniturile, îndreptate de obicei spre folosul orașului și al comunității.  După care, urma o masă imbelșugată”, scrie istoricul slătinean.

 Cojocarii slătineni se bucurau de mare faimă și reprezentau un model de organizare și iscusință a meșteșugului.

 Primul hotel din Slatina îl datorăm cojocarului Marin Jianu care îl donează Primăriei în anul 1890. Hotelul Carol, după numele antreprenorului Carol Zoller,  a suferit mari transformări și ne este greu să îl identificăm în fosta clădire a Judecătoriei Slatina.

 „În vecinătatea Hotelului Carol, aveau case doi cojocari vestiti: Florea Gheorghe și Bălan Vâlceleanu,  pe cealaltă parte străzii Lipscani. Casele există și astăzi. Încă!”, mai notează Aurelia Grosu.

 sursa foto: Facebook Aurelia Grosu