Vimetco Slatina pătrunde în industria auto

Investiţia de la Slatina va permite Vimetco Extrusion să intre şi în alte segmente ale industriei, cum ar fi cel auto. De asemenea, în urma achiziţionării noii linii, vor fi făcute şi noi angajări în societate.

Proiectul „Eficientizarea activităţii şi creşterea competivităţii economice a SC Vimetco Extrusion prin achiziţionarea de utilaje de producţie performante” a fost lansat, luni, în cadrul unei conferinţe susţinute la sediul societăţii din Slatina. Finanţarea proiectului a fost asigurată de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, în calitate de autoritate de management, prin Programul Operaţional Sectorial. Proiectul este cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Semnat pe 29 iunie 2012, perioada de implementare a proiectului este de 23 de luni.

 

„Acum o jumătate de lună ni s-a aprobat şi s-a semnat contractul de finanţare pentru un nou proiect. Urmează să achiziţionăm o nouă linie de extruziune. Valoarea proiectului este de 19.351.000 de lei, din care şapte milioane vor fi primiţi de la autorităţi. Sunt bani nerambursabili”, a declarat Ştefania Niţulescu, director Achiziţii, în cadrul Vimetco Extrusion.


Cristian Cucuruz, manager de proiect, a vorbit despre utilajele care vor fi achiziţionate, în cadrul proiectului.

 

„Activităţile principale ale proiectului sunt reprezentate de achiziţionarea de utilaje performante pentru desfăşurarea eficientă a proceselor tehnologice: o presă de extruziune, un cuptor de bare cu sistem de debitare şi un cuptor de matriţe”, a declarat el.


Obiectivele specifice ale proiectului „Eficientizarea activităţii şi creşterea competitivităţii economice a SC Vimetco Extrusion prin achiziţionarea de utilaje de producţie performante” sunt diversificarea gamei sortimentale de produse finite fabricate, extinderea volumului producţiei realizate, creşterea permanentă şi progresivă a cifrei de afaceri, creşterea volumului exporturilor şi creşterea competitivităţii societăţii pe piaţa naţională şi internaţională, respectiv creşterea cotei de piaţă. Beneficiarii proiectului sunt reprezentaţi, pe de o parte, de beneficiarii direcţi, iar pe de altă parte de către beneficiarii indirecţi.

Prima linie aproape de standardele europene

Pe de altă parte, Ştefania Niţulescu a arătat că, prin proiectul cu finanţare europeană, se va face cea mai completă tehnologizare a secţiei de extrudare. Utilajele achiziţionate vor permite producerea a mai multor tipuri de profile.

 

„Am început cu o linie de extrudare foarte veche, din 1978. În mai 2007, am deschis o a doua linie de extruziune care era tot veche. Nu le-am făcut absolut niciun fel de îmbunătăţire, doar le-am repornit. În prezent avem trei linii de extruziune, tot vechi, din perioada Alprom. Urmează să achiziţionăm o nouă linie care suntem siguri că va aduce un nou aer în companie. Vom putea produce alte tipuri de profile, mult mai profitabile, altceva faţă de ceea ce avem acum”, a declarat ea.

Industria auto, ţinta Vimetco Extrusion

Răzvan Pop, directorul operaţional al Vimetco Extrusion, a declarat că retehnologizarea secţiei societăţii va permite producerea unor noi tipuri de profile. Astfel, societatea slătineană va putea să aprovizioneze cu produse de aluminiu noi segmente ale industriei. Principalele ţinte sunt industria auto şi cea a energiei alternative.

 

„Următorul segment unde vrem noi să intrăm şi unde ne va ajuta această investiţie să intrăm este industria auto. Ştim cu toţii că industria auto este foarte pretenţioasă şi au nevoie de profile cu toleranţe foarte restrânse şi din punct de vedere calitativ foarte sus. Acesta este unul dintre motivele pentru care facem acest proiect. Mai mult, dacă veţi vedea, peste câţiva ani, în România, panouri solare, partea de aluminiu, accesoriile, vor fi făcute de Vimetco Extrusion”, spune directorul operaţional.

Efect: creşterea numărului de angajaţi


Ştefania Niţulescu speră că, odată cu retehnologizarea secţiei, va creşte şi producţia, lucru ce va duce la nevoia de recrutare de noi angajaţi.

 

„Creşterea producţiei va duce şi la creşterea numărului de angajaţi însă direct proporţional cu producţia. În mod clar, vom creşte numărul angajaţilor prin implementarea acestui proiect”, a spus ea.

 

Pe de altă parte, Victor Caţavei, directorul de marketing al Vimetco Extrusion, susţine că, pe primul loc, este perfecţionarea actualilor angajaţi ai societăţii. El susţine că, în funcţie de necesităţi, vor exista şi noi angajări.

 

„Acest proiect face parte dintr-un plan de dezvoltare, plan care, pe lângă dotare, şi o specializare a personalului şi, implicit, o creştere a numărului angajaţilor. Sigur, există un anumit procent de noi angajaţi care a fost luat în considerare, dar va conta foarte mult această pregătire suplimentară, această specializare de care vor beneficia toţi angajaţii societăţii. Practic, ca şi scop conex al proiectului este tocmai această specializare. Toată lumea implicată în procesul de extruziune va participa la cursuri de perfecţionare ca o consecinţă directă a proiectului şi, sigur, va fi şi un procent suplimentar care va fi angajat în cadrul societăţii”, a spus Caţavei.

 

Cine este Vimetco Extrusion


Vimetco Extrusion, are ca şi obiect de activitate metalurgia aluminiului, ocupându-se cu extrudarea profilelor de aluminiu. Este vorba despre fosta secţie Alprom de extrudare. Este o companie privată cu capital 100 la sută românesc, filială a Alro, cu 100 la sută capital Alro.

 

„Avem tot suportul lor din punct de vedere financiar şi tehnic, în cazul în care este nevoie”, a precizat Ştefania Niţulescu.

 

Vimetco Extrusion este cel mai mare producător de profile de aluminiu din România şi grupul Vimetco este cel mai mare producător de aluminiu din partea de sud-est a Europei. Firma s-a înfiinţat în august 2006 şi de atunci ne-am schimbat un pic şi numele, în urma schimbării denumirii grupului.