Tradiție și vin: Sărbătoarea Sfântului Trifon la Ianca și Potelu

Sărbătoarea Sfântului Trifon a fost marcată în localitățile Ianca și Potelu, județul Olt, printr-un eveniment dedicat tradițiilor viticole, ce a inclus slujbe religioase, un concurs de vinuri și dezbateri despre păstrarea soiurilor locale, reunind specialiști, producători și oficialități locale.


La 1 februarie 2025, peste șaptezeci de săteni din Ianca și Potelu, satele aparținătoare comunei Ianca, din județul Olt, alături de invitați din alte zone viti-vinicole din județ dar și din județele Vâlcea și Argeș au adus omagiu și prinos de recunoștință Sfântului Mucenic Trifon prin intermediul preoților de la parohiile din localitate dar și de la parohiile din comunele limitrofe care au ținut slujba specifică acestei zile în via lui Nicușor Achim, pe care au stropit-o cu agheazmă, ca și pe alte plantații viticole din zonă: Bogdan Mircea Surdu, Gabriel Drăguți, Valentin Becheanu, Corneliu Preda, Constantin Rusu, Octavian Grigore, Lilian Bâzganu și Dacian Drăghici.

„Grație unui proiect inițiat în urmă cu un sfert de secol de către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Olt (astăzi secție în cadrul Centrului Județean de Cultură și Artă Olt) în zonele și localitățile cu potențial viti-vinicol ale județului Olt, a (re)devenit un lucru obișnuit ca ziua de 1 februarie a fiecărui an, ziua Sfântului Mucenic Trifon, ocrotitorul viilor și livezilor să fie sărbătorită așa cum se cuvine”, spune consultantul artistic din Cadrul Centrului de Cultură şi Artă Olt, Valeru Ciurea.

Sărbătorirea Sfântului Trifon în februarie este o tradiție importantă, reflectând respectul pentru viile vechi, considerate un bun național datorită soiurilor locale valoroase.

„Luna februarie, când se pomenește Sfântul Mucenic Trifon și se face binecuvântarea anului pentru vii, că așa este obiceiul la noi”, afirmă preotul Constantin Rusu.

„Viile de la noi sunt un bun național, pentru că sunt vii bătrâne, sunt vii vechi. Predomină Roșioara și Gălbioara, soiuri care se pretează la nisip. Mai avem Parmac și Berbecel, soiuri la fel de vechi și de bune” , spune, la rândul său, Mirel Pascu, primarul comunei Ianca.

  • Salvarea viilor vechi din Olt – un patrimoniu național în pericol

Specialiști în domeniul viei și vinului, dr. Iustin Dejanu, directorul Muzeului Viticulturii și Pomiculturii Golești, județul Argeș și domnul dr. Sergiu Ștefan Gorjanu de la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Viti-vinicolă Drăgășani au făcut aprecieri asupra necesității păstrării soiurilor de viță de vie specifice fiecărei zone în parte și au arătat problemele cu care se confruntă sectorul vinicol din această parte de țară.

„În județul Olt sunt peste două mii de hectare de viță de vie, de diferite soiuri, care dau vinuri de diferite calități. Aici, în această zonă, observ vii care au o vechime de peste o sută de ani, vii prefiloxerice, ce se pot numi vii de patrimoniu național. Sunt vii extraordinare care ar trebui să fie salvate, să nu lăsăm ca aceste plantații de viță de vie să dispară”, a spus dr. Sergiu Ștefan Gorjan când a văzut viile de nisip din zona Ianca-Potelu.

Referatele pregătite pentru acest eveniment, atât ale celor doi specialiști cât și ale reprezentanților celorlalte zone viticole (Florian Mărghidanu și Daniel Dobre pentru zona Câmpiei Boianului, Laurențiu Dincă pentru zona Cârlogani-Cepari-Morunglav), al consultantului artistic Valeru Ciurea, reprezentantul Centrului Județean de Cultură și Artă Olt (organizatorul principal al evenimentului alături de Primăria Ianca și Căminele Culturale din Ianca și Potelu) și al dr. Claudia Balaș, reprezentantul Muzeului Județean Olt, precum și alte referate de specialitate și articole vor fi tipărite într-un volum care să rămână mărturie a acestui demers.

  • Concurs

Producători de vin din zonele viticole enumerate mai sus au participat la primul concurs de vinuri organizat la Ianca și Potelu cu prilejul acestei zile speciale din viața satului. Câștigătorii au fost desemnați de către un juriu condus de dr. Sergiu Ștefan Gorjan, de la Stațiunea de Cercetare Dezvoltare Viti-vinicolă Drăgășani și din care a mai făcut parte Cristian Popa din Potelu. Astfel, locul I și locul al III-lea au fost obținute de vinuri de pe dealurile Morunglavului, (Laurențiu Dincă, respectiv Dumitru Stănică), locul al II-lea a fost obținut de către Nicușor Achim, din Potelu, iar cele două mențiuni de către Marius Gâlcă, respectiv Laurențiu Ionuț Coteț din Potelu.

„Vinul cu care am venit este din Novă neagră, Cârtiță, Berbecel și 1001, din zona Morunglav. Vinul este de buturugă, natural, fără zahăr adăugat, fără sulf, păstrat în butoi de fibră de sticlă”, a declarat Dumitru Stănică, din Morunglav.

„Vinul din Pietriș, Morunglav, este un vin sec spre demisec, ca și tămâioasa de altfel, tot din Pietriș. Vinul cu care am câștigat este un vin sec, cu o alcoolemie destul de ridicată, spre 14%, lucru destul de greu de obținut la un vin de producător, care nu este din struguri nobili. Asta se datorează în primul rând solului și condițiilor de climă și de expunere la soare”, afirmă Laurențiu Dincă, câștigătorul premiului I.

Premiile și diplomele au fost oferite de către Centrul Județean de Cultură și Artă Olt și Primăria Ianca. Diplome de merit au primit și partenerii acestui important proiect: Căminele Culturale Ianca și Potelu reprezentate de Marian Șerban, Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești reprezentat de către dr. Iustin Dejanu, Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Viti-Vinicolă Drăgășani reprezentată de către dr. Șergiu Ștefan Gorjan, Căminul Cultural Morunglav reprezentat de către Laurențiu Dincă, Primăria Morunglav reprezentată de către Dumitru Stănică, Constantin Radu și Lulu Meianu, Muzeul Județean Olt reprezentat de către George Smarandache și dr. Claudia Balaș, Asociația Cultural-artistică Bujorelul – al cărei grup vocal compus din Florian Mărghidanu (coordonatorul grupului), Bogdan Iulian Roșu, Aurel Mircea, Eugen Daniel Dobre, Andrei Răzvan Dima, Marius Daniel Popescu - a susținut un mini-concert cu cântece dedicate viei și vinului -, și Asociația Culturală Olt Artis, reprezentată de Nicolaie Dincă, cel care a recitat câteva poezii și a interpretat o scenetă umoristică pe temă.

„Ca organizator, nu poate fi bucurie mai mare decât aceea pe care am avut-o anul acesta, când comunitatea din Ianca și Potelu a venit către CJCA Olt, dorind să continuie și anul acesta ceea ce am început în urmă cu 15 ani, sărbătorirea Sfântului Trifon, cu tot ceea ce presupune această sărbătoare”, a mai spus Valeru Ciurea.

sursa foto: Facebook/Valeru Ciurea