Viaţa de cuplu după naştere - ghid de supravieţuire

Cine are deja copii, ştie cu siguranţă ce înseamnă schimbarea pe care o aduce cu sine mărirea numărului de membri ai familiei în viaţă de cuplu. Naşterea unui bebeluş, dincolo de fericirea enormă pe care o aduce cu sine este, de cele mai multe ori, aduce şi un uragan în interiorul cuplului din punctual de vedere al intimităţii.

Şi asta se întâmplă mai ales atunci când este vorba despre primul copil. Trecerea de la doi la trei produce adesea reacţii neaşteptate în sufletul partenerilor şi duce la instabilitatea cuplului care se vede pus în faţă unei schimbări radicale căreia nu ştie cum să îi facă faţă. Nu ştim din care motiv anume, femeile sunt, în genere, cele care îşi fac cele mai multe probleme din cauza schimbării produse. Bărbaţii, la rândul lor, remarcă schimbarea, sunt afectaţi, însă rareori fac ceva concret din proprie iniţiativa în sensul remedierii problemelor apărute.

 

Cum să va păstraţi intimitatea, cum să fiţi în acelaşi timp şi îndrăgostiţii de dinainte şi părinţi responsabili, cum să-l faci să înţeleagă că nu e vină ta sau a lui că se întâmplă... ceva? Un lucru e sigur - toate aceste întrebări au răspunsuri simple, ce pot fi transformate în soluţii practice care să va ajute să va reluaţi viaţă de cuplu pe care o aveaţi înainte să deveniţi părinţi. Desigur, multe lucruri se vor schimbă, însă nu trebuie luate în tragic, ci trebuie să încercaţi să va adaptaţi situaţiei.

Timp pentru ţine...

Dragă proaspătă mămică, cred că nu mai e nevoie să ţi se spună că după naştere, corpul unei femei este asemeni un câmp de lupta după o bătălie. Ai nevoie să te refaci - fizic şi psihic. Aşa încât, între două scutece schimbate şi un biberon încălzit nu uită de ţine. Înainte de orice altceva eşti femeie, aşa că acordă-ţi timp şi soluţii pentru a redeveni femeia atrăgătoare de dinainte de sarcină. O oră de masaj, o evadare în oraş cu prietenele, o baie cu spumă... orice, dar numai pentru tine... Nu are rost să ai false mustrări de conştiinţa că îţi laşi pentru câteva momente bebeluşul cu tatăl, cu bunica sau cu bona. Ai nevoie de aceste momente în care să te regăseşti că femeie.

Timp pentru el...

N-ai ochi decât pentru mica minune care îţi umple viaţa de ceva timp? E absolut normal... însă viaţa de cuplu înseamnă tu şi partenerul tău, aşa că nu uita din când în când să priveşti peste umăr şi să fii preocupată de el. Asta nu înseamnă că îţi neglijezi copilul, ci că eşti suficient de isteaţă, încât să realizezi că a fi mamă nu trebuie să te anuleze ca parteneră de cuplu. Partenerul tău are nevoie de atenţia ta ca femeie, la fel cum tu ai nevoie de gesturile lui tandre, masculine. Nu uita să îl răsfeţi şi pe el din când în când, în fond, e şi el un copil... mai mare.

Evadaţi împreună!

Aveţi nevoie de timp pentru voi doi, numai pentru voi doi. Stai fără grijă, nimeni nu te va considera o mamă ingrată, dacă îţi permiţi luxul de a evada un weekend pe lună, doar tu şi partenerul tău, undeva departe de oraş. Dacă ţi se pare prea complicat, atunci măcar o cină romantică în oraş tot merită un efort.

Dă-i partenerului tău ocazia să se simtă tătic!

Ai purtat bebeluşul cu tine peste tot timp de nouă luni, este timpul să împărţi această bucurie cu tatăl lui. În fond, l-aţi făcut în doi, nu? Nu-i răpi partenerului tău micile bucurii de tătic şi nu-i refuză sub nicio formă dorinţa de implicare, oricât de mult te împiedică instinctul tău matern exacerbat în această perioadă. Implicarea ca tătic îl va ajuta să înţeleagă că schimbările din viaţă voastră de cuplu sunt fireşti.

Găsiţi-vă echilibrul!

Viaţa în trei, după ce aţi învăţat-o pe cea în doi, e că şi cum ar trebui să înveţi să mergi cu trei picioare în loc de două. La început e complicat, dar cu timpul începi să te obişnuieşti. Important este să îţi menţii echilibrul... Încercaţi prin tot ceea ce faceţi să vă menţineţi un tonus minim şi să nu alungaţi buna dispoziţie. E firesc să te enervezi, să îţi vină să plângi... Fă-o şi descarcă-ţi energia negativă, dar încearcă să conştientizezi momentul şi să îi reduci efectele asupra celor din jur şi mai ales asupra partenerului tău.

Cultivă dorinţa!

Este lucru ştiut că după naştere libidoul este într-o cădere liberă direct proporţională cu nopţile nedormite şi cu grijile inerente care apar. Nu este nimic anormal să nu-ţi doreşti să faci dragoste, însă pentru binele relaţiei tale de cuplu, învaţă să reaprinzi flacăra pasiunii. Chiar dacă atunci când te aşezi în pat, lângă partenerul tău, singurul lucru la care te gândeşti este că vrei să dormi, fă un exerciţiu de imaginaţie care nu-şi va lasă aşteptate efectele pozitive. Un masaj, o mângâiere, un sărut tandru... orice gest poate face minuni.


Sursa: www.desprecopii.com