Siturile arheologice Romula, Sucidava, Slăveni şi Crâmpoia, parte a Frontierei Imperiului Roman, incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO

În cadrul celei de-a 46-a reuniuni anuale a Comitetului UNESCO, desfăşurată la New Delhi, India, „Frontierele Imperiului Roman - Dacia” au fost incluse în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Patru situri romane din judeţul Olt, fac parte din frontiera de est, numită Limes Alutanus - linia Oltului. 


„Pe 27 iulie, la New Dehli, India, a fost aprobată de către Adunarea Generală a UNESCO lista monumentelor UNESCO care cuprinde următoarele situri din judeţul Olt: Romula - Dobrosloveni, Sucidava - Corabia, Slăveni - Gostavăţu şi Crâmpoia. 

Întregul ansamblu monumental are 277 de componente, fiind intitulat Frontiera românească a Daciei, Limes Alutanus - linia Oltului, parte a frontierei de est a Imperiului Roman. 

Remarcăm faptul că domnul conferenţiar universitar doctor Mircea Negru, membru în Comisia Naţională Limes, care gestionează monumentele romane înscrise în lista UNESCO, este coordonator ştiinţific al sectorului E1, ce cuprinde monumentele din listă pe linia Oltului, din judeţele Olt, Vâlcea, Sibiu şi Braşov. 

Această acceptare a monumentelor romane în lista UNESCO reprezintă o recunoaştere internaţională a valorii universale a acestora, având până acum doar valoare naţională”, a precizat Geroge Smarandache, directorul Muzeului Judeţean Olt. 

Din acest weekend, pe site-ul UNESCO se regăsesc informaţii despre cel mai nou monument din ţara noastră acceptat pe lista UNESCO - „România - Frontierele Imperiului Roman - Dacia”.

„Începând cu anul 500 î.e.n., Imperiul Roman și-a extins teritoriul în părți ale Europei și Africii de Nord, până când frontiera sa a totalizat aproximativ 7.500 de kilometri în secolul al II-lea. Segmentul românesc, Limesul Daciei, a fost operațional între anii 106 și 271 d.Hr. Proprietatea cuprinde 277 de părți componente și reprezintă cea mai lungă și mai complexă frontieră terestră a unei foste provincii romane din Europa. Traversând peisaje diverse, este definit de o rețea de situri individuale care includ cetăți legionare, forturi auxiliare, bastioane de pământ, turnuri de supraveghere, tabere temporare și clădiri seculare. Dacia a fost singura provincie romană situată în întregime la nord de fluviul Dunărea. Frontiera sa o proteja de populațiile «barbare» și controla accesul la resursele valoroase de aur și sare”, se arată pe site-ul UNESCO. 

Lista UNESCO în România numără acum 11 monumente de patrimoniu mondial, după ce şi Ansamblul Monumental Brâncuși din Târgu Jiu a fost inclus în cadrul ultimei reuniuni anuale a Comitetului UNESCO, în India. 

1. Ansamblul Monumental Brâncuși din Târgu Jiu

2. Delta Dunării

3. Biserici din Moldova

4. Mănăstirea Horezu

5. Sate cu biserici fortificate din Transilvania 21

6. Cetățile dacice din Munții Orăștiei

7. Centrul istoric al Sighișoarei

8. Bisericile de lemn din Maramureș

9. Pădurile antice și primordiale de fag din Carpați și din alte regiuni ale Europei *

10. Peisajul minier de la Roșia Montană

11. Frontierele Imperiului Roman - Dacia