Preşedintele Iohannis a contestat la CCR legea PSD privind anularea a 102 taxe nefiscale. Este un gest normal?
Cred că ceea ce a făcut preşedintele Iohannis este o acţiune politică, pentru că el susţine, clar, PNL-ul şi premierul Cioloş. Cred că nu s-a gândit la oameni şi este o acţiune care se va întoarce împotriva lor. S-a creat o tevatură în jurul eliminării taxei radio-TV, însă cred că nu realizează exact de ce este mai bine ca taxa să nu mai fie plătită de oameni, ci să fie inclusă în bugetul de stat. Potrivit studiilor făcut de noi, ca partid, în momentul în care am iniţiat anularea acestor taxe şi inclusiv taxa radio-TV, măsura este şi în favoarea Radiodifuziunii Române. Atât Radioul, cât şi Televiziunea Română sunt instituţii publice ale statului şi niciun stat un poate exista fără aşa ceva pentru că au rolul de informare a populaţiei, în cel mai scurt timp, în caz de, spre exemplu, dezastre naturale. De asemenea, în ceea ce priveşte eliminarea timbrului de mediu, s-a văzut clar că noi colectăm mereu această taxă, dar în instanţă suntem obligaţi să o restituim. Oare unde este raţionamentul de a o încasa în continuare? Nu mai vorbesc de celelalte taxe care nu au o mare valoare, iar cetăţenii pierd foarte mult timp să le plătească. Cred că ce a făcut Partidul Social Democrat prin această lege reprezintă un demers foarte bun, care este în ajutorul oamenilor. În plus, ponderea acestor taxe în buget, aşa cum a explicat şi preşedintele Liviu Dragnea, este de puţin peste 900 de milioane de lei, adică 0,1 la sută din PIB, şi nu constituie un impact bugetar prea mare.
Şi guvernul a contestat creşterea pensiilor şi salariilor, iar cei de la PNL au susţinut demersul, imediat după ce votaseră în plen aceste măsuri. Credeţi că vor fi taxaţi la vot?
Ceea ce face Partidul Naţional Liberal reprezintă o ipocrizie maximă. Am mai dat nişte date şi reiau privind ceea ce înseamnă anvelopa salarială în PIB-ul ţărilor Uniunii Europene în comparaţie cu ceea ce înseamnă aceasta în PIB-ul României. La noi, la această oră, anvelopa salarială reprezintă 7,8 procente din PIB. După intrarea în vigoare a întregului nostru program de mărire a salariilor, aceasta va reprezenta 8,9%, în 2020. Însă, cu toate acestea, nu vom reuşi să depăşim media anvelopei salariale din Uniunea Europeană, care este de 12%. Este o minciună să spună că se va prăbuşi bugetul, economia. La pensii, astăzi, pensiile reprezintă 7,5% din PIB-ul României, iar după toate măririle din programul nostru, în 2020, vor reprezenta 8,5%, iar în Uniunea Europeană media este de 14%. Noi, PSD, vrem să facem lucruri pentru oameni, pentru că ei ne trimit acolo, în Parlament. Creşterea pensiilor, salariilor şi anularea acestor taxe nu reprezintă aproape nimic având în vedere că Institutul de Prognoze ne spune că vom avea o creştere economică foarte mare şi vor fi în plus, la buget, în anul următor, 14 miliarde lei. Niciun partid, în afară de PSD, nu are un program de guvernare. Ei vin şi spun nişte lucruri, pompieristic. Dacă vă uitaţi în programul nostru de guvernare, vedeţi că venim cu un calcul argumentat. Vin cu Platforma 100 care înseamnă lucruri generale - ne dorim ca toată lumea să fie sănătoasă în această ţară sau să fie bine şi să nu fie rău. Sigur că ne dorim cu toţii acest lucru. Nu vin, însă, cu nicio cifră. Ei sunt, practic, împotriva românilor pentru că nu poţi fi împotriva măririlor salariilor din educaţie şi sănătate cu 15%, când ei n-au fost în stare să cheltuiască banii alocaţi pentru acest an. Sunt lucruri reale: dacă investiţiile, în anul 2014, când era Guvernul Ponta, au fost de 42 miliarde de lei, ei au cheltuit, până la această dată, doar 17 miliarde de lei. Ţara asta pierde pentru că banii investiţi generează plus valoare, dar actualul guvern nu are capacitatea necesară pentru a face acest lucru. Dacă vă uitaţi în graficele pe care le-am prezentat, de fiecare dată când PSD a fost la guvernare a fost creştere economică, românii au dus-o mai bine, iar când au fost alte guverne, s-a vorbit doar de austeritate.
