Zece condimente de crescut în casă

Puteţi să începeţi să creşteţi plantele aromatice preferate în casă. Nu este greu şi cu siguranţă rezultatul vă va mulţumi în condiţiile în care veţi economisi bani, profitând totodată de aroma puternică şi delicată a plantelor care vor da gust mâncărurilor dumneavoastră.
Nu veţi avea nevoie de echipamente complicate precum luminile fluorescente sau sistemele de irigare greu de instalat. În lumina naturală a soarelui, în faţa unei ferestre, plantele aromatice se vor dezvolta foarte repede şi sănătos.
 
Busuioc - Seminţe puteţi găsi în magazinele de specialitate şi chiar în supermarketuri. Plantaţi-le într-un ghiveci pe care să îl poziţionaţi în faţa unei ferestre însorite deoarece adoră căldura şi razele soarelui.
 
Dafin - O plantă perenă care creşte întreg anul foarte bine în ghivece. Dacă aşezaţi recipientul în care creşteţi dafin în faţa unei ferestre orientate către vest sau est, veţi avea o plantă minunată care va da gust mâncărurilor specifice bucătăriei româneşti. O atenţie specială trebuie să acordaţi dafinului pentru a nu creşte în exces deoarece planta are nevoie să fie aerisită pentru a rămâne sănătoasă.
 
Asmăţui - Cunoscut şi după alte denumiri populare precum asmaţuchi, asmatuc, hasmatuchi, hiasma, tulburea sau cherval, este minunat ca ingredient în salate sau condiment în diverse feluri de mâncare. Chiar şi ceaiul din această plantă este foarte indicat persoanelor care au nevoie de o plantă cu efect diuretic. Puteţi să îl plantaţi şi spre sfârşitul verii. Nu are nevoie de multă lumină şi pentru a prospera o temperatura de 21 de grade ar fi ideală.
 
Arpagic - Poate fi sădit în ghivece în perioada martie - iunie. Pentru acesta veţi avea nevoie de un pământ de calitate şi ceva mai multă umiditate. În timpul lunilor de iarnă sunt şanse mari că acesta să încolţească, dacă are parte de o îngrijire atentă şi mult soare.

Oregano - Cel mai bine ar fi să tăiaţi o plantă din aer liber şi să o plantaţi într-un ghiveci care să primească foarte mult soare. 
 
Pătrunjel - Puteţi să creşteţi această plantă fie folosind seminţe, fie dezgropând un mănunchi din grădină pe care să îl plantaţi într-un ghiveci. Chiar dacă adoră soarele, se poate dezvolta la fel de bine, însă ceva mai încet, în faţă unei ferestre orientate către est sau vest.
 
Rozmarin - Începeţi cu o plantă mutată din grădină în ghiveci. Aceasta trebuie să fie crescută într-un sol umed până când rădăcinile devin mai puternice. Se dezvoltă foarte bine dacă are parte de mult soare.
 
Salvie - Puteţi tăia o plantă crescută în grădină. Aceasta, odată ajunsă în casă într-un ghiveci, se va putea dezvolta foarte uşor, tolerând un mediu uscat însă foarte bine aerisit. Chiar dacă nu este foarte pretenţioasă are nevoie de mult soare.

Tarhon - O perioada latentă, toamna târziu, este binevenită pentru tarhonul crescut indoor în ghiveci. Luaţi o plantă din grădină şi lăsaţi-o afară până când frunzele dau semne de uscare. După acest pas puteţi să o mutaţi în interior, în cel mai răcoros loc pe care îl deţineţi. Cu ajutorul unui fertilizator organic şi mult soare planta se va dezvolta foarte bine.

Cimbru - Puteţi planta într-un ghiveci cimbru prin înrădăcinare. Chiar dacă adoră soarele, va creşte foarte bine şi dacă are parte de puţină lumină.
 
Sursa: www.gradinamea.ro