Vă rugăm să ne votaţi, n-am adus cât am luat!

Indivizi care îşi rezumă întreaga existenţă la burdihan, buzunar şi aparenţe. Bine că poporul nu are masterat în psihologie că altfel ar înnebuni, la propriu!

Oamenii ar simţi că nu-i uşor să alegi tocmai pentru că nu prea ai ce. Când banii vorbesc prea mult şi prea gălăgios, reieşirea sau intenţia rămânerii în prim-plan devine riscantă, ucigătoare chiar.

 

Progresul, dragostea lor de 18 miliarde lei!

 

După edilii care le-au încercat răbdarea şi înţelepciunea, corăbienii fac profilul primarului ideal: serios, responsabil, implicat, ataşat de oraş şi locuitorii lui, fără traseism politic sau derapaje de altă natură. Ei ştiu ce vor, ştiu să cântărească, să aprecieze şi mai ales să compare. La Corabia, ca peste tot! Odată văzuţi cu sacii în căruţă, interesele s-au schimbat. În spatele funcţiei şi abuzând de ea, priorităţile au devenit altele. Chiar dacă ele şi-au păstrat aceeaşi formă, a promisiunilor din campania electorală, metodele au fost altele. La fel şi scopul. Olteanul e precum tot românul. S-a născut poet şi iubeşte fotbalul. Nu a existat primar în ţara românească să nu includă fotbalul între priorităţile electorale. A dat bine şi le-a prins bine. Dacă afacerea se dovedeşte a fi marcă de succes, primarul, indiferent de siglă şi culoare, o miroase imediat. O preia, o păstrează, o extinde, o exploatează. Doar e profitabilă… pentru unii, că urbei altceva îi trebuie şi altele îi sunt priorităţile.


Progresul Corabia s-a dovedit a fi dragostea lor! De fapt ei, edilii, au demonstrat partea asta cu „amorul”! Să nu vă gândiţi la Progresul Corabia ca la progresul oraşului. Să nu asociaţi Progresul Corabia cu o dezvoltare mult aşteptată, mult promisă, mult trâmbiţată a oraşului în care până şi teii şi-au pierdut parfumul de atâta mizerie, nepăsare şi nesimţire. Progresul Corabia nu înseamnă progresul Corabiei! Ci o afacere profitabilă, un tun dat bugetului local din care o mână de oameni au muls şi au supt mai bine de şase ani, pentru ca în final să se spele pe mâini şi să rămână cu ceva pentru sine. Dragostea pentru fotbal datează în cazul fostului primar, Ştefan Pârlea, din timpuri tovărăşeşti, când activistul comunist era responsabil cu activitatea sportivă din cadrul Comitetului Orăşenesc PCR. Atât de responsabil şi cu atâta dragoste încât, în aceea perioadă a propriei epoci de aur, Ştefan Pârlea, îşi amintesc corăbienii, şi-a construit o frumoasă vilă pentru care a fost luat la întrebări de tovarăşii ce l-au acuzat de avere din fonduri ilicite. A venit revoluţia şi tovarăşul Pârlea a devenit primar de oraş. Între măreţele sale „realizări” se numără şi Asociaţia Clubul Sportiv Progresul Corabia, activat imediat după investirea în funcţie.

 

Progresul Corabia, dragostea lor, s-a dovedit a fi o veritabilă maşină de spălat bani negri, dar şi de… progres pentru tătucii care l-au păstorit. Preşedintele clubului, Sergiu Conea, şi directorul sportiv, Vasile Florescu, azi juristul primăriei, au pupat, nu moca, la doi primari. Mai întâi pe Ştefan Pârlea, în 2005-2008, şi apoi pe Teodor Barbu, din 2008 încoace. Pupau şi azi, cu siguranţă, dacă Finanţele publice nu cereau lichidarea clubului, afacere prin care s-au scurs zeci de miliarde de lei, 18 dintre ele doar banii corăbienilor. Toate sumele, halucinante după numărul zerourilor, sub diverse forme intrate în conturile asociaţiei sportive, sponsorizări, vânzări de fotbalişti, meciuri de fotbal, sunt „secrete de familie”, doar de Fane Pârlea, Teodor Barbu, Sergiu Conea şi Vasile Florescu ştiute, sumele nefiind evidenţiate în contabilitate, în timp ce, cheltuieli fictive - bonuri de motorină fără număr, la discreţia celor patru, nejustificate pe foi de parcurs sau ordine de deplasare, state de plată pentru fotbalişti, nevăzute, nesemnate, neîncasate, nerecunoscute de aceştia, alte multe note de plată cu diverse mese de protocol, la fel de fictive, au ajuns în buzunarele celor ce administrau clubul, sub nasul celor doi primari, Pârlea şi Barbu, care fac acum pe naivii. Degeaba! Interesant e că, în toată această afacere a fost direct implicat şi Consiliul local. Două miliarde de lei vechi a reprezentat contribuţia bugetară alocată în fiecare an de consiliul local, banii corăbienilor, niciodată cu o justificare din partea clubului a cheltuirii lor. De ce?! În care buzunare au intrat banii pentru diurnele de deplasare, masa şi transportul fotbaliştilor, mai ales că acesta se făcea cu microbuzul şcolar şi motorina luată din cota pentru transportul elevilor!?


