Potrivit statisticii DSP Olt, la nivelul judeţului sunt peste 29.000 de olteni cu diabet, din care 2.400 sunt cazuri noi, diagnosticate anul trecut. În cadrul unui interviu, diabetologul slătinean, Diana Stuparu, vorbeşte despre o adevărată epidemie a diabetului. Pentru că tot mai mulţi oameni sunt afectaţi de această boală, noile terapii aduc beneficii colosale. Aşa s-a ajuns ca o simplă moleculă pentru tratarea diabetului să ajute pacientul să scadă şi în greutate.
Care este incidenţa diabetului în rândul oltenilor?
Incidenţa şi prevalenţa diabetului zaharat sunt la fel, adică în creştere, avem o explozie de cazuri de diabet. Vârsta la care sunt afecţaţi pacienţii de diabetul zaharat de tip II a scăzut, sunt din ce în ce mai multe cazuri la 30 de ani.
Care sunt cauzele?
Pe scurt, sedentarismul şi regimul alimentar sunt principalii factori care au dus la epidemia de diabet. Diabetul este o boală progresivă şi se ajunge, în timp, la complicaţii şi trecerea la alte tipuri de tratamente.
Care sunt cele mai noi terapii prescrise în diabet?
Clasa SGLT2 este prescrisă din 2015 în ţară, avem trei ani plini de când prescriem, iar celelalte sunt mai de mult. Anul trecut a mai apărut încă o moleculă, care este superioară, iar de anul viitor o să mai vină încă una. Cel mai nou medicament este Dulaglutid, pe care noi îl prescriem din august 2018.
Ce benficii aduc aceste noi terapii?
Medicamentele de ultimă generaţie au avantajul de a reduce riscul cardiovascular, îmbunătăţesc funcţia renală şi ajută în scăderea în greutate, pe lângă scăderea glicemiei. Toată lumea, în special cardiologii, sunt fascinaţi de beneficiile acestor noi terapii.
Sunt sigure aceste noi terapii?
Din 2008, orice clasă terapeutică introdusă în tratamentul diabetului de tip II trebuie să aibă studii de siguranţă cardiovasculară. Faptul că avem 11 ani de când avem studii cu toate medicamentele nou apărute în diabet este important. Astfel, s-au observat beneficii cardiovasculare, renale şi de scădere ponderală la ultimele clase terapeutice. În urma studiilor, s-a văzut că aceste clase terapeutice, analogi de receptori, de GLP1 şi inhibitori de SGLT2, au aceste beneficii în plus faţă de cele de scădere glicemic. Astfel, a scăzut numărul spitalizărilor pentru insuficienţa cardiacă, a redus hipertrofia de ventricul stâng, iar pacienţii au scăzut şi în greutate. Şi nu fac nici hipoglicemie, lucru foarte important.
Vin pacienţii şi vă spun că au slăbit?
Pacienţii vin şi ne spun că au slăbit foarte mult şi că se simt foarte bine. La cei mai mulţi a fost redus numărul de pastile de inimă, au ajuns să ia cu una mai puţin, pentru că molecula de diabet le scade şi tensiuna şi colesterolul. Ele sunt de ceva timp pe piaţă, dar nu au fost şi în România. Avem pacienţi care au slăbit şi zece kilograme în câteva luni. Un pacient de 60-70 de ani cu diabet, care slăbeşte, se va simţi mult mai bine, nu îl mai dor genunchii. Tratamentul acesta le vine mănuşă.
Sunt scumpe aceste terapii?
Aceste terapii sunt destul de scumpe, însă pacienţii noştri beneficiază de ele gratuit, prin Programul Naţional de Diabet. De exemplu, Forxiga este 400 de lei pe lună, iar pe an ar ajunge undeva la 5.000 lei. Acum, se fac studii cu Forxiga şi la pacienţii care nu au diabet, ci doar boli de inimă. Această terapie nu se aplică şi pentru copii, dar urmează să primească aprobare.
Care sunt condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească pacienţii ca să beneficieze de aceste terapii?
În alte state aceste terapii nu sunt gratuite. Unii au pus coplată, este cazul Germaniei, fiecare ţară stabileşte această politică. La noi, medicaţia pentru diabetici este gratuită. Ca să beneficieze de astfel de terapii de ultimă generaţie trebuie să aibă hemoglobina glicozilată peste şapte. Aceasta este singura condiţie de la noi din ţară pentru a beneficia de aceste terapii, pentru că la noi tratamentele sunt gratuite. Avem posibilitatea să le prescriem o injecţie pe săptămână, dar deşi la acest dispozitiv nici nu se vede acul, unii nu vor. Cei care nu vor să se înţepe au la dispoziţie pastile. Cine a avut peste şapte, eu le am prescris aceste tratamente. Unii sunt reticenţi la aceste medicamente de ultimă generaţie, în ciuda beneficiilor.