Amendarea proprietarilor care nu-şi muncesc pământul revine în actualitate sub forma unui proiect aflat deocamdată în faza de dezbatere publică. Actul normativ a fost elaborat de Ministerul Agriculturii, după ce o lungă perioadă proprietarii au fost ameninţaţi cu taxa pe pârloagă. Proiectul actual prevede amenzi pentru proprietari, care pornesc de la 200 lei/ha şi cresc cu fiecare an în care pământul este lăsat în paragină, şi are ca obiectiv creşterea gradului de utilizare a terenurilor arabile, precum şi asigurarea securităţii alimentare.
Bătrânii şi bolnavii nu vor fi amendaţi
În proiectul de lege se specifică faptul că terenul nelucrat este considerat „orice teren arabil, pajişti permanente, culturi permanente cu destinaţie agricolă care au fost utilizate anterior ca suprafaţă agricolă sau alte tipuri de terenuri neagricole, extravilane sau intravilane, care în cursul anului de referinţă pentru anchetă, nu mai este lucrat şi nu participă la sistemul de rotaţie a culturilor”. Procedura de verificare, constatare, sesizare privind nerespectarea se elaborează de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură pentru terenurile agricultorilor care fac obiectul cererilor de plată pe suprafaţă şi de către Ministerul Agriculturii pentru restul, după cum se arată în document.
„Deţinătorii de terenuri, fie că au sau nu calitatea de agricultor, au obligaţia să lucreze terenul sau să desfăşoare activităţi agricole indiferent de tipul de posesie, cu respectarea următoarelor standarde: întreţinerea pajiştilor permanente prin asigurarea unui nivel minim de păşunat sau prin cosirea lor cel puţin o dată pe an şi evitarea instalării vegetaţiei nedorite pe terenurile agricole sau pe terenurile neagricole extravilane inclusiv pe terenurile care nu sunt folosite în scopul producţiei”, se precizează în proiect.
Nerespectarea reglementărilor înseamnă pentru deţinătorul de teren comiterea unei contravenţii care se sancţionează cu amendă de la 200 lei/ha la 400 lei/ha, pentru fiecare an agricol în care nu au fost respectate aceste prevederi. Astfel, cuantumul sumei este de 200 lei/ha pentru primul an, 300 lei/ha pentru al doilea an şi 400 lei/ha începând cu al treilea an consecutiv de contravenţie. Totuşi, autorităţile au decis să îi ierte pe proprietarii ale căror terenuri şi-au pierdut capacitatea de producţie pentru culturi agricole sau silvice prin degradare şi poluare şi pe deţinătorii terenurilor afectate de calamităţi naturale. Proprietarii care şi-au pierdut capacitatea de muncă, dovedită pe bază de documente medicale, din cauză de bătrâneţe, forţă majoră, sau din alte motive neimputabile lor nu vor fi sancţionaţi.
„Şi pentru o vilă de lux impozitul e mai mic”
Cei mai mulţi deţinători de terenuri agricole lăsate nemuncite sunt fie prea săraci, fie prea bolnavi. Ion Păunel, preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, este de părere că statul ar trebui ca, înainte să ameninţe cu amenda, să conceapă o formă de sprijin pentru micii fermieri.
„Această amendă înseamnă un fel de impozit, dar nu este o dublă impozitare a terenurilor agricole, pentru că proprietarul plăteşte o dată impozitul, apoi această amendă. Nu cred guvernanţii că aceste taxe pe terenul agricol sunt mai mari decât pentru o vilă din Pipera? Terenurile agricole sunt impozitate ca fiind intravilan de lux. De ce statul nu intervine cu o politică în sprijinul fermierilor, pentru a găsi o soluţie pentru desfacerea produselor? Pentru că, dacă un agricultor nu are unde să-şi valorifice produsele, nu se poate capitaliza pentru a cultiva un hectar de teren, şi atunci îl lasă nemuncit. Guvernul se gândeşte ce povară să mai pună pe umerii bieţilor agricultori. Am vrea să ştim unde se colectează banii proveniţi din aceste amenzi, către cine se îndreaptă, către bugetul de stat, care nu ne-a ajutat cu nimic sau este un bir pentru a susţine cadrul legislativ care nu este pus la punct”, ne-a declarat Păunel.
Acesta crede că factorii de decizie din agricultură ar face bine să-şi îndrepte atenţia către combaterea evaziunii fiscale la importurile de produse agricole, de unde ar ieşi mai mulţi bani decât din amenzile pe terenurile nelucrate.
„Statul vine cu amendă, în condiţiile în care a luat deja o parte din banii destinaţi agricultorilor, printr-o subvenţie pe suprafaţă cu 72 de euro mai mică decât cea promisă pentru acest an agricol”, a adăugat sindicalistul.
Că e taxă pe pârloagă că e amendă, sătenii nu sunt de acord cu această formă mascată de impozitare, pentru că nu-şi permit nici să o achite, nici să cultive terenul, dar nici nu doresc să-l înstrăineze.
„Eu am în folosinţă trei pogoane de pământ, pe care nu le pot munci. Statul ne dă 100 euro la hectar, care nu înseamnă mai nimic. E un milion de lei la pogon aratul, un milion discuitul, un milion semănatul. Trei milioane la pogon, fără sămânţă, care are de la el, bine, care nu, mai dă un milion ca să ia 10, 11 kg de sămânţă, depinde cât intră la pogon. Deci s-au făcut patru milioane la pogon, cum eu am trei pogoane de pământ de crivină, îmi trebuie 12 milioane, să mai dai şi câte doi saci de chimicale la pogon, adică 1,6 milioane, ajung la vreo 20 de milioane. Nu am de unde, am salariu de cinci milioane”, ne mărturisea Stelică Sarsan, un sătean din comuna Iancu Jianu.