Există posibilitatea ca preşedintele Iohannis să nu numească un premier de la PSD, chiar dacă social-democraţii câştigă majoritatea mandatelor din Parlament?
Eu sunt convins că preşedintele Iohannis nu poate să arunce ţara în aer. Asta ar însemna dacă noi şi ALDE, având majoritatea, ne vom duce cu o propunere de premier pe care o va respinge. Aşa cum, în ultima perioadă s-a prezentat şi în media, România este în această zonă, din punct de vedere geopolitic, un pilon de stabilitate. Noi, care am îmbrăţişat valorile euro-atlantice, nu putem să cădem într-un haos politic intern, iar preşedintele Iohannis nu poate să-şi asume acest risc şi să nu numească un prim-ministru din partea coaliţiei majoritate, dacă va fi PSD împreună cu ALDE. Cred că ceea ce face preşedintele, prin toate acţiunile sale din ultima vreme, reprezintă campanie electorală, el fiind deja intrat în politică până peste cap. Vrea să ajute partidul din partea căruia a câştigat alegerile prezidenţiale. Lucrurile sunt simple, însă, şi trebui să vă reamintiţi că a mai fost un preşedinte, în urmă nu cu foarte mult timp, care a spus că nu-l va pune premier pe Ponta, niciodată. Imediat, însă, cum USL a câştigat alegerile, l-a nominalizat fără a mai spune alte lucruri.
În ultimele luni, în judeţul Olt, mai mulţi membri şi simpatizanţi ai PNL au fost numiţi, de către guvernul tehnocrat, în funcţii cheie - subprefect, director CCD, inspectori şcolari. E normal să facă acest lucru un guvern care se vrea apolitic?
Cioloş a fost un mincinos. La instalarea guvernului tehnocrat, la întâlnirea din Comitetul Executiv al PSD, Cioloş ne-a spus una şi a făcut alta. Ne-a spus că nu va intra în politică, ne-a spus că nu va face schimbări, că vrea ca ţara să funcţioneze în continuare ca pe timpul guvernării PSD. Din păcate, nu s-a ţinut de cuvânt şi se vede cu ochiul liber. A pus în anumite funcţii doar membri marcanţi PNL, în judeţul nostru, dar şi în alte judeţe, după cum am aflat de la mai mulţi colegi din ţară. E clar că Guvernul Cioloş este implicat în campania electorală în aceeaşi măsură ca şi preşedintele Iohannis. Face politică, a fost la mitinguri electorale, liberalii pun afişe cu Cioloş. Eu cred că se vede cu ochiul liber acest lucru, dar decizia nu este nici la Cioloş şi nici la Iohannis, în ceea ce priveşte votul din 11 decembrie. Din fericire, decizia este la poporul român.
După rezultatul alegerilor prezidenţiale din Moldova şi Bulgaria, s-a propagat un mesaj că dacă va câştiga PSD alegerile, România va fi supusă rusificării. După 26 de ani de democraţie, când România este membră UE şi NATO, iar trupe americane sunt staţionate pe teritoriul ţării, chiar în judeţul nostru, mai are succes o astfel de propagandă?
Lucrurile astea le spune propaganda care este în slujba lui Iohannis, lui Cioloş, propaganda PNL-ului. Dacă PSD-ul vine la guvernare, România nu poate urma decât un singur drum, cel euro-atlantic. Restul reprezintă poveşti de campanie pe care le spun alţii. Nu există întoarcere în timp, e clar că avem un sistem de valori comun cu Uniunea Europeană şi cu Alianţa Nord-Atlantică. Ei, dacă nu pot să vină cu cifre şi programe concrete, lucruri pe care vor să le facă, se ţin de astfel de poveşti.
Avea nevoie România de acest guvern tehnocrat? Regretaţi votul dat în Comitetul Executiv al PSD?
Noi am condiţionat votul de continuarea politicilor bune ale guvernului PSD. N-am vrut să lăsăm ţara neguvernabilă, având în vedere şi contextul geopolitic. I-am spus că vom urmări dacă respectă toate promisiunile făcute şi că îl vom taxa dacă nu se ţine de cuvânt. Din păcate, fiind vorba de un singur an de zile, ar fi fost complicat să iniţiem o moţiune de cenzură. În orice caz, guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloş a fost o mare decepţie, o catastrofă pentru România.