Nici păpica fotbaliştilor nu era neglijată, ci intens diversificată, după meniuri alcătuite… ”ştiinţific”, la cantina primăriei, acolo unde se gătea şi mâncarea pentru Centrul Medico-Social din care se şi dijmuia pentru a se asigura protocoalele conducerii şi echipei de arbitri. Modernizarea pieţei din oraş nu a putut fi posibilă din lipsă de fonduri, era justificarea primarului Pârlea, în timp ce casierii încasatori din piaţă aveau sarcina clară de încasare de bani fără chitanţă, bani negri pentru echipa de fotbal. Numai pentru ea?! Oare?!

 

Primarii să nu plătească, corăbienii, da!

 

18 miliarde lei, 12 miliarde lei de la bugetul local şi 6 miliarde lei, datoria la bugetul de stat, bani care ar fi asigurat realizarea unor investiţii necesare, aşteptate, promise şi prioritare pentru Corabia: modernizarea pieţei în care oamenii tremură pentru a-şi vinde produsele agricole; asigurarea cofinanţării unor proiecte accesate prin fonduri europene, în valoare de peste 12 milioane euro, pe fonduri structurale; canalizarea tuturor străzilor din zona centrală a oraşului şi poate cel mai important, evitarea creditului făcut de primărie pentru asfaltări, împrumut pe care corăbienii îl plătesc 16 ani de acum înainte, cu o rată lunară de 1,6 miliarde lei!


De Clubul Sportiv Corabia, între timp, s-a ales praful! În dosarul nr. 4466/104/2011 aflat pe rolul Tribunalului Olt, Finanţele publice au cerut lichidarea asociaţiei pentru datoria istorică din perioada 2005-2010, de 6 miliarde lei adunată în decursul celor şase ani de când echipa a activat în Divizia C. Sumele datorate sunt deja încadrate penal, pe stopaj la sursă, pentru banii achitaţi prin contracte. Respectiva sumă a fost depistată de organele de control fiscal în urma unor verificări de fond efectuate în 2010, principalii vinovaţi fiind, spun organele abilitate, primarii Ştefan Pârlea şi Teodor Barbu, preşedintele clubului, Sergiu Conea, şi directorul sportiv, Vasile Florescu. Ei, bine mersi, cu tupeu de candidatură şi veleităţi de viză juridică, corăbienii, şi fără echipă de fotbal şi cu banii mâncaţi, amăgiţi şi fraieriţi. Ruşine!

 

La Primăria Corabia maşina-macara care schimbă becuri, achiziţionată pe Serviciul de iluminat public, are de doi ani, numere roşii, de Braşov. Legea spune că ea trebuia înmatriculată în termen de 30 de zile de la achiziţionare. Şi ce dacă?! „Unchiul” primar dispune… becuri schimbate, pe ici, pe colo, dar şi tăieri de pomi prin ograda personală a poliţiştilor. Se aude şi se spune că „unchiul”, primarul Teodor Barbu, are câteva dosare - plângeri pe modul de intrare în insolvenţă a propriei firme, la Poliţia Corabia. Şi pe acestea s-a depus praful… Ghici, ghicitoarea mea, cine ştie de ele şi le ţine la sertar?! Ghici ghicitoarea mea dacă personajul e acelaşi cu proprietarul unui VW Passat adus din Germania?! Răspunsul?! Curând…